spotlight

Anim'est ,Editia a 11-a ,in perioada 7-13 Octombrie,la CinemaPRO


4/10/2016

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est este cel mai mare festival de film din Bucureşti şi unul dintre cele mai importante festivaluri de film de animaţie din Europa.
 
Celor şase secţiuni competitive ale festivalului (lung metraj internaţional, scurt metraj internaţional, film românesc, film studenţesc, videoclip, Minimest) şi secţiunii Animash (ex-Mozaic) (rezervate celor mai populare filme de animaţie ale momentului, premiate la festivaluri de film importante din lume) li se adaugă în fiecare an secţiuni speciale, dedicate unor şcoli de film de animaţie renumite în întreaga lume, unor studiouri care au realizat filme multi-premiate, unor festivaluri de profil celebre din Europa, precum şi unor animatori consacraţi.
Workshopurile, adresate celor interesaţi să se iniţieze în diverse tehnici de animaţie, masterclass-urile şi mesele rotunde susţinute de invitaţi importanţi din ţară şi de peste hotare, petrecerile şi concertele completează programul celor 10 zile de efervescenţă Anim'est în Capitală. Trofeul Anim'est este acordat în fiecare an unui film din competiţia de scurt metraj a festivalului.
Începând cu ediţia a patra a festivalului (2009), Anim'est a organizat pentru prima dată un eveniment unic în peisajul festivalier din România Creepy Animation Night – o noapte întreagă de proiecţii şi muzică live cu animaţii provocatoare – bizare, horror sau thriller.
Invitaţi la proiecţiile, workshopurile, seminariile Anim'est au fost de-a lungul anilor animatori precum Bill Plympton, John Dilworth (nominalizaţi la Premiul Oscar), Mike Reiss (scenarist şi co-producător fondator The Simpsons), Georges Schwizgebel, Hayo Freitag, Juan Pablo Zaramella, Rosto, Shane Acker, Daniel McCoy (Pixar) sau românii Ion Truică (selecţionat în competiţia Festivalului de la Cannes),  Luminiţa Cazacu şi Mihai Bădică.
Una dintre cele mai importante misiuni ale festivalului este aceea de a resuscita şi promova animaţia autohtonă. În condiţiile în care pregătirea în domeniu este aproape inexistentă în România,  în 2011, organizatorii au lansat Animation Worksheep, un atelier de film de animaţie desfăşurat pe parcursul a 17 zile, destinat tinerilor animatori din România şi Republica Moldova şi susţinut de cei mai activi animatori români: Dragoş Ştefan, Dan Panaitescu şi Sergiu Negulici. O mare parte dintre participanţii atelierului Animation Worksheep au început să activeze în studiouri de animaţie sau au fost selectaţi în competiţia românească a festivalului.
În sprijinul animatorilor din România a venit în 2013, şi Project Worksheep, un atelier de proiecte de film de animaţie.  Şase proiecte vor fi analizate de 4 profesionişti din domeniu. Feedback-ul lor va fi extrem de util în vederea dezvoltării creative şi tehnice a proiectelor. Cei patru evaluatori vor avea şi misiunea de a desemna proiectul cu cel mai mare potenţial dintre cele şase.  Acesta va primi un premiu de 1000$, oferit de HBO România.
Din 2011, festivalul are loc şi la Chişinău iar din 2014 Animest organizează şi o ediţie la Braşov.
 
 
Mai multe detalii si programul festivalului aici.

spotlight