gossip

Umbre – drame intunecate, parodii SF si filme-soc la TIFF 2015


18/05/2015

 
Abordari neasteptate ale horror-ului, thriller-ului, western-ului sau filmului politist se regasesc in cele mai „intunecate” sectiuni la TIFF (29 mai – 7 iunie): Umbre / Shadows si Fara limita / No Limit.
Pentru prima data, povestile din Umbre-Scurtmetraj / Shadows Shorts nu vor mai rula inaintea filmelor din competitie, ci in calupuri separate. Spectatorii se vor delecta cu 12 titluri atent selectate sub umbrela „Everyone dies. Fast”. Filmele din Shadows Shorts sunt „cerebrale, profunde, intunecate ca poveste, insa nu vor lipsi si unele care vor amuza, cum ar fi Padurea neagra / El bosque negro si Copilul vadit / The Obvious Child”, dupa cum declara selectionerul Mihai Mitrica. De la scurtmetrajul excelent al renumitului scenarist si regizor mexican Guillermo Arriaga, Accidentul / Broken Night, pana la filmul mut norvegian Seceratoarea / Autumn Harvest, o odisee in alb-negru a halucinatiilor unui marinar din nordul indepartat, la supranaturalul si foarte originalul Stomacul / The Stomach, despre cum se comunica cu lumea de dincolo, filmele din Shadows Shorts sunt mereu surprinzatoare.
 
Juriul Shadows Shorts este format din Jose Miguel Beltran Sanchez, directorul Festivalului de Film Horror de la San Sebastian, Stig Frode Henriksen, actor norvegian, si artistul maghiar Gyula Havancsák. Agentia GAV semneaza campania de imagine a sectiunii. Sectiunea Shadows Shorts este prezentata de ShortsTV.
 
In Umbre-Lungmetraj, printre filmele selectionate de directorul artistic Mihai Chirilov se afla Haemoo (r. Shim Sung-bo), un thriller despre un subiect delicat – traficul de oameni. Cu premiera la Toronto si cu Bong Joon-ho (Snowpiercer) ca producator si co-scenarist, filmul „transforma o tragedie reala intr-un comentariu asupra inegalitatii sociale si a costului supravietuirii”, conform „Variety”.
 
Din Japonia vine, in premiera internationala, o drama cu accente horror, Canalul razbunarii / The Revenge Channel (r. Hisatake Kikkawa), in care o reuniune de clasa conduce la violente extreme, atunci cand trei prietene decid sa ii pedepseasca pe cei care le-au agresat in timpul scolii.
 
Un western modern plasat in provincia Kerry scoate cinema-ul irlandez in afara zonei sale de confort. In Intuneric la marginea orasului / Darkness on the Edge of Town, debutantul Patrick Ryan propune o poveste cu multe turnuri neasteptate, inclusiv pentru protagonisti, atunci cand o adolescenta promite sa razbune moartea surorii sale mai mari.
 
O poveste infuzata de crima este si cea a romancierului Eric Cherrière, care paseste pentru prima data in spatele camerei pentru Cruzime / Cruel, o fascinanta drama noir ce sondeaza motivatiile unui criminal in serie.
 
De la Berlinala vine Sibylle (r. Michael Krummenacher), un thriller psihologic in care viata unei arhitecte este transformata tumultuous si imprevizibil atunci cand devine martora unui accident, in timpul unei vacante.
 
Tot din Germania, cu imaginile sale alb-negru percutante, horror-ul romantic In cautarea iubirii adevarate / True Love Ways (r. Mathieu Seiler) face tranzitia de la un portret intim al unui cuplu in impas la o macabra cursa de-a soarecele si pisica.
 
Lista filmelor „intunecate” sau neconventionale de la TIFF e intregita de ultimele confirmari din sectiunea Fara limita / No Limit. Navajazo (r. Ricardo Silva), premiat cu Leopardul de Aur la Locarno 2014, este un melanj de documentar si fictiune distopica, in care personajele supravietuiesc intr-un mediu ostil, la granita dintre SUA si Mexic,
 
Dyke Hard - o parodie muzicala SF complet ireverentioasa despre o trupa rock de lesbiene, prezentata si in TIFF Campus, iar German Angst, un omnibus socant in trei parti, cu povesti despre dragoste, sex si moarte intr-un Berlin mistic. Camerista Lynn / The Chambermaid Lynn este o fabula moderna despre fetisism, in care protagonistele sunt un duo insolit: o menajera obsesiv-compulsiva si o lucratoare sexuala dominatoare si androgina.
 
In Supernova, va rula castigatorul celui mai recent Leu de Aur de la Venetia, noul film al maestrului nedisputat al umorului absurd, Roy Andersson – Un porumbel cugetand pe o ramura / A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence. In aceeasi sectiune vin cele mai recente filme de Christian Petzold si Alexei Gherman Jr. Distribuit in Romania de Macondo, Phoenix, laureat cu premiul FIPRESCI la San Sebastián, cu un scenariu scris impreuna cu Harun Farocki, este povestea unei cantarete evreice care a supravietuit Holocaustului, dar a ramas desfigurata.
 
Drama lui Gherman, Sub nori electrici / Under Electric Clouds, arunca o privire la Rusia anului 2017, la o suta de ani dupa revolutia care a dus ulterior la constituirea Uniunii Sovietice.
 
Festivalul International de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie 2015, Cluj-Napoca) este organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc si Asociatia pentru Film si Cultura Urbana. Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului National al Cinematografiei, Primariei si Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Roman, Consiliului Judetean Cluj.
 
Parteneri institutionali: Ambasada Statelor Unite, Ambasada Regala a Norvegiei, Ambasada Coreei de Sud, Ambasada Statului Israel, Forumul Cultural Austriac, Institutul Francez, Magyar Filmunió/ Hungarian National Film Fund, Japan Foundation, Ambasada Spaniei, Ambasada Suediei, Centrul Cultural German Cluj-Napoca, Delegatia Valonia- Bruxelles.
 
Co-producator: TVR Cluj
 
Detalii: www.tiff.ro | facebook: TransilvaniaIFF | twitter: #TIFF2015 | Instagram.com/tiffromania
 

gossip