interviu

Luc Besson, despre pelicula "Lucy" si puterea mintii umane


1/08/2014


Regizorul Luc Besson impresioneaza inca o data cu filmul SF de actiune "Lucy", in care protagonista este actrita americana Scarlett Johansson. Cineastul francez a acceptat sa dea detalii despre aceasta productie care a debutat in forta, inregistrand incasari uriase in box-office-ul american.


Besson povesteste de la ce a pornit ideea filmului "Lucy". "Acum 20 de ani, eram in alt oras, pentru o prezentare. Dupa prezentare, am fost invitat de primar si, normal, am fost asezat la masa langa o fata. Credeam ca era nepoata primarului sau una care voia sa devina actrita. Intotdeauna asaza langa mine o fata care doreste sa fie actrita!
Am intrebat-o cu ce se ocupa. Mi-a spus ca este doctor in biologia celulara. Eu am raspuns "Ce?". Apoi am vorbit cu aceasta fata pentru 3 ore. Am aflat lucruri uimitoare despre creier si celule. A fost fascinant.
De exemplu, avem o suta de mii de miliarde de celule in organism. Fiecare celula transmite 1000 de mesaje pe secunda altei celule - acesta este sistemul in retea de care dispunem. Numarul informatiile pe secunda este urias. Noi nu avem acces la acestea, nimeni nu stie ce transmite o celula altei celule. Nimeni.
Ma tot gandeam la lucrurile acestea si apoi am cunoscut alti profesori. Doream sa aflu informatii de background inainte de a ajunge la partea amuzanta - adica la a pune totul intr-un film. Cel mai tare lucru e ca jumatate dintre lucrurile spuse in film sunt reale. Cealalta jumatate este total falsa. Daca le amesteci, atunci totul este real" (rade).

Luc Besson a avut nevoie de 10 ani pentru a scrie scenariul filmului "Lucy", dar recunoaste ca pentru a tine pasul cu progresele uimitoare in acest domeniu, a apelat la mai multi oameni de stiinta. "Le-am dat scenariul sa-l citeasca. A fost amuzant, pentru ca apoi aveau ei intrebari pentru mine".

Regizorul explica si de ce i-a dat acest rol actritei Scarlett Johansson. "De fapt, exista o multime de actrite care ar fi putut intra in pielea acestui personaj. Trebuia insa sa doreasca si ele. Eu nu am propus o slujba, ci mai mult o aventura. Dupa ce am muncit noua ani la acest proiect, am vrut o persoana care sa se dedice complet. I-am spus ca o sa o deranjez cam 24 de ore pe zi.

Scarlett era pregatita pentru asta, isi dorea acest personaj. Este o tipa dura, muncitoare, pe care poti conta".

Filmul porneste de la premisa ca oamenii nu-si folosesc decat 10% din capacitatea creierului, dar chiar Luc Besson contrazice aceasta teorie. "A aparut o teorie in 1960, dar este gresita. Nu ne folosim creierul la capacitate maxima tot timpul. De fapt, cred ca maximum este de 15%. Iti activezi 15% dintre neuroni, iar restul nu misca".

interviu