spotlight

“AFERIM!” marele castigator la IndieLisboa


5/05/2015

 
Lungmetrajul “AFERIM!”, in regia lui Radu Jude, a fost desemnat marele castigator la Festivalul International de Film IndieLisboa. 
Evenimentul care a avut loc in capitala Portugaliei, intre 23 Aprilie si 3 Mai, s-a incheiat duminica seara cu ceremonia de gala unde “AFERIM!” a fost distins cu trofeul orasului Lisabona – marele premiu pentru cel mai bun lungmetraj dar si cu Premiul de distributie acordat de juriul bloggerilor de cinema.
 
Lungmetrajul “AFERIM!”, unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice romanesti din ultimii ani, a castigat la mijlocul lunii februarie trofeul Ursul de Argint pentru cea mai buna regie la Festivalul International de Film de la Berlin si este pana in prezent cel mai de succes film romanesc al anului cu peste 57.000 de spectatori.
 
“AFERIM!”, in regia lui Radu Jude, este un un film istoric a carui actiune are loc in Ţara Romaneasca a inceputului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, insotit de fiul sau (Mihai Comanoiu) cauta un rob fugar (Cuzin Toma).
 
Scenariul filmului este scris de Radu Jude si Florin Lazarescu, Marius Panduru a realizat imaginea, montajul Catalin Cristutiu, sound design-ul este semnat de Dana Lucretia Bunescu. Costumele au fost realizate de Dana Paparuz, iar scenografia de Augustina Stanciu, consilier istoric Constanta Vintila-Ghitulescu, producator Ada Solomon.
 
Din distributie fac parte: Teodor Corban, Mihai Comanoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminita Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sirbu, Adina Cristescu, Şerban Pavlu, Gabriel Spahiu, Dan Nicolaescu.
 
The Hollywood Reporter a calificat filmul lui Radu Jude drept “o lectie aspra de istorie, usurata de umorul deocheat si de elementele western-ului clasic. Elegant turnat in alb-negru, pe pelicula de 35 de milimetri, al treilea lungmetraj al lui Radu Jude lasa impresia unui concurent puternic, gratie aspectului sau uimitor, subiectului actual si scenariului surprinzator de amuzant”. Revista Variety a considerat, la randul sau, ca “AFERIM!” este cel mai reusit si cel mai original dintre filmele lui Radu Jude, si a constatat ca regizorul roman e in continuare preocupat de “jocurile de putere si de “umilintele” la care oamenii se supun reciproc. “AFERIM!”  e o incursiune “exceptionala si extrem de inteligenta intr-o perioada cruciala a istoriei, un film in egala masura inspirat si furios”.“AFERIM!””, inseamna “Bravo!”, continua criticul Jay Weissberg, “un cuvint folosit cu profunda ironie pe parcursul filmului, dar care ii poate fi adresat, fara nici o urma de ironie, regizorului”.
 
“AFERIM!” este o productie Hi Film, in coproductie cu Klas Film Bulgaria, Endorfilm Cehia, Mulberry Development Romania, cu participarea Nu Boyana Film Studios, U-Films, Production XMG Media, Abis Studio, Division Camera, in asociere cu EZ Films si cu participarea HBO Romania. Un film realizat cu sprijinul Cinema City, tocmai.ro, Timisoreana, MEDA, Dr. Oetker, Aqua Carpatica, Libra Internet Bank si Fundatia pentru o Societate Deschisa. Finantat de Centrul National al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Czech Cinematography Fund, Programul MEDIA al Uniunii Europene. Un proiect sustinut de Eurimages.

spotlight