interviu

Ion Ritiu: "Rolul din Ultimul corupt din Romania este primul rol de comedie in film pe care il fac, de obicei terminam ori spanzurat, ori impuscat, acum se pare ca supravietuiesc"


13/02/2012

Ion Ritiu revine pe marile ecrane alaturi de celebrii sai colegi de breasla, Horatiu Malaele, Vladimir Gaitan, dar si de actori din noua generatie, ca Jojo/Catalina Grama, in cel mai recent film semnat Sergiu Nicolescu, Ultimul corupt din Romania. Ritiu ii da viata lui Marcel. Prietenul din copilarie al lui Titel, Claudiu si Horia, a ajuns general in servicii pe vremea Regretatului. Dupa o revolutie esuata in Democratistan, organizata dupa patentul romanesc, sta ascuns in spiatalul lui Horia, ferindu-se de islamistii care au pus un premiu pe capul lui. Din spital, cu ajutorul maiorului Panculete, mana lui dreapta, traseaza toate traiectoriile: ale politicienilor, ale prietenilor si, chiar, ale norocului. El este muntele si Titel e Mahomed. Sau se va inversa raportul de forte? Ion Ritiu a impartasit pentru fanii sai ce cum a fost experienta revenirii intr-un rol consistent, dar si ce inseamna sa fii unul din actorii preferati ai maestrului Sergiu Nicolaescu.

1. Personajul dvs este mult mai prezent in "Ultimul Corupt" decat in "Poker". Povestiti-ne putin despre Marcel.

Ce sa va spun, e unul dintre cei patru. In prima parte el nu apare pentru ca e plecat pe undeva, face revolutie in Afganistan - se intoarce si se formeaza din nou grupul celor patru. Dintre cei trei dinainte unii au mai ajuns, altii au decazut de prin ranguri, iar ceea ce joc eu, Marcel, printr-o conjunctura devine sef sau general de Securitate. Coordonand actiunile celorlati este, sigur, mult mai prezent. Tot ce se intampla in film este absolut integrat in tot ce s-a intamplat in Romania in ultimii ani, si politic si social. Ca personaj, dupa atatea altele, mi s-a parut ceva lejer, la indemana oricui, totul pe un pat de spital, in pijamale, fara alergaturi sau racnete, sau mai stiu eu.. filmari mai speciale.

E comedie, atat cat stie Sergiu Nicolaescu, si cred ca stie sa faca si o comedie buna. E primul rol de comedie in film pe care il fac, de obicei terminam ori spanzurat, ori impuscat, acum se pare ca supravietuiesc.

2. Este vreun personaj real din care v-ati inspirat?

Nu! Este un scenariu scris de cineva, un baiat foarte bun care a surprins foarte bine in esenta ce se intampla in comedia politica romaneasca. Cam despre asta este filmul - se adreseaza unei clase, zic eu, mai degraba de baieti tineri care ar putea schimba ceea ce in film este bine batut in cuie.

3. Spuneti ca e o comedie: cu ce contribuie Marcel la comicul acestui film?

Pai nu prea e un personaj comic, e mai degraba tragi-comic! Ca sef de Servicii Secrete sa faci un personaj comic.. cred ca comedia consta din relatiile lui cu celelalte personaje. Deci eu sunt de data asta mai degraba ridicator la fileu pentru ceilalti comici ai ecranului romanesc, actori de mare valoare, asa cum altfel se stie. NU sunt eu cel comic si nici nu am fost vreodata, desi se spune ca mereu comedia, ca e facuta in teatru sau in film, trebuie facuta serios - daca nu e facuta serios, nu iese nimic, adica nu rade nimeni. E, mai sunt si altele ca daca nu ai o moaca de comedie, ceva specific, cat de cat sa fii stramb, va trebui sa te strambi sau sa te impiedici. Si stii cum e, cand Marin Moraru se impiedica pe scena toata lumea rade cu gura pana la urechi, iar daca Florin Piersic se impiedica pe scena, ofteaza "Vai saracul".

4. Cum a fost sa va reintalniti cu colegii dumneavoastra? Cu Gaitan, Malaele..

Da, colegi pe care nu i-am vazut de foarte mult timp, stiti foarte bine ca in Romania nu prea s-au facut filme.. Eu am terminat acum 20 de ani o perioada de 10 ani de film, dupa care am asteptat sa se limpezeasca apele, sa trecem de tranzitie si sa mai facem si un picut de cultura. Sigur, multumirile sunt domnului Nicolaescu, care dupa atatia zeci de ani nu m-a uitat. Altfel, in asteptarea marilor regizori din Bucuresti, tineri, puteam sa astept mult si bine inca trei generatii.

S-a produs o ruptura totala - am ramas cred ca ultimul actor din provincie care mai face film in Bucuresti. Este al treilea film acum la Nicolaescu, cu distributii destul de mari si la "Supravietuitorul", si la "Poker", in care eu sunt singurul caruia trebuie sa i se asigure o camera de hotel. Mi se pare putin trist pentru acei multi, foarte multi actori din provincie, si buni si talentati. Dar e tristetea noastra.

5. Sunteti unul dintre actorii preferati ai domnului Nicolaescu, iar de data aceasta aveti un rol un pic mai mare. Cum va simtiti in aceasta ipostaza?

Roluri mari am mai avut la Nicolaescu, e adevarat, inainte de '89. Exista o lege nescrisa la el: ai intrat in echipa, joci. Vrei sa joci in alta echipa, du-te si la revedere. Ei, eu am ramas, pentru ca dupa cum spuneam si inainte, alta echipa nici o sansa.

6. Jucati alaturi de Catalina Grama, o nou venita in echipa.

Eu nu joc foarte mult alaturi de ea, o secventa sau doua in care joaca mai mult ea, eu eram doar in pat. Nu o cunosc, acum am vazut-o prima data. Bine, am mai vazut-o si in filmul "Poker" unde nu a fost rea, e o fata buna, draguta, simpatica, sper ca va fi si o mare actrita de film, daca chiar nu este - pentru unii chiar este, desi masura valorii se da dupa un numar de ani in cinematografie. Destest chestia asta: am jucat intr-un film, intr-un singur film, un rol principal pentru ca asa a vrut neica regizorul sa ma distribuie, si am devenit vedeta.

Detest acest cuvant: vedeta, cum au devenit acum toti prezentatorii de televiziune, toti prezentatorii de meteo si de sport sunt vedete. Tot sistemul asta de valori s-au dat peste cap. Iar eu cand aud vedeta, zic "ma lasati, aveti putintica rabdare".

7. Daca s-ar mai face o continuare, cum credeti ca ar evolua personajul dvs?


Pai stiu si eu? Poate din seful SRI-ului sa ajunga portar la intreprinderea X. Dar asta ca sa se intample trebuie sa se petreaca ceva, iar cum la noi lucrurile se intampla rar si greu, nu prea vad continuarea sau partea a 3-a. Dar daca domnul scenarist are ceva in creieras, sunt chiar curios ce se va intampla cu acest personaj.

Din 17 decembrie puteti urmari Ultimul corupt din Romania si la CinemaPRO.

Galerie foto

interviu