spotlight

Anim’est 2015 aduce cele mai bune animatii internationale


3/09/2015

Cea de-a zecea editie a Festivalului International de Film de Animatie Anim'est va avea loc in perioada 2-11 octombrie

Anim’est sarbatoreste in octombrie un deceniu de existenta, iar dimensiunea festiva a acestei editii se regaseste nu doar in seria de proiectii speciale si petreceri cu tema muzicala ce vor incalzi atmosfera pe tot parcursul festivalului, ci si in titlurile selectate in competitiile de anul acesta. Cele mai spectaculoase filme de animatie, recompensate recent cu cele mai prestigioase premii ale industriei, vin sa isi completeze palmaresul la Bucuresti, spre deliciul publicului prezent la cea de-a 10-a editie.

Cinci titluri de lungmetraj proaspete, ce au facut deja turul unor festivaluri importante, au fost selectate in competitia Anim’est de anul acesta. Pe lista scurta se regaseste animatia japoneza Jobanni no shima /Giovanni's island (r. Mizuho Nishikubo), selectata la Fantasia, Moscova si Zagreb, si distinsa cu Mentiunea Speciala a juriului la Annecy. Animatia desenata de mana aduce in atentia publicului un crampei necunoscut de istorie a Japoniei, ilustrand povestea a doi pusti ce sunt nevoiti sa paraseasca insula Shikotan, unde au copilarit, cand aceasta este ocupata ilegal de Rusia, dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Naratiunea realista se impleteste cuceritor cu faptele filtrate de imaginatia de copil, animatia fiind destinata publicului de toate varstele.

Animatorul ceh Jan Balej, castigatorul premiului pentru Cel mai bun lungmetraj de animatie la editia Anim’est din 2007, revine anul acesta cu un nou titlu: Malá z rybárny / Little from the Fish Shop, o adaptare moderna, pe gustul publicului adult, dupa „Mica sirena” a lui Hans Christian Andersen. O desfatare pentru amatorii de stop-motion, animatia urmareste indeaproape firul narativ al povestii clasice, insa il transpune in prezent si il presara cu dileme morale specifice zilelor noastre.

Din Spania soseste la Anim’est debutul in lungmetraj al lui Samuel Ortí Martí (cunoscut drept Sam), un stop-motion cu plastilina numit Pos Eso / Possessed. Este o comedie neagra cu accente horror, destinata, de asemena, publicului adult, despre o dansatoare de flamenco faimoasa, ce incearca sa isi salveze fiul posedat de forte malefice.

Un alt lungmetraj de debut a fost selectat in competitia festivalului anul acesta: Adama, in regia francezului Simon Rouby, prezent in competitia studenteasca a editiei Anim’est din 2007 cu scurtmetrajul de diploma Le Presage. Filmul, nominalizat la Marele Premiu la Annecy anul acesta, imbina intr-o maniera inovatoare animatia 2D si 3D, pentru a ilustra povestea micutului african Adama, care porneste in cautarea fratelui sau in Europa Primului Razboi Mondial.

Competitia de lungmetraj este completata de Tout en haut du monde / Long Way North (r. Rémi Chayé), o productie Sacrebleu, studioul invitat la Anim’est in 2010. Animatia predominant 2D votata, anul acesta, drept favorita publicului la Festivalul International de Film de Animatie de la Annecy, prezinta povestea unei tinere aristocrate ce traieste in Saint-Petersburg la sfarsitul secolului al XIX-lea, un scenariu ce aminteste de celebrul Doctor Jivago, al lui David Lean.

1207 de scurtmetraje din peste 60 de tari s-au inscris, anul acesta, in competitia pentru Marele Trofeu Anim’est. Publicul va avea ocazia sa vizioneze o selectie a celor mai bune titluri dintre acestea, intre care Ernie Biscuit, cea mai recenta productie a lui Adam Elliot, regizorul filmelor Mary and Max si Harvey Krumpet, A single Life, animatia olandeza nominalizata anul acesta la premiul Oscar, Sonámbulo / The Sleepwalker, ultima aditie din portofoliul animatorului canadian Theodore Ushev, Splintertime, cel mai recent scurtmetraj al artistului olandez Rosto, fost membru al juriului Anim’est, World of Tomorrow, castigatorul Marelui Premiu la Sundance, in regia lui Don Hertzfeldt, Mi ne mozhem zhit bez kosmosa /  We Can’t Live Without Cosmos, animatia castigatoare a Marelui Premiu la Annecy, in regia rusului Konstantin Bronzit, sau L'attesa del maggio / The Wait of May, ultimul scurtmetraj al lui Simone Massi, castigatorul trofeului Anim’est in 2008.

Cele mai mari scoli de animatie din lume (Gobelins, La Poudrière, Filmakademie, Royal College of Art, Tokyo University of the Arts, National Film and Television School London etc.) sunt prezente si anul acesta la Anim’est, cu cele mai bune filme de absolvire. In sectiunea competitionala dedicata filmelor studentesti, publicul Anim’est va avea ocazia sa vizioneze cateva dintre cele mai nonconformiste si proaspete scurtmetraje de animatie.

Abonamentele pentru pentru cea de-a 10-a editie Anim'est au fost puse in vanzare in numar limitat pe www.eventbook.ro. Pretul unui abonament este de 250 lei si ofera acces la toate proiectiile si evenimentele festivalului. Biletele pentru proiectii individuale vor putea fi achizitionate pe acelasi site in perioada urmatoare.

 Cea de-a zecea editie a Festivalului International de Film de Animatie Anim'est va avea loc in perioada 2-11 octombrie 2015 la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu si la Re:Animation Hub.

Festivalul International de Film de Animatie Anim’est, membru al retelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociatia Este’n'est, cu sprijinul Centrului National la Cinematografiei, Ministerului Culturii, Centrului de Proiecte Culturale al Municipiului Bucuresti – ARCUB, Administratiei Fondului Cultural National si al Uniunii Cineastilor din Romania.

Cea de-a zecea editie a Festivalului International de Film de Animatie Anim'est va avea loc in perioada 2-11 octombrie.

spotlight