spotlight

12 ANI DE SCLAVIE - DIGITAL


2/01/2014

Aflat deja pe lista productiilor cu cel mai mare potential la Oscarurile de la anul, 12 ani de sclavie se afla sus si in preferintele criticilor americani. Multi l-au pus pe cea mai inalta treapta a topurilor lor anuale, iar site-ul Rottentomatoes i-a acordat ratingul "Certified fresh", cu 96% dintre cronici pozitive. Ne intrebam, totusi, ce primire va avea in Romania brutala explorare a vietii lui Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor), cetatean american liber, rapit si vandut ca sclav in anul 1840.

12 Years a Slave este un film puternic si nu exista sansa sa ramai indiferent in fata peregrinarilor lui Northup, al carui destin il aduce pe plantatiile unora dintre cei mai sadici proprietari de sclavi ajunsi vreodata intr-o opera artistica. Faptul ca multi dintre actori sunt nume de prima marime ale Hollywood-ului (Brad Pitt, Michael Fassbender, Benedict Cumberbatch, Paul Giamatti, Paul Dano) strica din efect, dar Steve McQueen (Foame/Hunger, Shame/Rusine) aglomereaza suficient menajeria de monstri pentru ca actorii din spatele lor sa nu mai conteze.

 
 
 
Suntem in anul 1840, iar Solomon Northup este un cetatean respectat si liber al orasului Saratoga Springs, din nordul Statelor Unite. Parinte al unei familii fericite, isi castiga painea cantand la scripca la serate dansante si, cand sotia si copiii ii sunt plecati din oras pentru o vreme, accepta sa se alature pentru doua saptamani unui circ ambulant. Rezultatul? Dupa o seara ce ar fi trebuit sa celebreze o colaborare fructuoasa cu ceilalti artisti ai circului, Northup se trezeste incatusat, batut si urcat pe o ambarcatiune cu destinatia New Orleans, loc unde oamenii de culoare sunt simple obiecte, la bunul plac al stapanilor lor albi.
 
 
12 ani de sclavie nu este un film care sa-ti placa, dar cu siguranta te va impresiona, chiar daca Steve McQueen se incapataneaza sa exploreze exhaustiv (si artistic-respingator) cruzimea animalica a stapanilor de sclavi. Pentru spectatorul din prezent ce socheaza mai mult este placiditatea extrema cu care sclavii isi accepta statutul de suboameni. Regizorul foloseste punctul de vedere din exterior al lui Northup pentru a sublinia abuzurile extraordinare savarsite in sudul sclavagist.
 
Fara a comenta paleta larga de metode prin care sclavilor li se arata ca sunt la cheremul stapanilor, spunem doar ca exista suficiente scene in stare sa afecteze personalitatile mai sensibile,insa este cu siguranta un film pe care nu trebuie sa il ratezi pentru ca  se va vorbi despre el multi ani.
 
 
DIn 3 ianuarie puteti viziona 12 ani de sclavie si la CinemaPRO.

spotlight