de-bulevard

Finnish Radio Symphony Orchestra


19/09/2014


Festivalul RadiRo, editia a II-a, va debuta la Bucuresti cu un concert extraordinar al Orchestrei Simfonice Radio din Finlanda pe 20 septembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio.



Sibelius, Beethoven, Grieg si Richard Strauss vor fi pe afisul primei aparitii a orchestrei radiodifuziunii finlandeze pe o scena din Romania, alaturi de doi muzicieni de exceptie: dirijorul Joshua Weilerstein si pianistul Jonathan Biss. Fondata in 1927, in anii de mare efervescenta ai radiourilor europene, Orchestra Simfonica Radio din Finlanda sustine turnee in toata lumea si este foarte apreciata in tara sa de origine, care numara mai multe orchestre pe cap de locuitor decat oricare alta tara din lume.

RadiRo 2014 propune asadar o intalnire inspirata intre una dintre cele mai spectaculoase orchestre radio din Europa, recunoscuta pentru flexibilitatea si diversitatea repertoriului sau artistic si doi foarte talentati muzicieni americani ai tinerei generatii.

Cu o carisma si o gestualitate care cucereste imediat simpatia publicului, Joshua Weilerstein este dirijor asistent al Filarmonicii din New York si dirijor invitat la pupitrul unor orchestre de prestigiu din intreaga lume, castigator a numeroase premii pentru dirijat in SUA si Europa. Alaturi de un tanar dirijor de mare talent, un pianist pe masura: prima seara a RadiRo il aduce in prim-plan pe pianistul Jonathan Biss, care, la doar 34 de ani, are un repertoriu si un palmares impresionante. O inteligenta muzicala de mare rafinament, Jonathan Biss a lucrat cu dirijori ca Daniel Barenboim, Lorin Maazel sau Antonio Pappano si este multipremiat pe scena artistica internationala pentru performantele sale muzicale.