interviu

De la Cannes, la CinemaPRO, regizorul Amat Escalante vorbeste despre violenta si povestea de dragoste din Heli


22/10/2013

In perioada 25 – 31 octombrie, CinemaPRO va fi gazda Festivalului Les Films de Cannes a Bucarest, unde vor fi prezentate spectatorilor romani filmele premiate la Festivalul de la Cannes din mai 2013. Astfel, cel mai nou film al fratilor Joel si Ethan Coen, mult-asteptatul Inside Llewyn Davis, distins cu Marele Premiu la Festivalul de la Cannes, este una dintre surprizele de anul acesta ale evenimentului Les Films de Cannes a Bucarest.

 
Cineastul mexican Amat Escalante, castigatorul Premiului pentru regie la Festivalul de la Cannes cu unul dintre cele mai controversate filme ale ediţiei, Heli, vine pentru prima data in Romania, in deschiderea Les Films de Cannes a Bucarest (25 – 31 octombrie).
 
Regizorul este unul dintre invitaţii speciali ai ediţiei, alaturi de Abdellatif Kechiche, castigatorul Palme d’Or, care isi va prezenta in premiera filmul La Vie d’Adèle: Chapitres 1 & 2/ Adele: Capitolele 1 si 2. Evenimentul va avea loc la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu si CinemaPRO din Bucuresti.
 
Escalante, un autodidact remarcat de la primul sau film, realizat la doar 26 de ani, va avea o discuţie cu studenţii de la scolile de cinema, se va intalni cu jurnalistii romani si va raspunde intrebarilor spectatorilor la proiecţiile filmelor sale.
 
Heli, un film cu o imagine impresionanta si cu scene de violenţa extrema, a socat audienţa de la Cannes. Mexicul de azi, o ţara a contrastelor si paradoxurilor, e ca un camp de lupta pe care cad victime familii intregi – circa 70.000 de oameni prinsi in razboaiele duse de mafia drogurilor au murit in ultimii sapte ani.
 
Mai multe detalii despre film aflam chiar de la Amat Escalante.
 
 
Ai primit foarte multe raspunsuri negative la Cannes pentru violenta din Heli.Cum te-a afectat acest lucru?
 
 
Amat Escalante: Pana acum nu am considerat ca este grav.Am considera ca nu s-a mai facut acest lucru pentru ca este incredibil de dificil. Am vrut sa creez un anumit tip de scena cu un anumit tip de violenta si bineinteles cu un anume tip de sentiment pe care am vrut sa il transmit publicului.Tot ce se intampla in film, se intampla in Mexic, deci....
 
 
Dar dar nu ai aratat si atacul asupra fetitei,o alta scena care s-a intamplat  sau se intampla in Mexic.
 
 
Amat Escalante: Digital nu putem reproduce acest lucru si nu am vrut sa traumatizez o o actrita de 12 ani( Andrea Vergara), oricum nu as fi fost interesat de aceasta scena nici daca se putea realiza.
 
 
 
Ai mentionat ca te-ai inspirat de la Sergio Leone pentru unele scene din film.
 
 
Amat Escalante: Inspiratia din film da , vine de acolo, insa nu si la ce se intampla in Mexic. Sunt oricum un mare fan a lui Sergio Leone. Imi plac deasemenea si Dario Argento,Stanley Kubrick , filmele cu caracter. 
Din povestile cu droguri mereu poti scoate un film.
 
 
 
Crezi ca se poate face si  un film in Mexic fara violenta?
 
 
Amat Escalante: O sa incerc data viitoare(rade). Pentru acest film eu am spus ca o sa incerc sa fac un film de dragoste, iar asta a iesit intr-un final. In filmele mele, de obicei nu exista dragoste, sau o poveste de iubire, asa ca de data aceasta  telul asta a fost. Si aceasta poveste chiar exista, insa este in jurul a acelor multe lucruri care se intampla.
 
 
 
 
 
 

interviu