gossip

Radu Jude a fost numit "Tarantino de Romania"


2/09/2015

Regizorii romani au reusit impresioneze juriul la Festivalul de Film de la Vukovar, Croatia. Radu Jude a fost marele castigator al serii cu "Aferim!".

Festivalul de Film Vukovar din Croatia, aflat la cea de-a noua editie, are loc anual si este un proiect cultural care in 2015 a avut loc in 8 locatii europene, timp de 6 zile in 3 orase. Anul acesta in program au fost 84 de filme plasate in 11 categorii.

Premiile au constat in distributie in cinematografe pentru locul 1, premiu de 500 de euro pentru cel mai bun scurtmetraj si 1.000 de euro pentru cel mai bun film documentar.

Norocul le-a suras regizorilor romani care au reusit sa se afirme in cadrul festivalului croat. Cel mai bune film a fost desemnat "Aferim!" in regia lui Radu Jude, cel mai bun scurtmetraj a fost "Arta", de Adrian Sitaru, iar cel mai bun documentar "Toto si surorile lui", de Alexandru Nanau.

Radu Jude a fost numit un "Tarantino de Romania" in urma asemanarii filmului sau cu cele western ale lui Quentin Tarantino.

  Aferim!, filmul regizat de Radu Jude, pentru care a luat Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin in 2015, are premiera la HBO Romania, in prime time, pe 7 septembrie, orele 20:00. Pelicula filmata alb-negru de Marius Panduru si produsa de Ada Solomon ii are in distributie pe Teodor Corban, Mihai Comanoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Mihaela Sirbu.Radu Jude a introdus in film o secventa speciala, o trimitere la Morometii lui Stere Gulea, filmata alb-negru de Vivi Dragan Vasile, in care apar Luminita Gheorghiu si Victor Rebengiuc.

Actiunea din Aferim! are loc in Ţara Romaneasca, in prima parte a secolului 19, cand un politist local, Constandin, este angajat de boierul Iordache sa-l gaseasca pe Carfin, un sclav tigan care a fugit de pe mosia boierului dupa ce a avut o aventura cu sotia lui, Sultana. Filmul a avut succes de critica, dar si de public, clasandu-se pe primele locuri in box office-ul romanesc.

 

gossip