interviu

Chiwetel Ejiofor: 12 de ani sclav este o poveste universala despre demnitatea umana, libertatea


1/01/2014

Filmul „12 ani de sclavie” prezinta incredibila poveste a unui barbat de culoare care lupta pentru supravietuire si libertate, inspirata dintr-un caz real. Inainte de Razboiul Civil american, Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor), un barbat de culoare liber din statul New York, este rapit si vandut ca slav in sudul Statelor Unite. El va trebui sa infrunte cruzimea absoluta a noului sau proprietar (Michael Fassbender), dar va fi si martorul unor acte de bunatate iesite din comun. Solomon va incerca nu doar sa ramana in viata, ci si sa-si pastreze demnitatea in timpul dramaticei sale experien?e. in al 12-lea an de sclavie, intalnirea accidentala cu un abolitionist canadian (Brad Pitt) ii va schimba lui Solomon viata o data pentru totdeauna”.

flam mai multe detalii despre "12 ani de sclavie"  chiar de la  Ejiofor Chiwetel.
 
 
Ce ne poti spune despre povestea lui Solomon Northup?
 
Ejiofor Chiwetel: Povestea are un mare impact si este atat de reala. Calatoria emotionala a fost o provocare extraordinara, dar este un fel de provocare in care orice altceva fel de cade departe si caracterul devine o obsesie. Care obsesie a dat cale de intelegere. M-am gandit mult la acest film, in contextul cum se aplica la lumea noastra contemporana, si cred ca exista ceva despre Solomon, care se intinde de-a lungul timpului si locului, care atinge ceva foarte adanc in noi toti. Este acel sentiment de credinta noastra personala in libertatile noastre si conexiunile noastre la familiile noastre si oamenii care ne inconjoara.
 
 
Este un rol destul de complex. Ne poti spune cum te-ai pregatit pentru el?
 
Ejiofor Chiwetel: Cartea a fost modelul meu. Dar apoi merge la Louisiana si a vedea plantatiile reale in care totul a fost pastrat, de la casa principala la colibe de sclavi, si in cazul in care toate aceste evenimente au avut loc intr-adevar, am un sentiment suplimentar de lucruri. Am fost capabil de a vorbi cu oamenii despre povesti de la acea vreme si au un sentiment de toate aceste fantome fel de a fi evocat.
 
 
 
 
Ne poti vorbi despre cum au decurs filmarile , despre lucrul cu Fassbender si McQueen?
 
 
Ejiofor Chiwetel: Am fost norocos ca am inceput procesul de filmare, cu Michael Fassbender. Primele trei saptamani de filmare au fost pe plantatie Epps, si care mi-a dat o perspectiva mare in relatia lor de lucru si ceea ce dinamica lor este ca. E ca si cum a invata o limba, e ca fiind un copil si de a invata cum sa vorbeasca cu vizionarea alte persoane. Am fost foarte dornici sa dau seama cum sa comunice cu Steve, cum a fost cu mine. Dar mi-a placut, imi place de lucru cu Steve. El este incredibil.
 
 
 
Din 3 ianuarie puteti vedea 12 ani de sclavie si la CInemaPRO.

interviu