de-bulevard

Festivalul Filmului European 2016: Pelicule experimentale, documentare, animaţii, ateliere şi expoziţii .


30/04/2016

Cea de-a XX-a ediţie a Festivalul Filmului European va avea loc între 5-29 mai în şase oraşe din România,prezentând o retrospectivă variată de filme europene, lungmetraje, scurtmetraje, animaţii,filme experimentale,discuţii cu actori,regizori, dar şi ateliere de limbaj cinematografic şi expoziţii.
 
Festivalul Filmului European ajunge la cea de-a XX-a ediţie. Ediţia din 2016, care începe joi, 5 mai 2016, este cea mai generoasă de până acum: un număr impresionant de filme, 85, proiecţii în nu mai puţin de 8 săli în Bucureşti, şi cel mai mare număr de ediţii locale, 5. Festivalul va fi prezent în Hunedoara (27–29 mai), Tîrgu Mureş (20–22 mai), Timişoara (27–29 mai), şi, în premieră, în Baia Mare (13–15 mai) şi Cluj-Napoca (20–22 mai).
 
„Diversitatea cinematografiei europene este bogată ca un bufet suedez bine asezonat. Ne-am propus ca la ediţia aniversară a Festivalului să ducem analogia până la capăt şi să vă poftim să gustaţi din varietăţile europene, savuroase, îndrăzneţe şi neaşteptate. Avem filme de ficţiune şi documentare, scurte şi mediumetraje, animaţie şi filme experimentale, o valoroasă retrospectivă de filme româneşti, ba chiar şi pelicule de referinţă, de acum şapte decenii, faţă în faţă cu reinterpretări foarte recente. Veniţi la film!”, a îndemnat Liviu Jicman, vicepreşedinte ICR.
 
Pe de altă parte, Anca Damian, ambasadorul onorific al actualei ediţii a Festivalului apreciază: „Pentru mine, publicul dă viaţă filmului, şi orice întâlnire a filmului cu sala de cinema e o respiraţie a artei cinematografice. Festivalul Filmului European aduce, ca în fiecare an, filmul european de calitate la întâlnirea cu publicul român. Anca Damian, ambasadorul onorific al actualei ediţii a Festivalului.”
 
La Gala de deschidere a Festivalului, care va avea loc joi, 5 mai 2016, la Cinema Pro, va fi proiectat filmul Comunitatea (Danemarca, 2016), regizat de Thomas Vinterberg. Proiecţia va fi urmată de o sesiune de Q&A cu actorul Lars Ranthe, moderată de criticul de film Iulia Blaga. Filmul a primit premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, ediţia 2016. Accesul se face pe bază de invitaţie. Filmul este programat din nou duminică 15 mai, la cinemateca Eforie, pentru a putea fi vizionat de publicul larg.
 
Colecţia de filme cuprinde două filme nominalizate la Oscar 2016 pentru cel mai bun film într-o limbă străină, "Scrimerul" (Finlanda, 2015) şi "Mustang" (Turcia – Franţa, 2015), precum şi câştigătorul la această categorie, "Fiul lui Saul", (Ungaria, 2015). "Fiul lui Saul" a câştigat premiul pentru cel mai bun film într-o limbă străină şi la Globurile de Aur.
Festivalul propune, totodată, întâlniri cu membrii echipelor următoarelor filme: "Comunitatea" (Danemarca, 2016) şi "Vânătoarea" (Danemarca, 2012) – sesiuni de Q&A cu actorul Lars Ranthe, la proiecţia filmelor: 5 mai la cinema PRO, respectiv 6 mai cinema Elvire Popesco; "Dincolo de calea ferată" (România, 2016) – întâlnire cu regizorul Cătălin Mitulescu şi actorii Ada Condeescu şi Alexandru Potocean, 8 mai, cinema Elvire Popesco; Întrebări şi răspunsuri cu tineri regizori români Alina Manolache, Roxana Stroe, Lari Gligor şi Iulian Stanciu, 7 mai, cinema Elvire Popesco; Întrebări şi răspunsuri cu regizorii filmelor "Milika" (Republica Moldova, 2015) şi "Ecouri" (Republica Moldova, 2015), Valeriu Jereghi şi Dumitru Grosei, 7 mai, cinema Elvire Popesco; "Rapsodia bulgară" (Bulgaria, 2014) – întâlnire cu regizorul Ivan Nitcev, 10 mai, Cinemateca Eforie; "Hotel Dallas" (România, 2016) – întâlnire cu câţiva dintre membrii echipei filmului, 13 mai, la Centrul Ceh.
 
