gossip

HipTrip Travel Film Festival 2015 are loc intre 8 si 11 octombrie


24/09/2015

Cea de-a doua editie a HipTrip Travel Film Festival va avea loc anul acesta in perioada 8-11 octombrie la Cinema Union si Cinema Eforie si va aduce anul acesta la Bucuresti 25 de filme din 10 tari precum India, Marea Britanie, SUA, Australia, Spania, Germania, Siberia, Canada, Iran si Romania.

5 scurtmetraje si doua documentare romanesti au fost incluse in selectia HipTrip Travel Film Festival de anul acesta.


Aflat la a doua editie, festivalul isi continua misiunea de a inspira si incuraja spectatorii sa se transforme din turisti, in calatori si chiar in exploratori, oferind filmelor romanesti un loc aparte in programul festivalului. Un calup de scurtmetraje cu si despre calatorii va rula sambata, 10 octombrie, la Cinema Eforie, de la ora 17:00.

Calatorie la oras, scurtmetrajul regizat de Corneliu Porumboiu in 2003, cu Ion Sapdaru si Constantin Dita, spune povestea unui invatator de la tara ce pleaca spre oras in plina sarbatoare. Tot despre o calatorie vorbeste si scurtmetrajul lui Millo Simulov, Hello Kitty. De data aceasta, povestea se petrece pe malul marii. La mare vor sa ajunga si personajele lui Andrei Rautu, in Ela, Panda si Madam.

Din selectia HipTrip face parte si Pui, cartofi prajiti si-o Cola, filmul lui Emanuel Parvu premiat in 2012 la Festivalul International de Film Anonimul cu premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj. Un alt scurtmetraj premiat este si Excursie al lui Adrian Sitaru, povestea unui copil ce fura o camera video si incepe sa isi filmeze viata de zi cu zi.


„Am ales aceste 5 scurtmetraje pentru ca, evident, au ceva in comun cu profilul festivalului nostru. Astfel, toate povestesc despre incercarile personajelor de eliberare si evadare din tot ceea ce le inconjoara si de care se simt inghitite. Speram sa va placa sa le (re)vedeti si sa fiti curiosi de ce realizatorii lor au simtit nevoia sa scape. Nu asta incercam sa facem toti, la un moment dat?” – Florin Barbu, critic de film


Cea de-a doua editie a HipTrip Travel Film Festival va difuza in premiera „Catre Nord, pe urme de Ural si Kamaz”, regia George Oprea, un documentar despre prima expeditie romaneasca in nordul extrem al Siberiei. O expeditie de aproape 30.000 de kilometri, facuta de opt oameni in 55 de zile, la temperaturi de pana la -54 de grade Celsius.


“In martie 2012 am mers in estul extrem al Siberiei, traversand integral Drumul Oaselor, si atunci ne-a venit ideea de a traversa Nordul Inghetat al Siberiei. Aceasta expeditie a pornit de la un simplu indicator pe care l-am zarit intr-un mic sat de crescatori de reni, la vreo 200 km nord fata de Kolima, Drumul Oaselor catre Magadan, indicator care indruma catre o localitate situata dincolo de Cecrul Polar de Nord. Crezusem ca am ajuns la capatul lumii, dar ne-am dat seama ca si mai la nord de acest loc sunt localitati, oameni, viata. Astfel ne-a atras atentia Tiksi, unul dintre cele mai nordice orase de pe Pamant. Am calatorit iarna, este singurul anotimp cand se poate circula pe terenul altfel ostil si mlastinos. Se poate merge doar pe suprafata inghetata a raurilor sau a Oceanului Arctic, fiind singurele rute terestre practicate ocazional de soferii de Kamaz-uri si Ural-uri, care aprovizioneaza micile asezari de acolo. Am ales Siberia, pentru ca este atat de curata si pura, fiind practic neatinsa de om, o „tara” in care m-as intoarce in orice anotimp”, spune Mihai Tuca, unul dintre membrii expeditiei.

Proiectia va fi urmata de o sesiune Q&A cu mermbrii expeditiei.


Romania va fi reprezentata si de documentarul “Exploratorul”, ce urmareste firul vietii lui Emil Racovita, pionier al cercetarii vietii din Antarctica, si reda povestea expeditiei Belgica (1897-1899) – prima expeditie stiintifica in Antarctica, alaturi de Roald Amundsen, Frederick Cook si capitanul Adrien de Gerlache.
 

gossip