interviu

Regizorul Radu Jude vorbeste despre filmul "Aferim!"


14/02/2015

Radu Jude, regizorul "Aferim!", selectat în competiţia Festivalului de la Berlin 2015, spune ca si-a dorit ca filmul sau sa infatiseze legatura dintre trecut si prezent, dar si despre modul in care realitatile sociale si cele politice din secolul 19 se perpetueaza.

"Un film incearca intotdeauna sa creeze un efect de real, asta tine de mecanismul de functionare a cinematografului, or, in cazul unui film istoric, problema se pune putin diferit, pentru ca tu, ca spectator, stii tot timpul ca ceea ce vezi acolo este o realitate construita de cineast, de regizor, de la A la Z; si asta e o problema reala, cred: cum ii comunici spectatorului faptul ca ceea ce vede nu este o realitate, ci o constructie cat se poate de artificiala, care merita luata in seama, dar si interogata, pusa in discutie", spune Radu Jude.
 
 Dupa proiectiile de miercuri de la "Aferim" vi se pare ca lungmetrajul a primit un aferim din partea publicului, din partea criticilor?
 
Radu Jude: Nu am stat la proiectie, am stat afara. Cronicile, am citit cateva, in revistele importante americane, lucrurile sunt mai degraba favorabile.
 
 Vorbind de cronici, spuneati ca perceptia despre premii este infantila. Totusi, ce inseamna pentru dumneavoastra un premiu?
 
Radu Jude: Nu perceptia este infantila, ci interesul care uneori se acorda mai mult unui premiu sau unei selectii intr-un festival etc. decat filmului sau operei in sine. Un premiu inseamna o sansa mai mare de a distribui bine filmul. Atat.
 
De la "Morometii", Luminita Gheorghiu si Victor Rebengiuc nu au mai jucat impreuna. Victor Rebengiuc are si o scena foarte dura in "Aferim!". Personajele celor doi au fost realizate cu cei doi actori in minte sau ati hotarat ulterior actorii pentru cele doua personaje?
 
Radu Jude: Am vrut sa omagiez un film pe care il admir foarte mult, "Morometii", de Stere Gulea.

Continuarea interviului pe Mediafax

interviu