gossip

"Aferim!", "Un etaj mai jos" si 'Box", la BFI London Film Festival 2015


7/09/2015

Festivalul de Film de la Londra, care se desfasoara cu sprijinul British Film Institute, a anuntat filmele care vor face parte din programul celei de-a 59-a editii, intre 7 si 16 octombrie.

Trei filme romanesti au fost incluse in sectiunile din afara competitiei si vor putea fi vazute de catre publicul londonez, scrie aarc.ro.

 "Aferim!", al regizorului Radu Jude, va fi proiectat in cadrul Film in Journey, a carui tema de anul acesta este „calatoria temporala”.

Lungmetrajul "Aferim!", de Radu Jude, este propunerea Romaniei pentru o nominalizare la categoria "cel mai bun film intr-o limba straina alta decat engleza" a premiilor Oscar 2016. "Aferim!" - pentru care Radu Jude a primit trofeul Ursul de Argint pentru cea mai buna regie la Festivalul de la Berlin 2015 - este un film istoric a carui actiune are loc in Tara Romaneasca a inceputului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, insotit de fiul sau (Mihai Comanoiu), cauta un rob fugar (Cuzin Toma). Din distributie mai fac parte Alexandru Dabija, Luminita Gheorghiu, Victor Rebengiuc si Alexandru Bindea. "Un etaj mai jos", de Radu Muntean, face parte din Film in Dare, dedicata acelor povesti „care te forteaza sa iesi din zona de comfort”.

Laudata de presa internationala, pelicula a avut premiera mondiala in aceasta primavara, la Festivalul de la Cannes, in selectia oficiala Un Certain Regard.

"Un etaj mai jos"  spune povestea lui Patrascu, care, dupa ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercatie domestica ce se sfarseste cu o crima, trebuie sa infrunte doi „vecini” foarte apropiati: unul este ucigasul, celalalt este propria sa constiinta. Protagonistii filmului sunt actorii Teodor Corban, Iulian Postelnicu si Oxana Moravec.

"Box", cel de-al doilea lungmetraj al lui Florin Serban, a intrat la Films in Love, un program dedicat filmelor care investigheaza diferite forme de iubire. BFI London Film Festival are patru programe competitionale (lungmetraj, debut, scurtmetraj si documentar) si sectiuni paralele tematice, care aduc publicului productiile importante ale ultimului an. Anul acesta, lista de filme contine 238 de titluri, din 57 de tari.

 

gossip