interviu

Cristina Jacob: "Mesajul pe care am incercat sa-l transmit cu In film la Nasu' este acela ca ar trebui cu totii sa fim mai umani, indiferent de pozitia pe care o avem"


12/09/2012

Cristina Jacob este o tanara regizoare talentata care promite sa ii amuze pe spectatori, dar in acelasi timp sa ofere si un mesaj puternic prin scurtmetrajul "In film la Nasu', ce face parte din proiectul cinematografic inedit, "Hot Shorts". Scurt-metrajul In film la Nasu' este o comedie fictiva de situatii, inspirata dintr-o poveste reala, in care doi actori si o aspiranta la actorie se confrunta cu birocratia si coruptia din zonele vamale de la granita dintre Romania si Republica Moldova. Regizoarea a vorbit despre provocarile realizarii unei comedii si mesajul pe care incearca sa-l transmita prin proiectul ei cinematografic, cu care spera sa atraga atentia spectatorilor.

Cristina Jacob:



Care este ideea de la care ai pornit in realizarea acestui scenariu/film?


Cristina Jacob: S-a intamplat ca un actor, asistent la universitatea unde studiez, sa-mi povesteasca intr-o zi o intamplare absurda si amuzanta prin care a trecut cu ceva timp in urma, in vama moldoveneasca. De la respectiva poveste reala a pornit si ideea mea de a scrie un scenariu bazat pe birocratia celor doua vami si modul in care cei aflati la putere, "nasii vamilor", isi speculeaza pozitia la maximum.

Care este tema principala a filmului?


Cristina Jacob: Temele principale ale filmului sunt birocratia vamala si abuzul de putere al functionarului universal. "In Film la Nasu" relateaza povestea a trei tineri nevoiti sa se confrunte cu excesul de zel si lipsa de scrupule a unor vamesi de la granita dintre Romania si Republica Moldova. O calatorie ce ar trebui sa fie o simpla rutina se transforma intr-o comedie absurda, in care dinamica dintre interogarile vamesilor si exasperarea crescanda a celor trei duc totul spre un final hilar, cu o intorsatura neasteptata si unica.


Care este mesajul filmului?

Cristina Jacob: Mesajul pe care am incercat sa-l transmit este acela ca ar trebui cu totii sa fim mai umani, indiferent de pozitia pe care o avem si oamenii cu care ne confruntam. Facand chiar si haz de necaz...



Exista vreun element definitoriu in ceea ce priveste stilul regizoral: procedee de compozitie sau tehnice speciale?


Cristina Jacob: Este un film destul de colorat si decupat, cu un ritm alert, avand o imagine nu foarte complicata, insa cred eu, extrem de bine realizata si compusa. Referitor tot la imagine, intalnim si cateva cadre mai "ciudate" ca de exemplu cel in care Iulia trebuie sa priveasca intr-o punga de plastic iar camera filmeaza din interiorul pungii actiunea ei. Acesta este unul dintre multiplele exemple definitorii pentru stilul pe care il incerc si care ma reprezinta ca regizor.


Ce anume te-a motivat sa faci acest film?



Cristina Jacob: A fost o provocare sa fac o comedie, proiectele mele anterioare vizand drama si documentarul, insa consider ca trebuie sa parcurg toate etapele pentru a ma putea dezvolta ca regizor. Comedia nu este un gen usor, dar tocmai aceasta provocare a fost motivatia mea cea mai puternica.

Pe 14 septembrie puteti urmari Hot Shorts si la CinemaPRO.

interviu