În completarea sesiunilor de întrebări şi răspunsuri, Festivalul cuprinde şase evenimente conexe: Două evenimente speciale inedite, care îmbină vizualul cu muzica clasică şi cu cea de jazz, Imaginarium (12 mai, cinema Elvire Popesco, realizat cu sprijinul Forumului Cultural Austriac) şi CinéConcert – "Zabriskie Point" (13 mai, cinema Elvire Popesco, realizat în parteneriat cu Institutul Italian de Cultură „Vito Grasso”); Două ateliere de limbaj cinematografic pentru tineri, pe 14 şi 15 mai, la sediul ICR (Aleea Alexandru nr. 38); Expoziţia foto „Stop Cadru”, a artistului Silviu Gheţie, care oferă o colecţie de imagini suprinse în ultimele două decade pe platourile de filmare ale unor titluri de referinţă ale Noului Cinema Românesc. Expoziţia va fi vernisată pe 28 aprilie şi poate fi vizitată până pe 15 mai la sediul Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38); Cinemateca pentru toţi cu Cristian Tudor Popescu: cinema şi propaganda în istoria filmului românesc (12 mai, Cinemateca Eforie). Din seria organizată de Arhiva Naţională de Filme, şi moderată de critical Mihai Fulger.
 
Festivalul include patru secţiuni speciale si anume: „10 prieteni speciali ai Festivalului” - o retrospectivă de filme oferite de ambasadorii onorifici ai ultimelor 10 ediţii ale Festivalului, regizorii care ne-au oferit ideile spoturilor de promovare, regizate şi produse de ei; Secţiunea Shakespeare 400, pregătită cu Consiliul Britanic din România, care include două ecranizări ale lui Hamlet, la aproape de 70 de ani distanţă (1948, în viziunea lui Laurence Olivier, şi versiunea din 2015, teatru filmat, cu Maxine Peake în rolul titular), un film de animaţie care trece în revistă principalele piese ale dramaturgului, un film experimental pe sonetele lui Shakespeare, Conversaţia angelică (1985, r. Derek Jarman), şi un blockbuster cu o impresionantă distribuţie, Mult zgomot pentru nimic (1993, r. Kenneth Branagh). A treia secţiune este realizată cu sprijinul Biroului Parlamentului European în România propunând 3 filme finaliste la cea mai recentă ediţie a Premiului LUX al Parlamentului European, "Lecţia" (Bulgaria, 2014), "Mustang" (Turcia – Franţa, 2015) şi "Mediterranea" (Italia, 2015).
 
Nu în ultimul rând secţiunea „Fuga în Europa” este o secţiune dedicată temei fierbinţi a crizei refugiaţilor şi migranţilor, cu patru filme oferite de Festivalul One World Romania şi Biroul de Informare al Parlamentului European.
 
Ambasadorul onorific al ediţiei aniversare este Anca Damian, care a avut mână liberă din partea organizatorilor să propună şi să realizeze clipul de promovare al FFE XX. O importantă autoare de film de lungmetraj de animaţie, Anca Damian este prezenta în Festival cu un film în retrospectiva „10 prieteni”, respectiv "Crulic – drumul spre dincolo" (2011), şi cu cel mai recent film al său, multpremiatul "Muntele magic" (2015).
 
Pe toată durata festivalului, spectatorii au posibilitatea să voteze filmul preferat pe site-ul Festivalului, www.ffe.ro. În funcţie de voturile exprimate, va fi oferit Premiul Publicului în cadrul Galei de închidere din 15 mai 2016 de la Cinema Elvire Popesco.
Accesul la spectacolele ediţiilor locale, şi la cele organizate în Bucureşti la centrele culturale este gratuit, în limita locurilor. Accesul la galele de deschidere din Bucureşti şi din ţară, precum şi la gala de închidere de la Bucureşti este pe bază de invitaţie. Pentru spectacolele de la cinema Elvire Popesco şi Cinemateca Eforie spectatorii sunt invitaţi să-şi achiziţioneze bilete.
Festivalul este organizat de Institutul Cultural Român, împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Uniunea Cineaştilor din România şi Arhiva Naţională de Filme, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene, sub egida EUNIC Bucureşti.
 
Programul festivalului şi detalii despre filmele proiectate pe: www.ffe.ro .