gossip

Kinodiseea 2015: Animatia "Song of the Sea" deschide cea de-a saptea editie


21/10/2015

"Song of the Sea", cea mai noua animatie a regizorului Tomm Moore (The Secret of Kells), nominalizata anul acesta la Oscar, va deschide cea de-a saptea editie a Festivalului International de film pentru copii Kinodiseea, ce se va desfasura intre 13 si 18 noiembrie, la Bucuresti.

Cea de-a saptea editie Kinodiseea va debuta pe 13 noiembrie, la Cinema Studio din Bucuresti, cu premiera romaneasca a lungmetrajului de animatie Song of the Sea, film nominalizat la Oscar si recent la European Film Awards - EFA 2015 pentru cel mai bun lungmetraj European de animatie.

"Song of the Sea, o animatie fermecatoare si expresiva pentru toata familia, bogata in referinte din folclorul irlandez” (The Guardian)

Tomm Moore, regizorul nominalizat si in 2009 la Premiile Oscar pentru animatia The Secret of Kells, revine cu o poveste inspirata de creaturile mitice din folclorul irlandez numite Selkies – oamenii care devin foci atunci cand intra in mare.

Song of the Sea urmareste povestea tanarului Ben si a surorii lui mai mici Saoirse, care nu poate vorbi si care descopera ca este o Selkie. In aventura lor fantastica printr-o lume magica locuita de creaturi supranaturale, aflate sub vraja unei zeite celtice, cei Ben si Saroise descopera ca supravietuirea lor depinde de recuperarea vocii lui Saoirse.

Expresivitatea puternica a personajelor, folosirea animatiei traditionale 2D si a culorilor de acuarela sunt un omagiu adus animatorului japonez Hayao Miyazaki si spiritului studioului Ghibli.

Song of the Sea a intrat in cursa pentru Oscar 2015 la categoria Cel mai Bun Film de Animatie, alaturi de The Tale of Princess Kaguya, filmul semnat de Isao Takahata de la prestigiosul Studio Ghiblisi The Boxtrolls, realizat de animatorii studioului american Laika. Song of the Sea concureaza alaturi de alte 10 productii in competitia internationala Kinodiseea de anul acesta.

Editia a 7-a Kinodiseea aduce pe marele ecran peste 100 de premiere nationale, 29 de filme de lungmetraj si animatii si 80 de scurtmetraje, in total peste 140 de proiectii. Cele 7 sectiuni ale festivalului sunt Competitia Internationala, Retrospectiva, Panorama – filme in afara competitiei, Teenagers in Focus – filme dedicate adolescentilor si 4 sectiuni de scurtmetraje pentru copii de la 3 - 6 ani, 6 - 9 ani, 9 - 12 ani, 12 - 14 ani, prezidate de jurii formate atat din copii, cat si din profesionisti in domeniu.

Programul celei de-a 7-a editii propune publicului si o serie de sesiuni Q&A cu realizatorii si actorii din filme, masterclass-uri sustinute de regizori dedicate studentilor in cadrul Facultatii de Film (UNATC), seminarii de media literacy – educatie audiovizuala dedicate profesionistilor din domeniu dar si publicului larg si parintilor sau workshop-uri de creare soundtrack si sunet de film, organizate in parteneriat cu Institutul Francez din Bucuresti.

Cea de-a saptea editie a Festivalului International de Film pentru Copii Kinodiseea se va desfasura la Cinema Studio, Cinema Pro, Cinema Eforie, Cinema Union si Cinema Elvira Popescu.Festivalul International de Film pentru Copii Kinodiseea, membru al Asociatiei Europene a Filmului pentru Copii (ECFA), este organizat de Asociatia Culturala Metropolis, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, al Uniunii Cineastilor din Romania, al Primariei Sectorului 5, Programului Europa Creativa – Media si al Institutului Francez din Bucuresti.

gossip