gossip

Actorul Isaach de Bankolé vine la TIFF 2015


19/05/2015

Isaach de Bankolé, unul dintre actorii favoriti ai lui Jim Jarmusch, cu roluri in filme de Lars Von Trier si Claire Denis, dar si in seria James Bond si in Miami Vice, vine la TIFF 2015.

Publicul din Cluj il va intalni pe la proiectia filmului Miraj / Délibáb (2014), povestea unui jucator african de fotbal ajuns intr-un orasel maghiar, constrans sa lupte pentru libertate si pentru propria viata. Este al cincilea lungmetraj al lui Szabolcs Hajdu, iar alaturi de Bankolé joaca Dragos Bucur si Razvan Vasilescu, in rolurile a doi interlopi. Filmul va fi proiectat in cadrul Zilei Maghiare.
 
Forta si subtilitatea interpretarilor sale l-au impus pe Isaach de Bankolé in cinematografia europeana si in cea americana. Renumitul actor originar din Coasta de Fildes are o cariera impresionanta, cu peste 60 de roluri in filme si seriale. Cariera sa a debutat in forta, in 1987, cu Premiul César pentru Cel mai promitator actor, pentru performanta din Black Mic Mac.
 
A jucat in patru filme regizate de Jim Jarmusch, culminand cu rolul principal din The Limits of Control (2009). Actorul poate fi vazut in Manderlay- ul lui Lars von Trier, in rolul unui terorist in Casino Royale (2006), in NCIS: Los Angeles, Miami Vice sau in White Material, de Claire Denis. Urmatorul film in care va aparea este Oppenheimer Strategies, unde joaca alaturi de Richard Gere, Charlotte Gainsbourg si Steve Buscemi.
 
Omagiat in sectiunea 3X3, renumitul regizor si scenarist norvegian Bent Hamer va fi prezent la proiectia celui mai recent film al sau, 1001 de grame, propunerea Norvegiei la Oscar pe 2014. In 3X3 vor rula si filmul sau de debut Oua / Eggs (Quinzaine des Réalisateurs, Cannes, 1995), si Inca o zi la soare / Water Easy Reach (1998). In cadrul 3X3 va fi invitat si Agustí Villaronga, regizor, scriitor si actor spaniol, recunoscut pentru stilul visceral si impresionant vizual al filmelor sale. Trei dintre ele vor putea fi vazute la Cluj: Cusca de sticla / Tras el cristal (1986), Marea / El mar (1999), Paine neagra / Pan negro (2010), acesta din urma propus de Spania la Oscar si distins cu patru trofee Goya. Tot in sectiunea 3X3, productiile duo-ului israelian frate-sora Shlomi si Ronit Elkabetz vor aduce in discutie probleme sociale actuale din Israel: Dilema lui Viviane Amsalem / To Take a Wife (2004), Divortul lui Viviane Amsalem / Gett, the Trial of Viviane Amsalem (2014) si Şapte zile / The Seven Days (2008).
 
György Pálfi, cunoscut pentru controversatul Taxidermia (2006), revine la TIFF cu noul sau film, Cadere libera / Free Fall / Szabadesés, in Ziua Maghiara, dupa ce in 2013 a facut parte din juriul Competitiei. Filmul a castigat Premiul Special si cel pentru regie la Karlovy Vary, anul trecut. La Cluj va fi si Martin Armstrong, protagonistul documentarului Vizionarul/ The Forecaster, un renumit si controversat consultant financiar, despre care „The New Yorker” se intreba: „Un escroc, un ciudat sau un geniu?”. Acesta a dezvoltat in anii 80 un program bazat pe numarul Pi, care prevedea cu o acuratete remarcabila schimbarile in economie. Potrivit declaratiilor sale, dupa ce a refuzat ofertele marilor investitori americani de a-i ajuta sa manipuleze piata financiara, a fost cercetat si acuzat pe nedrept de FBI ca a initiat o schema Ponzi de trei milioane de dolari.
 
Regizorul George Ovashvili isi va prezenta multi-premiatul Corn Island, distins cu Globul de Cristal la Karlovy Vary si aflat pe lista scurta la Oscar. Actorul de origine bulgara Ivan Barnev, recunoscut pentru rolul principal din I Served the King of England, de Jirí Menzel, va introduce filmul Lectia / The Lesson.
 
Nume importante din industria filmului vor fi prezente in juriile TIFF, in programele Transilvania Talent Lab si Transilvania Pitch Stop, vor sustine seminarii si masterclass-uri. Printre acestia se numara Roberto Olla, directorul executiv al fondul Consiliului Europei - Eurimages , Matthieu Darras, directorul de programe al TorinoFilmLab, Elin Erichsen, directorul de dezvoltare al Norwegian Film Institute, Sirkka Möller, membra a comitetului de selectie al sectiunii Panorama din cadrul Berlinalei, Martina Bleis, membra a comitetului de selectie din cadrul Berlinale Co-Production Market, Mimi Plauché, directorul de programe al Festivalului International de Film din Chicago, Roberto Cueto, membru al comitetului de selectie al San Sebastián Film Festival. Competitia TIFF va fi jurizata de Dennis Lim, directorul de programe al Film Society of Lincoln Center, membru al comitetului de selectie pentru New York Film Festival si co-director al New Directors/New Films, Violeta Bava, directorul artistic al Festivalului International de Film din Buenos Aires – BAFICI, si actrita Olimpia Melinte.
 
Cineastul american Timothy Wheeler, nominalizat la Premiile Emmy pentru imagine, va sustine un masterclass la TIFF. Acesta se va intalni cu publicul la proiectia documentarului sau despre legendara inotatoare Diana Nyad, detinatoare a unui record mondial – The Other Shore.  American Film Showcase il mai aduce la Cluj pentru un masterclass pe Jon Reiss, autorul lucrarii „Think Outside the Box Office: The Ultimate Guide to Film Distribution and Marketing in the Digital Era”. Autorul unui concept original de a aborda proiectele cinematografice, Handling Ideas, expertul in audio-vizual Paul Tyler isi va prezenta si el proiectul la TIFF.

gossip