gossip

S-a lansat cartea “Weekend cu mama - ControlAltDelete”


26/03/2009

Editura RAO a lansat cartea “Weekend cu mama – ControlAltDelete”, scrisa de Vera Ion dupa scenariul filmului “Weekend cu mama”. Cartea reprezinta jurnalul Cristinei, interpretata de Adela Popescu, in perioada in care aceasta se afla la un centru de dezintoxicare pentru a scapa de dependenta de heroina.

Scrisa de Vera Ion dupa un scenariu pe care l-a realizat impreuna cu faimosul regizor Stere Gulea, “Weekend cu mama – ControlAltDelete”, vorbeste despre o viata distrusa de consumul de droguri. Cartea a fost scrisa la scurt timp dupa realizarea filmului si a fost lansata in librarii in data de 20 martie, in aceeasi zi in care filmul “Weekend cu mama” a avut premiera la CinemaPRO.

“Ideea cartii a aparut in luna ianuarie, cand filmul era deja gata. Am crezut ca o sa ramana la nivelul de proiect, insa Vera Ion a luat lucrurile in serios si am fost extrem de surprins cand am citit cartea. Am citit-o cu mare interes si i-am reprosat ca as fi vrut sa o scrie mult mai devreme pentru ca m-as fi inspirat mai bine in scrierea scenariului. Cartea, respectiv jurnalul lui Cris, este o lectura necesara pentru intelegerea psihologiei persoanelor consumatoare de heroina.”, a declarat regizorul Stere Gulea in cadrul unei conferinte de presa.

Adela Popescu a recunoscut ca si-ar fi dorit la fel de mult sa citeasca jurnalul inainte de a intra in pielea lui Cris: “M-ar fi ajutat foarte mult sa citesc cartea inainte de a interpreta personajul Cris, insa din pacate am intrat in contact cu ea prea tarziu. Vera a redat foarte bine anumite aspecte din comportamentul consumatorilor de droguri.”

Pentru a se transpune in personajul Cris, Adela s-a documentat intens si a facut si cateva compromisuri. “Am mers la Spitalul 9 si am vorbit cu multi tineri aflati la dezintoxicare, am stat printre ei si i-am observat. Prima mea impresie a fost ca se misca in reluare, la fel ca niste actori foarte prosti. Erau aproape sedati din cauza metadonei folosite pentru a le reduce dependenta de heroina. Am apelat la intuitie si am incercat sa fiu cat mai implicata pentru a reda trairile lui Cris. A trebuit sa invat sa fumez, sa trag in piept, dar am fumat numai tigari medicinale”, a marturisit Adela.

Invitat la conferinta de presa, Grigore Ion, comisar-sef al Brigazii Antidrog, a vorbit despre consumul de droguri in randul tinerilor romani: “Acesti dependenti de droguri trebuie priviti ca pe niste bolnavi ce trebuie tratati. Familia joaca un rol foarte important in aceste cazuri. Potrivit unei statistici, exista zeci de mii de consumatori de droguri injectabile in Bucuresti, insa numarul lor a inceput sa scada. In fiecare zi este prins cate un traficant de droguri, mai ales in cartierele marginase bucurestene. In cazul consumatorilor de droguri, situatia este diferita: acestia sunt interogati si adesea cercetati in libertate. In 2008 au fost cercetate 3.000 de persoane, dintre care numai 400 au fost arestate. Acest fenomen nu poate fi starpit, ci numai diminuat.”

Atat filmul cat si cartea “Weekend cu mama” prezinta, in opinia lui Stere Gulea, “tragediile de langa noi pe care nu le cunoastem, dar pe care trebuie sa le constientizam pentru a inceta sa mai fim indiferenti”.

Conceputa ca o confesiune, ca un jurnal, cartea “Weekend cu mama – ControlAltDelete” vorbeste despre adolescenta pierduta, despre reintoarcerea mamei dupa 15 ani, despre experienta drogurilor, a dezintoxicarii si a limitelor impuse de singuratate, dependenta si ratare.

Autoarea Vera Ion, in varsta de 28 de ani, a mai scris trei carti de proza: “Copilul cafea”, “Acetona”, “Vitamine”, dar si piese de teatru precum “Redbull”, “Vitamine”, “Saving Sam”, fiind implicata si in diverse proiecte de arta comunitara.

“Weekend cu mama – ControlAltDelete” este disponibila in librarii din 20 martie, la pretul de 19,99 RON. In cele 160 de pagini, Vera Ion exploreaza doua universuri sufocante, din care evadarea este de multe ori imposibila: lumea familiilor disfunctionale, in care violenta psihica ia locul afectiunii, si lumea consumatorilor de droguri.

Filmul “Weekend cu mama” ii aduce pe marile ecrane pe Adela Popescu, Medeea Marinescu, Tudor Aaron Istodor, Gheorghe Dinica, Razvan Vasilescu, Florin Zamfirescu si Andi Vasluianu, sub directa indrumare a regizorului Stere Gulea, celebrul realizator al filmului "Morometii".

Anca Stanciu

Galerie foto
Premiera de gala Premiera de gala Premiera de gala Premiera de gala Premiera de gala Premiera de gala Premiera de gala Premiera de gala Premiera de gala Premiera de gala Premiera de gala Premiera de gala Premiera de gala Premiera de gala Premiera de gala Premiera de gala Premiera de gala Premiera de gala Premiera de gala Premiera de gala Premiera de gala Premiera de gala Premiera de gala Premiera de gala Premiera de gala Premiera de gala Premiera de gala Premiera de gala Premiera de gala Premiera de gala

Exprima-te in scris

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat!

nume

comentariu

Trimite comentariu
Nu exista comentarii

gossip