interviu

Nicole Kidman, despre "Inainte sa adorm": "Cand am citit scenariul, mi-a patruns in suflet"


17/10/2014


Laureata premiului Oscar, Nicole Kidman interpreteaza rolul Christinei, femeia care se trezeste in fiecare dimineata, dar nu-si mai aminteste nimic, din cauza unui accident care a traumatizat-o, pana cand, dintr-o data, afla un lucru terifiant, care o obliga sa puna intrebari incomode celor din jurul ei.


“Din momentul cand am citit scenariul, mi-a patruns in suflet,” relateaza Kidman.  “Cartea insasi a fost un mare succes, asa incat atunci cand ma intalnesc cu lumea si spun “O, am jucat in ecranizarea romanului Before I Go To Sleep”, oamenii spun, ‘Doamne, dar in cazul asta abia astept sa vad filmul!’”

Christine este fascinanta pentru ca e un personaj care-si cauta identitatea, iar Kidman ii reda foarte bine vulnerabilitatea.  “Ceea ce e uimitor la jocul lui Nicole este tocmai faptul ca ea e foarte tacuta, iar totul se petrece doar in ochii ei si pe fata ei,” apreciaza regizorul Joffé. “Ea trece prin mii de stari in doar cateva secunde. Filmul are o multime de prim-planuri, pentru a aduce publicul cat se poate de aproape de experienta Christinei.”
Aceasta e a doua oara cand Kidman joaca avandu-l ca partener pe Colin Firth.  Ea a fost incantata cand a aflat ca Firth se va alatura proiectului, fiindca au terminat de curand filmul Railway Man, tot impreuna.

Colegii de platou ai lui Kidman, Colin Firth, care-l interpreteaza pe sotul Christinei, Ben, si Mark Strong, in rolul doctorului Nasch, lauda tehnica fenomenala folosita de actrita.
“Jocul lui Nicole este extrem de autentic,” subliniaza Firth. “Simt ca trebuie sa ma ridic la nivelul ei. Nu pot s-o mint. Nu pot sa lenevesc. Daca incerc sa-i vand un produs care nu e original si adevarat, voi vedea totul pe fata ei.  O voi pierde. Trebuie s-o conving ca e adevarat.”
Cei doi actori au folosit si improvizatia in secventele cand se aflau impreuna.  “Scenariul iti da o serie de optiuni, de posibilitati,” astfel descrie Firth felul cum au abordat ei scenariul. “Este ca o tema de jazz. Ai melodia si la un moment dat iti dai seama, dupa ceea ce fac colegii tai, ca ai putea s-o iei si pe alt drum.”

Actorii au lucrat cu Joffé la scenariu, la Firth acasa si au tinut legatura pe Skype cu Kidman. “Ca regizor si scenarist, ai o experienta fantastica atunci cand un actor vrea sa contribuie la scenariu,” remarca Joffe. “Este o provocare si pentru faptul ca nu ai vrea ca scenariul sa devina prea detaliat sau inzorzonat. Dar eu cred ca noi am reusit sa obtinem un echilibru bun.”  

Kidman, care e renumita pentru cercetarea si pregatirea pe care le face pentru fiecare rol, recunoaste ca a tratat rolul cu multa seriozitate citind tot ce putea fi citit in materie de amnezie, o boala complexa si extrem de profunda.
“Am studiat tot ce am gasit,” exclama ea.  “Nu suport sa am goluri, atunci cand joc un rol si nu-mi place nesiguranta in legatura cu subiectul, pe care unii il considera o boala reala, iar altii o stare de spirit.  Vroiam sa ma conving ca este vorba de o situatie medicala.  Am urmarit o serie de documentare care prezentau persoane cu astfel de afectiune -  amnezie psihogenica.  Gandul ca ai putea suferi de asa ceva este ingrozitor.  Cineva descria senzatia ca fiind asemanatoare cu pierderea sufletului, pentru ca iti pierzi identitatea, pierzi tot ceea ce te reprezinta, iar asta e si infiorator, dar si extrem de trist.
 “Cercetarea mea a fost legata de aceasta afectiune, astfel incat s-o redau cat mai verosimil, s-o simt pe propria piele ca si cand ar fi reala. Asta fac pentru fiecare personaj: daca nu pot sa simt si nu pot sa cred, daca nu pot sa ma identific cu personajul, sunt pierduta.”

Faptul ca lucreaza cu vedete, care au programul extrem de incarcat, poate fi o provocare pentru un regizor. “Daca niste actori mari sunt de acord sa apara in filmul tau, nu inseamna ca vei avea prea mult timp de petrecut cu ei inainte de inceperea filmarilor. Nu va fi deloc usor,” spune Joffé. “ Dar Nicole s-a aratat intotdeauna disponibila si a vorbit cu el pe Skype, cel putin o data pe saptamana. Ea e o actrita muncitoare. Se pregateste, isi face temele, isi invata replicile dinainte. A periat cu mare atentie scenariul si a subliniat lucrurile unde vroia sa scape de anumite cuvinte care nu-i placeau. N-am fost totdeauna de acord, dar si asta face parte din conlucrare.”
Watson este fericit de faptul ca protagonistii romanului sau, Christine si Ben, sunt interpretati de Kidman si Firth.  “Cand am auzit intai numele lui Nicole Kidman si apoi al lui Colin Firth, m-am gandit ca sunt perfecti,” spune romancierul. “Desi in ambele cazuri actorii erau diferiti de ceea ce reprezentau pentru mine cele doua personaje, m-am convins ca cei doi au lucrat enorm si au reusit sa intre in pielea personajelor, devenind Christine si Ben.”
 

interviu