gossip

"Un etaj mai jos", de Radu Muntean, din 18 septembrie in cinematografe


13/08/2015

Un etaj mai jos, cel mai nou film semnat de Radu Muntean, va fi proiectat in cinematografele din Romania incepand cu 18 septembrie.

 

 Laudata de presa internationala, pelicula a avut premiera mondiala in aceasta primavara, la Festivalul de la Cannes, in selectia oficiala Un Certain Regard.

Un etaj mai jos va putea fi vazut in cinematografele din Bucuresti, Iasi, Cluj, Alba Iulia, Brasov, Braila, Botosani, Calarasi, Constanta, Craiova, Onesti, Oradea, Pitesti, Ploiesti, Targu Mures, Timisoara si Tulcea.

Filmul spune povestea lui Patrascu, care, dupa ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercatie domestica ce se sfarseste cu o crima, trebuie sa infrunte doi „vecini” foarte apropiati: unul este ucigasul, celalalt este propria sa constiinta.

Protagonistii filmului sunt actorii Teodor Corban, Iulian Postelnicu si Oxana Moravec.


Radu Muntean se afla la al cincilea lungmetraj din cariera si a treia selectie la Festivalul de la Cannes. In 2008, a fost invitat in Quinzaine de Réalisateurs cu filmul Boogie, iar in 2010 si 2015 a revenit la Cannes, in selectia oficiala, sectiunea Un Certain Regard, cu Marti, dupa Craciun, respectiv Un etaj mai jos.

Imediat dupa proiectia de gala de la Cannes, presa internationala a apreciat noul lungmetraj al lui Radu Muntean. Despre Un etaj mai jos au avut cuvinte de lauda mai toate marile publicatii de cinema ale lumii – de la „Variety”, „Screen International”, „The Hollywood Reporter”, „Positif” si pana la editorialistii sectiunilor dedicate din „Le Monde” sau „Le Figaro”. Renumita revista britanica „Sight & Sound” l-a plasat in topul celor mai bune 15 filme vazute la Cannes. „Un film foarte bun, daca nu chiar revolutionar, despre – asa cum o sugereaza si titlul – perspectiva si distanta”, remarca „The Hollywood Reporter”, in timp ce „Screen International” il descrie drept „un portret devastator al unui om slab si al societatii pe care el o reprezinta, ambii ramasi fara repere morale”.

Gratie reactiei entuziaste de la Cannes, Un etaj mai jos a fost achizitionat de distribuitori din teritorii precum Canada, America Centrala, Argentina, Italia, Ungaria, Grecia, Turcia, Elvetia, Cehia si Slovacia, vanzarile la nivel international fiind gestionate de Films Boutique.

Un etaj mai jos este cel de-al patrulea lungmetraj la care Muntean colaboreaza cu Alexandru Baciu si Razvan Radulescu in calitate de co-scenaristi, dar si cu Tudor Lucaciu (director de imagine) si cu Dragos Vilcu (producator Multi Media Est).

In Romania, Un etaj mai jos este distribuit de catre Transilvania Film.

Un etaj mai jos este produs de Multi Media Est, in co-productie cu Les Films de l’Après-midi (Franta), Neue Mediopolis Filmproduktion (Germania) si Bleck Film & TV AB (Suedia). Filmul este finantat de Centrul National al Cinematografiei din Romania, Centrul National al Cinematografiei din Franta, prin programul Aide aux Cinémas du Monde, Mitteldeutsche Medienförderung din Germania, Fondul regional suedez Film I Väst si Programul MEDIA al Uniunii Europene.

 

 

gossip