interviu

Stere Gulea: Cred ca exista si o nevoie de caldura, nu numai asprime si violenta. Am vrut ca prin acest cuplu Emilia - Tucu sa arat ca este si asta important in viata noastra.


21/08/2013

Stere Gulea  s-a nascut in data de 2 august 1943 in com. Kogalniceanu, judetul Constant.Este absolvent al I.A.T.C. sectia teatrologie-filmologie in 1970, ajungand ulterior cronicar de film si  redactor la Studioul Bucuresti. Filmele sale, majoritatea ecranizari, poarta marca exigentei culturale si a rigorii demersului regizoral. Intre 1990 – 1995 este decanul ATF si are o bogata activitate politica dupa 1990.


Intreaga filmografie a regizorului Stere Gulea sta sub semnul maturitatii, gandirii si simtirii cinematografice, folosind toate mijloacele pe care aceasta arta le are in conturarea unei opere cinematografice sub pecetea unica a realizatorului ei.

Cel mai recent film al sau este "Sunt o baba comunista" despre care ne ofera mai multe informatii in interviul de mai jos.


Cum a inceput povestea acestui film?

Stere Gulea : Prin 2007 am citit intr-un ziar de titlul acesta si mi s-a parut atragator. Am luat legatura cu editura Polirom in ideea de a cumpara drepturile de adaptare si ei m-au pus in legatura cu scriitorul Dan Lungu. Eu eram atunci in plina pregatire cu „Week-end cu mama”. Prima data dupa ce am vorbit cu Dan Lungu, eu fiind ocupat, l-am intrebat daca vrea sa scrie un scenariu si el mi-a zis ca nu se pricepe dar, daca sunt de acord, imi recomanda pe cineva, scriitor cu care a mai lucrat  si anume Lucian Dan Teodorovici.

 Cat de mult s-a respectat realitatea din carte?


Stere Gulea: Din carte, desi aparent s-ar putea spune ca nu seamana foarte mult, pana la urma, la o analiza atenta se poate constata ca s-a pastrat destul din carte. Si ceea ce am vrut sa pastrez a fost nu atat intamplarile, care sunt altfel ordonate, decupate din carte, cat tot ce inseamna observatie asupra personajului facut de autor. Deci ceea ce am incercat sa fac prin voice over. Tipul asta de comentariu pe care Dan Lungu l-a realizat da personajului o dimensiune care intra intr-un fel in contradictie sau completeaza, sa zic asa, personajul. Aparent, avem impresia ca este vorba despre o persoana nostalgica. Personajul, prin comentariul lui, prin auto-observatie, de fapt face dovada ca e un om inteligent. Deci o categorie sociala existenta in societatea romaneasca post-ceausista care declarativ regreta comunismul.

Cum ati descrie filmul? In ce gen se incadreaza?

Stere Gulea: Mai mereu am spus ca ar trebui sa fie o comedie dramatica. Am incercat la nivelul dramaturgiei si la cel al distributiei sa aduc acei actori care sa corespunda intentiilor. Vorbim in special de personajul Tucu, care dupa parerea mea, in comparatie cu romanul, este mai dezvoltat, mai consistent. Intr-un fel, el asigura partea de comedie, de umor. Dupa aceea sunt situatiile care ar putea si ele avea o doza de comic, de umor, relatia dintre ei doi, care este o tachinerie tandra.
 
Ati gandit rolul Emiliei pentru Luminita Gheorghiu?

Stere Gulea: M-am gandit tot timpul cand scriam, pentru ca o stiam de la “Morometii”. O stiam, ii stiam vocea, felul de a ataca, frazele, starile. Mi-a folosit.


La nivel emotional, cum a fost reintalnirea cu Vivi Dragan si Luminita pe acelasi platou de filmare?

Stere Gulea: N-as vrea sa raman intr-o zona sentimentala, dar, pana la urma, trebuie sa recunosc ca un factor care m-a convins pe parcursul filmarilor, a fost tocmai faptul ca atat cu Luminita, cat si cu Vivi parca simteam ca nu trebuie sa vorbim prea mult, ca ne stim si felul de a dialoga. Eu zic ca asta nu se intampla chiar in fiecare zi. Ceva s-a intamplat acolo, pesemne ca si timpul a contribuit la asta, pare ca relatiile s-au adancit si mai tare.

 
Cum credeti ca o sa fie primit filmul de catre public?

Stere Gulea: Nu stiu, mi-e greu sa spun. Sigur ca ma gandesc si la asta, la cum ar putea fi receptat, tinand cont de venirea unei noi generatii. Eu sper ca tocmai partea asta de umor, de firesc, de lume aidoma, oameni normali, pe care-I intalnim pe strada, care sunt vecinii nostri, sper ca asta sa atraga. Am tanjit foarte mult dupa lucrul asta. Cred ca exista si o nevoie de caldura, nu numai asprime si violenta. Am vrut ca prin acest cuplu Emilia - Tucu sa arat ca este si asta important in viata noastra, nu numai partea asta pe care societatea o arata putin cam din plin: ura, violenta, turbulenta. Cred ca exista si asta in viata oamenilor simpli. Exista aceste lucruri si vor exista. De ce sa siluim realitatea numai pentru ca exista o anumita tendinta, o moda? Mai degraba sunt tentat de asa ceva. Sigur, cinematografic vorbind, incercam si noi niste solutii. Sa speram ca sunt inspirat. Incercam sa povestim intr-un fel mai neasteptat. Mai ales legat de zona amintirilor. Am incercat sa nu facem tipul de flash back clasic in care nu cred. In general, stim ca aceasta e o solutie atunci cand n-ai solutii.
 

Exprima-te in scris

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat!

nume

comentariu

Trimite comentariu
Nu exista comentarii

interviu