de-bulevard

Zilele Bucurestiului: Aniversarea de 555 de ani a Capitalei


13/09/2014


Concerte, dans in aer liber, spectacole de teatru, parade ale costumelor de epoca, "bataia cu flori de la sosea" si un spectacol multimedia vor anima Bucurestiul din 19 pana in 21 septembrie, cand centrul Capitalei devine loc de sarbatoare, la aniversarea a 555 de ani.


Marea sarbatoare a Bucurestiului incepe in 18 septembrie si, timp de trei zile si trei nopti, Capitala va serba peste jumatate de mileniu. Piata Constitutiei, Piata Universitatii, Parcul Cismigiu si Centrul Istoric vor deveni "punctele fierbinti" ale Zilelor Bucurestiului si vor gazdui concerte de muzica usoara, muzica populara, muzica alternativa, clubbing, expozitii de arta, dans in aer liber, targuri, spectacole de teatru, parade ale costumelor de epoca, si proiectii 3D de ultima generatie.

"Sunt 555 de ani de Bucuresti. Este orasul in care am ales sa traim, de care trebuie sa invatam sa fim mandri. Sa-l sarbatorim impreuna", spune primarul Capitalei, Sorin Oprescu.

Evenimentele dedicate aniversarii celor 555 de ani de atestare documentara a Bucurestiului vor debuta, pe 18 septembrie, cu inaugurarea Hanului Gabroveni, monument istoric consolidat, reabilitat si modernizat, care va deveni noul centru cultural al Capitalei. De Zilele Bucurestiului, hanul isi va deschide portile pentru vizitatori.

Cel mai mare spectacol va fi organizat chiar de Ziua Bucurestiului, pe 20 septembrie, incepand de la ora 20.00, in Piata Constitutiei, unde "rEvolutia Muzicii Usoare Romanesti" va readuce pe scena generatii diferite de artisti, care vor interpreta melodii romanesti de succes, lansate acum cateva decenii, dar si hit-uri noi.

Pe scena vor urca Corina Chiriac, Mirabela Dauer, Monica Anghel, Cristi Minculescu, Horia Moculescu, Loredana, Delia, Marius Moga, Smiley, What’s UP, Adda, stefan Banica, BUG Mafia si multi altii, iar publicul va fi invitat sa cante, odata cu artistii, "De-ai fi tu salcie la mal", "Strada Sperantei", "Buna seara, iubite", "Trurli, trurli", "Frumoasa mea", "Ma intorc la tine, mare albastra", "Lalele, lalele", "Acasa" si "Pe barba mea".

Tot in 20 septembrie , de la ora 23.00, Palatul Parlamentului va deveni un ecran gigant, pe care se va proiecta iMapp Bucharest 555, un spectacol multimedia unic in Europa, iar "DJ Open Air Party" va transforma Piata Constitutiei intr-un club in aer liber.

In Parcul Cismigiu vor avea loc Targul Bucurestiului si spectacole in aer liber, sustinute de minoritatile armeana, maghiara, greaca, italiana, rroma, turco-musulmana, germana si evreiasca, precum si de artisti indragiti.

In Piata Universitatii, esplanada cu statui va gazdui, vineri 19 septembrie, un concert de muzica alternativa cu cele mai cunoscute trupe romanesti si se va transforma intr-un spatiu expozitional pentru o instalatie de arta contemporana - "Feed me!", pana in 21 septembrie.

Si Centrul Istoric se va transforma, timp de trei zile, intr-un ring de dans in aer liber. La intersectia strazilor Lipscani si Eugen Carada, artistii vor dansa pe ritmuri latino si vor sustine cursuri pentru cei care vor sa invete tainele coregrafiei.

La Zilele Bucurestiului participa si Centrul Cultural "Palatele Brancovenesti" din Mogosoaia, cu evenimente la care sunt invitati copii din scolile bucurestene si centre de plasament, care vor participa la ateliere de creatie, sustinute de artisti plastici.

Tot pentru copii se vor organiza o competitie cu premii pe un minicircuit de Formula 1 si jocuri interactive sustinute de actori profesionisti. De asemenea, bucurestenii vor fi invitati in curtea palatului la teatru, precum si la concerte in aer liber. Curtea palatului va fi decorata cu o pictura 3D supradimensionata, care va infatisa imagini din trecutul Bucurestiului, dar si din prezent, si va fi o proiectie a Capitalei in viitor.

Cu ocazia Zilei Elevilor Bucuresteni, la Palatul Copiilor va avea loc Forumul Elevilor. Evenimentul va reuni reprezentantii liceelor bucurestene, iar elevii vor participa la workshop-uri de dezvoltare si consiliere personala.