de-bulevard

"Closer to the Moon", de Nae Caranfil, deschide Festivalul de Film Istoric de la Râşnov
14/07/2014
"Closer to the Moon", lungmetrajul regizorului Nae Caranfil, va deschide cea de-a sasea editie a Festivalului de Film Istoric de la Rasnov 2014.

Programul complet al festivalului, care se va desfasura intre 1 si 10 august 2014, va cuprinde peste 40 de filme documentare si de fictiune, concerte si evenimente speciale, carora li se vor adauga dezbateri legate de temele evenimentului cinematografic de anul acesta - "Marele Razboi", "Anul 1989" si "Los Angeles 1984".
"Avem zece zile pline. (...) Anul acesta avem 23 de prelegeri (la Scoala de Vara, n.r.), organizate cate doua sau chiar trei pe zi, unele dintre prelegeri sunt sub forma de panel, cu mai multi invitati, vor fi primele patru zile care vor fi dedicate Primului Razboi Mondial si apoi, incet-incet, vor trece catre o tema care ne este foarte draga, «Anul 1989». (...) Scoala de Vara aduce 15 studenti romani si 20 de studenti din Republica Moldova, in parteneriat cu Institutul Cultural Roman. Sunt doua scoli de vara care s-au unit, vom avea cu aceasta ocazie si filme din Republica Moldova si doi lectori din Republica Moldova", a declarat Mihai Dragomir, coordonatorul festivalului, intr-o conferinta de presa organizata joi seara, in Capitala.
Prezenta la conferinta de presa, criticul de film Irina Margareta Nistor a spus ca acest festival a facut-o sa iubeasca istoria "mai mult ca niciodata". "Ma bucur foarte tare ca va fi proiectat «Iluzia cea mare», pentru ca este unul din cele 20 de filme cele mai bune ale tuturor timpurilor si pentru ca, mai ales generatiile foarte tinere, nu mai stiu cine este Jean Renoir si nu mai stiu cum facea Renoir filme", a spus aceasta.
Printre productiile care vor fi proiectate la Festivalul de Film Istoric de la Rasnov se numara documentarele "Ultima reduta", regizat de Nicholas Dimancescu, "In spatele cortinei", de Bogdan Mustata, "Premier Noël dans les tranchées", in regia lui Michael Gaumnitz, "Une promesse", cel mai recent film al cineastului francez Patrice Leconte, exceptionalul "Iluzia cea mare/ La grande illusion", de Jean Renoir, drama "La France", semnata de Serge Bozon, "Die Männer der Emden", de Berengar Pfahl, si "Walesa: Man of Hope", in regia lui Andrzej Wajda.
Dezbaterile vor analiza temele festivalului, iar printre lectori se numara personalitati precum istoricii Adrian Cioroianu, Horia Serbanescu, Georgeta Filitti si Liviu Tofan, jurnalistul Sever Voinescu, profesorul Laurentiu Damian, eseistul Theodor Paleologu, ambasadorii Sergiu Celac si Sorin Ducaru, dar si economistul Ionut Dumitru, sociologul Vasile Dancu, consilierul prezidential Iulian Fota si Bogdan Olteanu de la Banca Nationala a Romaniei. Totodata, la Festivalul de Film Istoric de la Rasnov vor participa Jan Gabor, ambasadorul Slovaciei, si profesorul Jan Rydel, din Polonia, cei doi facand parte dintre lectorii straini ai Scolii de Vara.
"Un nou segment important este reprezentat de evenimentele speciale. Avem zece concerte. In concertul de deschidere va fi byron, apoi fanfara Armatei Libaneze, concert unic, este pentru prima oara cand vin in Romania intr-o formula de acest gen, cu o seara libaneza in Cetatea Rasnov, pe 3 august va fi Ozana Barabancea", a mai spus Mihai Dragomir.
Pe de alta parte, Festivalul de Film Istoric de la Rasnov va prezenta doua expozitii de fotografie. Una dintre acestea il are in prim plan pe politicianul Corneliu Coposu, cealalta fiind despre Transnistria, realizata de un fotograf roman din Finlanda. Totodata, de la Cetatea Rasnov nu va lipsi un targ de carte.
Editia din acest an a festivalului va aduce pe marile ecrane si filmul mut "Tabu", de Friederich Wilhelm Murnau, cu acopaniament live. De asemenea, pe 8 august, Cetatea Rasnov va gazdui un concert sustinut de Ioan Gyuri Pascu & The Blues Workers, iar, pe 9 august, va fi randul trupei Celelalte Cuvinte.
Festivalul va fi inchis de trupa britanica The Flamenco Thief si de Junetrip din Cluj-Napoca.
Accesul la evenimentele Festivalului de Film Istoric de la Rasnov este gratuit, in limita locurilor disponibile.
Editia din 2014 va marca implinirea a 100 de ani de la declansarea Primului Razboi Mondial, 25 de ani de la Revolutia din 1989 si 30 de ani de la Olimpiada de la Los Angeles din 1984, la eveniment fiind asteptati mai multi sportivi romani de marca.
Festivalul de Film Istoric de la Rasnov a ajuns la cea de-a sasea editie si este organizat in Cetatea Rasnov si Cinematograful Amza Pellea. Organizatorii festivalului sunt Primaria Rasnov, Institutul European pentru Itinerare Culturale si Asociatia Mioritics.
Rasnovul se identifica cu istoria cinematografiei romanesti, aici fiind locul in care s-au filmat o mare parte din peliculele cu tema istorica ale cinematografiei romanesti. Acest festival de film contribuie an de an la impunerea orasului Rasnov drept capitala a filmului istoric in Romania. Festivalul include proiectii de filme si documentare inedite, dezbateri cu istorici si martori ai evenimentelor istorice, discutii cu actori si regizori, prezentari de carte, concerte si expozitii.
de-bulevard
-
Seful - O comedie plina de umor si duiosie. -Duminica , 29 Februarie 2020,Ora 16:00 ,la CinemaPRO.
Ti-ar placea sa-i poti spune Sefului in fata ceea ce crezi cu adevarat, fara sa-ti pese? -
Demnitate , un thriller pasionant despre prietenie, ambitie politica si loialitate - Duminica - 01 Martie 2020,ora 17:00,la CinemaPRO.
Dupa succesul fulminant in Spania si mai multe tari din America Latina, spectacolul Demnitate ajunge si la Bucuresti in regia autorului – Ignasi Vidal – cu o distributie de zile mari: Marius Manole si Serban Pavlu.
- JAZZ SYNDICATE LIVE SESSIONS prezinta...
- Sherlock Holmes si Jack Spintecatorul...
- TOC TOC –O comedie alertă,cu tuse ...
- Magnolii de otel - O comedie seducato...
- Alex si Morris- O sarbatoare a vietii...
- 10 NEGRI MITITEI (cunoscuta si ca ”...
- Cum se face - o comedie de bun gust d...
- INTRIGA – un thriller politist cu a...
- Un festin de comedie – “Panică l...