interviu

Karl Urban: "Mi-a placut mult faptul ca nu ii poti vedea chipul lui Dredd. El este o enigma, intruchiparea legii si este un om obisnuit devenit erou"


5/11/2012

Dredd, eroul neinfricat, iubit de toata lumea, creat de John Wagner si Carlos Ezquerra in urma cu 35 de ani, revine pe marile ecrane intr-un film exploziv si incitant. Personajul din benzile desenate este adus la viata de Karl Urban, in Dredd 3D, regizat de Pete Travis. "Eu sunt legea", celebra replica a lui Dredd, rasuna si mai impunator spusa de Karl Urban, care a marturisit ca mereu a fost atras de personaje sumbre, iar faptul ca a copilarit cu aceste benzi desenate l-a ajutat mult in dezvoltarea rolului sau. Actorul a oferit detalii despre antrenamantele fizice solicitante pe care le-a avut de facut pentru acest film, dar si ce l-a atras cel mai mult la Dredd.

Karl Urban:

Cum ai primit oferta de a juca in acest film?


Karl Urban: Eram in Los Angeles, cand am auzit ca se face un film inspirat de benzile desenate cu Dredd. Eu am crescut cu ele. asa ca m-a incantat imediat ideea. Am decis sa ma vad cu producatorii sa discutam si asa am ajuns sa joc in film.

Cum ai aflat prima data de acest personaj?

Karl Urban: Am inceput sa citesc benzile desenate pe la 16 ani cand lucram intr-o pizzerie din Wellington, Noua Zeelanda. Eram indragostit de acest personaj si, avand in vedere ca eram deja fan SF, am fost imediat atras de lumea din Mega City One si mi-a placut la nebunie personajul lui Dredd.


De ce te-a atras asa de mult eroul?


Karl Urban: Dredd reprezinta un om al legii aparte, imprevizibil, dur, singurul care pune legea mai presus de orice intr-o lume in care procedurile justitiei s-au schimbat radical. Nu mai exista jurati si avocati, sau un sistem legal asemanator cu ce exista azi, totul a fost condensat intr-o singura persoana. Inca de cand eram mic mi-au placut personajele tip vigilante si Judecatorul Dredd este unul dintre cele mai bune personaje de acest gen.Joc un rol in care nu ti se vede deloc chipul. Cum ti s-a parut aceasta experienta?

Karl Urban: Unul dintre aspectele importante ale personajului este ca nu ii poti vedea niciodata clar figura. Inca de la crearea lui, in 1977, el a fost intruchiparea legii, fara o identitate anume, o enigma, si ar fi fost de neconceput sa se aleaga o alta abordare. Nu poti face greseala de a juca eroul, trebuie sa joci omul, iar el este un om care are o slujba incredibil de dura in aceasta societate care se destrama.


Fata de alti super eroi, cu ce se diferentiaza Dredd?


Karl Urban: Eroismul lui este definit de catre un om obisnuit. Pentru mine, el este mai aproape de imaginea pompierilor eroi care au intrat in Turnurile Gemene la 11 septembrie, si mult mai departe de supereroul tipic, pentru ca el nu este Superman sau Batman. El nu are un alter-ego, ceea ce vezi este ceea ce este el, iar marea provocare pentru mine, ca actor, a fost sa incerc sa fiu cat mai dinamic cu putinta. Este greu, cum sa transmiti o emotie subtila ca indoiala, sa zicem, cand nu iti poti folosi ochii? Am stiut de la inceput ca va fi o provocare.

Te-a atras faptul ca este un personaj mai intunecat?

Karl Urban: Atunci cand abordez un personaj sunt interesat de defectele acestuia si de ceea ce il face uman, tri-dimensional. Dredd este un amestec interesant, pentru ca emotiile sale sunt complet reprimate, orice forma de viata sociala normala pe care ar fi putut-o avea a fost complet indepartata, iar pe de-o parte, cred ca este un personaj tragic, pentru ca el are datoria de-i proteja pe oamenii din aceasta societate in timp ce el este de fapt incapabil de a trai printre ei.

Cat de mult te-a solicitat acest rol din punct de vedere fizic?


Karl Urban: Este un rol foarte fizic. In timpul filmarilor am petrecut mult timp la sala de forta, pentru a avea conditia fizica necesara, iar atunci cand am intrat pe platou, am fost de fapt intr-o perioada de instructie de doua saptamani si jumatate. Am invatat sa trag cu arma, sa ma misc in timp ce se trage asupra mea, am invatat sa arestez raufacatori. Unul dintre aspectele cele mai ciudate ale meseriei mele este ca inveti mereu lucruri pe care nu le faci niciodata in lumea reala.

Este adevarat ca la filmari ati folosit arme reale?


Karl Urban
: Da, asa este. Omul legii foloseste o arma de 9 mm care chiar trage si pe care o poti trece de pe automat, pe semi-automat. Este un bonus pentru un actor, atunci cand nu este nevoie sa-ti imaginezi, arma, ci ea chiar este acolo. Motocicleta lui Dredd se numeste Lawmaster si este foarte puternica, construita pe un cadru foarte solid, cu cele mai mari cauciucuri pe care le-ai vazut vreodata. Este o bestie si este foarte incitant sa o conduci.


Care a fost cea mai periculoasa scena pe care ai filmat-o pentru Dredd?


Karl Urban
: Am o scena in care sunt pe motor, intr-o aglomratie infernala. M-am gandit ca este important ca publicul sa ma vada pe motocicleta, prin trafic. Scenele acestea au fost reale, nu au fost facute cu ajutorul efectelor speciale. Atunci cand il vezi pe Dredd pe motor, parca esti acolo.

Ai avut ocazia sa stai de vorba cu John Wagner, creatorul personajului ?

Karl Urban: Da, am avut marele noroc sa-l intalnesc pe John Wagner. Am fost foarte emotionat, Dredd este creatia lui si atunci cand il intalnesti pe creator speri sa te ridici la inaltimea asteptarilor sale, care eu imi imaginam ca sunt destul de mari. Trebuie sa spun ca a fost minunat, si a fost multumit de mine. A recunoscut ca noi respectam ideea lui originala si ca, desi nu pastram 100% din benzile desenate originale, ceea ce era mai important a fost mentinut.

Din 9 noiembrie, puteti urmari Dredd 3D si la CinemaPRO.


Exprima-te in scris

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat!

nume

comentariu

Trimite comentariu
Nu exista comentarii

interviu