spotlight

1 2 3 S-A FURAT UN TREN / THE TAKING OF PELHAM 1 2 3


6/08/2009

Filmul “1 2 3 S-a furat un tren” este un remake dupa filmul omonim (“The Taking of Pelham 1 2 3”) din anul 1974 cu Walter Matthau si Robert Shaw in rolurile principale. Acesta la randul sau a fost o adaptare dupa un roman de succes al lui John Godey (nume de autor pentru Morton Freedgood). Ceea ce regizorul Tony Scott a dorit sa realizeze cu “1 2 3 S-a furat un tren” nu a fost un remake al clasicului film. El si-a propus un film cu identitate proprie, care sa puna mai mult accent pe personaje si interpretarea lor si mai putin pe actiune si desfasurarea sa. De asemenea, si-a propus sa adapteze povestea la realitatea New York-ului contemporan, pornind de la premisa ca orasul s-a schimbat foarte mult din 1974 pana in prezent.

We all owe God a death!

Atunci cand te trezesti dimineata si iti pui sosetele in picioare, niciodata nu vei putea sti cum se va desfasura ziua ta. Pentru dispecerul si seful Directiei de Transporturi New York Walter Garber (interpretat de Denzel Washington), acest lucru devine evident. Ziua inceputa banal se transforma intr-un haos dupa ce un grup de patru oameni deturneaza un vagon de metrou si ii ia ostatici pe pasagerii acestuia. Walter se va trezi in pozitia de a fi cel care tine legatura si negociaza cu seful grupului de infractori, Ryder (interpretat de John Travolta).

Ceea ce cere Ryder pentru a elibera ostaticii este sa primeasca o rascumparare de 10 milioane de dolari in nu mai mult de o ora. Pentru fiecare minut de intarziere acesta ameninta ca va omori cate un ostatic. Ceea ce face insa ca Ryder sa nu fie luat foarte in serios la inceput (cel putin pana cand nu omoara primul ostatic) este intrebarea aflata pe buzele tuturor: pe unde au de gand sa scape infractorii, in conditiile in care sunt inconjurati de politia care le pandeste fiecare miscare?

Washington – Travolta intr-un joc intens de-a soarecele si pisica

Modul de filmare este rapid. Filmarile se petrec chiar in tunelurile metroului din New York, senzatia de teama creata de trenurile mergand in goana fiind foarte bine surprinsa. Replicile sunt dure, imaginile violente, succesiunea lor infricosator de rapida, iar tempo-ul plin de suspans.

Ceea ce reuseste sa ne farmece la “1 2 3 S-a furat un tren” sunt actorii si interpretarile complexe ale acestora. Washington si Travolta reusesc sa joace foarte convingator un joc de-a soarecele si pisica intre doi oameni deosebit de puternici. Inclestarea de minti si forte dintre cei doi da nastere unei tensiuni uimitoare, suspansul filmului crescand cu fiecare replica si traire a celor doua personaje.

Tony Scott mizeaza a patra oara pe Denzel Washington

Regizorul “1 2 3 S-a furat un tren” este Tony Scott, un regizor britanic celebru pentru filmele sale de actiune spectaculoase. Sa ne reamintim doar preacunoscutele “Top Gun”, “Revenge”, “The Fan”, “Enemy of the State”, “Spy Game”, “Deja Vu”, “True Romance”, “Man on Fire” si “Domino” – toate aceste filme fiind realizate in regia celebrului Tony Scott. Tony Scott si Denzel Washington au avut in trecut alte trei colaborari cu ocazia unor filme de actiune de succes: “Man on Fire”, “Crimson Tide” si “Deja Vu”. Distractiv este ca scenaristul filmului “1 2 3 S-a furat un tren” – Brian Helgeland (castigator al premiului Oscar 1998 pentru scenariul adaptat al “L.A. Confidential” si nominalizat la Oscar 2004 pentru scenariul “Mystic River”) – a lucrat si el cu Scott si Washington in echipa filmului “Man on Fire”.

Tony Scott
alege sa mizeze inca o data pe Denzel Washington, dandu-i un rol care i se potriveste manusa: acela al unui om obisnuit care este pus intr-o situatie mult peste limitele sale. Personajul lui Washington pare a se aflat la locul nepotrivit in momentul nepotrivit. Nu numai ca nu este un politist, el este un simplu angajat la metrou. Mai mult decat atat, personajul Garber este intr-un moment al existentei sale in care se caieste pentru un delict proaspat intocmit, in prezent anchetat de politie. Tocmai de aceea, Garber identifica in implicarea sa in salvarea ostaticilor din Pelham 1 2 3 o oportunitate de a-si spala pacatele. Washington isi joaca rolul aparent fara efort, reamintindu-ne inca o data de ce actorul a fost pana in prezent de doua ori laureat al Academiei de Film (Oscar 2001 pentru cel mai bun actor in rol principal in “Training Day” si Oscar 1990 pentru cel mai bun actor in rol secundar in “Glory”).

John Travolta stie sa joace roluri negative. Sa ne amintim doar performantele sale actoricesti din filmele “Face/Off” si “Swordfish”. Travolta nu face, prin urmare, niciun efort cu rolul lui Ryder. Improvizeaza foarte mult, incercand sa descopere veleitati ascunse ale personajului, facandu-l cat mai complex. Este in acelasi timp inteligent, coleric, sarmant, insetat de razbunare, intens. Personajul Ryver nu isi doreste bani. El isi doreste razbunare. Vrea sa se razbune pe orasul New York si pe cei care il conduc.

Pe scurt, eu va invit sa nu sariti peste “1 2 3 S-a furat un tren” daca va plac thrillerele si filmele de actiune, intrucat Tony Scott a fost si a ramas un adevarat etalon al acestora, iar Denzel Washington si John Travolta se ridica la standardele cu care ne-au obisnuit ei insisi pana acum.

Raluk

www.raluk.ro

Click aici pentru mai multe detalii si rezervari la filmul “1 2 3 S-a furat un tren”.

Galerie foto

spotlight