gossip

Anca Damian prezinta "Muntele Magic" in Spania si Coreea de Sud


8/09/2015

Anca Damian va fi prezenta cu filmul de animatie "Muntele Magic" la Festivalul International de Film San Sebastian, dar si la Festivalul de Film de la Busan, Coreea de Sud.


"Muntele Magic" a fost ales anul acesta sa deschida Festivalului International de Film de Animatie Anim'est (2- 11 octombrie 2015). Cea de-a zecea editie a Festivalului Anim'est va avea loc la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu si la Re:Animation Hub.

Muntele Magic va fi prezentat in cadrul Festivalului International de Film de la San Sebastian, Spania (18-26 septembrie) si in cadrul celei de-a 20-a editii a Festivalului International de Film de la Busan, Korea de Sud (1-10 octombrie).

Filmul a putut fi vazut in cadrul celei de-a 13-a editii a Festivalului International de Filme de Animatie Fantoche ce s-a desfasurat in perioada 1-6 septembrie la Baden, in Elvetia.

Coproductia romano-polonezo-franceza va rula apoi in cadrul Festivalului International de Animatie Ottawa, Canada (16-20 septembrie), unde este selectat in competitia oficiala.

Muntele magic face parte, impreuna cu filmul Crulic - drumul spre dincolo, dintr-o trilogie despre eroism, nuantand raportul individului cu istoria prin perspectiva mortii si a faptelor sale. Realizat intr-un stil postmodern, cu o multitudine de tehnici vizuale, decupaje de hartie, desen animat, fotografie si film, Muntele magic prezinta povestea reala a unui polonez, Adam Jacek Winkler, refugiat politic la Paris, un soi de “cavaler ratacitor”, un “Don Quijote al secolului XX”, care vrea sa schimbe lumea, chiar cu pretul vietii.

Artist, fotograf, dar si un experimentat alpinist, Adam Jacek Winkler (pe numele de lupta Adam Khan) este cel care a escaladat varful Mont Blanc, unde a ridicat un steag al solidaritatii cu poporul afgan. Dusman declarat al bolsevismului, in timpul invaziei sovietice in Afganistan el lupta alaturi de comandantul Massoud. Adam Jacek moare la 12 octombrie 2002, in timpul unei ascensiuni solitare pe masivul Mont Maudit.

La realizarea acestui documentar de animatie, Anca Damian va folosi arhiva fotografica a lui Adam Jacek Winkler, desenele sale, dar si filmari reale, in stilul filmelor mute, toate acestea invelite in haina animatiei. Animatia se va face in doua studiouri din Romania, DSG si Abis, si intr-un studio din Polonia, de o echipa alcatuita din Theodore Ushev, Raluca Popa, Dan Panaitescu, Sergiu Negulici, Dragos Stefan, Tomek Ducki.

Muzica este semnata de Alexandru Balanescu.

Muntele magic vine dupa marele succes al filmului Crulic – drumul spre dincolo (2011), care a strans peste 25 premii si un numar impresionant de participari internationale la festivaluri de film de prim rang, cum ar fi Locarno, BFI London Film Festival, Pusan sau Annecy.

Muntele magic este o coproductie Romania/Franta/Polonia, reprezentate de Aparte Film (Romania), in coproductie cu Arizona Production (Franta) si Filmograf (Polonia).

 In Romania, "Muntele magic", distribuit de Aparte Film, va fi lansat in cinematografe pe 9 octombrie.

 

gossip