interviu

Matt Damon: Un film ca Elysium se face o data la 5-10 ani, asa nu am putut refuza aceasta ocazie


14/08/2013

"Elysium” e unul dintre cele mai asteptate SF-uri ale acestui an si vine de la regizorul Neil Blomkamp, care a debutat surprinzator cu „District 9”, nominalizat la Oscar la categoria Cel mai bun film in 2009.  Matt Damon a trecut printr-o transformare incredibila pentru acest film, pe care el in considera imposibil de refuzat. La 42 de ani, Damon s-a apucat din nou de antremanente dure, s-a tuns chel si a facut cascadorii spectaculoase in Elysium.

Elysium” are o poveste inteligenta care vorbeste despre inegalitate sociala, discriminare si abuzuri asupra mediului inconjurator, ceea ce i-a adus porecla de „blockbuster socialist”. Daca va mai aduceti aminte de sloganul protestatarilor de pe Wall Street, „Noi suntem cei 99%!”, care facea referire la nedreptatea ca doar 1% din populatie sa detina resursele, puterea si privilegiile, ei bine, „Elysium” se revolta exact din aceleasi motive. Cei 1% dintre oameni care au bani s-au mutat pe o statie spatiala aproape de Terra, dupa ce au distrus planeta si au facut-o aproape imposibil de locuit. Cei privilegiati traiesc in lux si belsug, avand si tehnologie care le poate reface aproape instant sanatatea.
 
 
Matt Damon urmeaza sa-l joace pe Max, un barbat aflat pe moarte, care accepta o misiune periculoasa, incercand sa ajunge pe Elysium si sa gaseasca un leac pentru boala sa. Wagner Moura (Elite Squad 2) joaca rolul lui Spider, un barbat din comunitatea underground iubit de comunitatea sa, dar care este implicat in traficul cu oameni. Jodie Foster o va juca pe Rhodes,  secretar in guvern, lipsita de scrupule, care face tot posibilul sa tina in frau legile anti-imigrare si sa asigure un trai luxos pe Elysium.
 
Aflam mai multe detalii chiar de la Matt Damon in interviul de mai jos.
 
 
 
Filmul are cu siguranta destul de multe aspecte politice. A fost ceva ce ati scos din film cat ati lucrat la el?
 
Matt Damon: Cand m-am intalnit prima data cu Neil mi-a spus spus povestea lui , si el a imigrat din Africa de Sud in Vancover, Canada, si despre diferenta dintre mediul lumii a treia si mediul primei lumi este incredibil de mare si am fost total uluit de acest aspect. De acolo el a pornit cu acest "exercitiu". Ceea ce va pot asigura este ca nu a fost intentia lui ca filmul acesta sa fie perceput ca un film la care te uiti pentru mesaj, asa ca a ramas in starea lui initiala pentru ca au fost atinse toate punctele pe care Neil si le-a dorit.
 
In comparatie cu District ,care era mai sever , Elysium este diferit, are un alt fel  de amuzament de vara. Poti vorbi despre cele doua aspecte si cum ati reusit sa le imbinati pentru Elysium?
 
 
Matt Damon: Primul tel a fost sa facem un film de vara , un film pe care oamenii sa isi doreasca sa il vada vara. Cand m-am intalnit cu Neil mi-a dat un roman grafic despre cum ar vrea sa arate , bineinteles ca asa arata si in film. Era un propriu calculator care cuprindea atat de multe detalii. Am vrut de ani de zile sa fac un  film SF , pentru ca am crescut cu astfel de filme gen Blade, Alien si altele , filme care acum nu se mai fac atat de des .In  '99 a fost Matrix , apoi a venit, Avatar,  din care nu am putut face parte din cauza programului foarte incarcat. Se pare ca o data la 5- 10 ani se face un astfel de film ca Elysium , asa ca nu am putut refuza.
 
 
Ai vorbit de Avatar. Ambele filme se petrec in 2154. Este o legatura cumva?
 
Matt Damon: Da ,da, ambele au se petrec in aceelasi an ,insa daca au o legatura sau nu trebuie sa il intrebam pe Neil. Este un mare fan James Cameron si nu m-ar surprinde daca a facut asta intentionat.
 
 
Crezi ca cele doua filme ar putea exista in acelasi univers?
 
Matt Damon: Da,sigur...pe planete diferite(rade)
 
 
 
 
Ai suferit atat de multe rani in acest film, de la a fi radiat pana la a fi sfasiat , si in timp ce cauti leacul pentru boala preiei foarte multa suferinta fizica. Cum te-ai pregatit pentru acest rol ce necesita foarte mult fizicul?
 
Matt Damon: In acea carte grafica pe care o avea Neil erau si poze, unde vedeam exact cum arata Max fara tricou. M-am apucat de antrenamente cu multe luni inainte de inceperea filmarilor, mi-am luat un antrenor si m-am dus cu poza si i-am spus"Trebuie sa arat asa". In mare am fost constant in sala de antrenament pentru a obtine imaginea pe care o vroia Neil. Am primit foarte mult ajutor si de la echipa atunci cand cascadoriile erau mai grele, iar cand erau aproape imposibile de facut interveneau ei. Noi ca actori primim foarte mult ajutor in aceasta directie, noi ce normali care nu suntem ca Tom Cruise care sare singur dupa o cladire pe alta (rade).
 
 
Din 16 august il puteti vedea pe Matt Damon in Elysium la CinemaPRO.
 

Exprima-te in scris

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat!

nume

comentariu

Trimite comentariu
Nu exista comentarii

interviu