de-bulevard

Festivalul de Film de Animatie Anim’est 2014


3/09/2014


O noua editie a Festivalului de Film de Animatie Anim’est va avea loc in perioada 3-12 octombrie, la cinematografele Studio si Elvira Popescu si in Atelierul de Productie.


In competitie s-au inscris peste 1200 de filme. Cele mai frumoase povesti spuse cu ajutorul celor mai diversificate tehnici si stiluri de animatie vin la Bucuresti din peste 60 de tari – din Taiwan pana in Columbia, din Norvegia pana in Brazilia.

Se anunta o competitie interesanta in toate sectiunile: lung metraje, scurt metraje si competitia studenteasca. Vor fi prezentate filme ce au facut deja turul unor festivaluri internationale importante, dar si filme ce isi vor avea premiera la Anim’est.


Din Londra soseste la Bucuresti pentru a fi parte din juriul competitiilor de lung si scurt metraj regizorul, scenaristul si animatorul Robert Morgan. Cunoscut in special pentru The Cat with Hands, The Separation si Bobby Yeah (nominalizat la BAFTA in 2012), Morgan detine in palmares o serie de filme de animatie si live-action nerecomandate celor slabi de inger, „bantuite” de influentele lui Francis Bacon, Edgar Allan Poe sau David Lynch, si premiate la festivaluri de renume: Sundance, Rotterdam, Clermont-Ferrand.

Un alt membru al juriului este Amid Amidi, redactor-sef al celui mai citit site de specialitate, CartoonBrew.com, si autor al unor numeroase carti despre arta si istoria animatiei.  Inainte de a fi invitat la Bucuresti, Amidi s-a plimbat pe la o multime de festivaluri celebre, ca lector, curator de programe sau membru al juriului (Ottawa, Anima Mundi, Klik !, Anifilm, Vimeo Festival).

Al treilea membru al juriului este Christian Pfohl - producator si fondator al celebrului label francez Lardux Films, ce a produs, timp de mai bine de douazeci de ani, peste 70 de scurt metraje, zeci de documentare, seriale TV si videoclipuri. Este cunoscut in special pentru documentarul Les 4 saisons d'Espigoule (1999) si scurtmetrajele Notes sur les lumières (2001) si Je m'appelle (2002).

Din juriul ce va decide cele mai bune filme din competitia studenteasca, cea romaneasca si Balkanimation fac parte:

Lana Taknosa Nikolic, profesor si coordonator de studenti la prestigioasa scoala Animation Workshop.

Yiorgos Tsangaris, director artistic al festivalului Animafest Cyprus si profesor de arte frumoase la Universitatea din Nicosia.

Laurentiu Damian, regizor si scenarist roman, profesor universitar doctor la Universitatatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica I.L. Caragiale din Bucuresti si  presedintele UCIN (Uniunea Cineastilor din Romania).