interviu

Luminiţa Gheorghiu, despre meseria de actor


23/03/2015

Luminiţa Gheorghiu, din lungmetrajul "Aferim" al lui Radu Jude, spune ca iubeste sa fie actrita si ca ia rolurile ca pe o provocare placuta.

Foto: www.berlinale.de
Luminita Gheorghiu ce interpreteaza rolul sotiei mestesugarului (Victor Rebengiuc) in  lungmetrajul "Aferim", regia Radu Jude, a declarat intr-un interviu Mediafax ca iubeste meseria de actrita, aceasta fiind "cea mai importanta forma de exprimare".
 
"Faptul ca a trebuit sa realizez secventa din film ("Aferim!", n.r.) a fost o provocare, dar pentru mine, sincer sa va spun, tot ce am avut de jucat in filmul romanesc, toate au fost o provocare pentru ca trebuie sa le faci cu talent", spune Luminita Gheorghiu. Acest film marcheaza reintalnirea pe platourile de filmare, dupa 30 de ani, cu Victor Rebengiuc.
 
Luminita s-a apucat de actorie de mica, pasiunea mostenind-o din familie. Mama ei a facut 20 de ani de teatru de amatori, la Ministerul Industriei si Constructiilor de Masini. Isi insotea mama la repetitii de fiecare data.
 
Luminita Gheorghiu spune ca si ea, ca toti actorii, face meseria pentru public. Secretul profesiei conta in faptul ca nu trebuie sa cedezi niciodata.
 
Despre rolurile in care si-ar dori sa joace, Luminita Gheorghiu declara ca si-ar dori sa primeasca si un rol negativ.
 
Luminita Gheorghiu a jucat in multe filme, printre ele numarandu-se si "Cuscrii", "Pozitia Copilului", "Sunt o baba comunista", "Dupa dealuri", "Nunta muta", "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", "Moartea domnului Lazarescu".
 
Luminita Gheorghiu a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica in 1972, clasa prof. Ion Cojar. A debutat in teatru cu rolul Marioara in regia lui Alexandru Tocilescu in 1971 pe scena Studioului Casandra, iar dupa absolvire a fost repartizata la Teatrul "Mihai Eminescu" din Botosani, potrivit cinemagia.ro
 
Si-a inceput cariera cinematografica acum 24 de ani, cu rolul "Catrina" din "Morometii", dar a fost premiata la nivel international douazeci de ani mai tarziu, dupa aparitia in "Moarta domnului Lazarescu", cand devine cunoscuta de cinefili cu rolul asistentei medicale ce-si plimba pacientul dintr-un spital in altul si pentru care in 2007 primeste Premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin la Los Angeles, la gala premiilor Asociatiei Criticilor de Film din 14 ianuarie 2007.

interviu