spotlight

"Autoportretul unei fete cuminti” a primit premiul publicului la Festivalul Filmului European 2015


18/05/2015

Filmul Autoportretul unei fete cuminti, debutul in lungmetraj al tinerei regizoare Ana Lungu, a obtinut Premiul Publicului la finalul celei de-a XIX-a editii a Festivalului Filmului European.

Premiul Publicului, un premiu onorific si de popularitate decernat filmului cu cele mai multe voturi inregistrate pe site-ul www.ffe.ro, a fost inmanat, la Cinema Elvire Popesco, de Nagy Mihály Zoltán, vicepresedintele ICR.
 
Regizoarea Ana Lungu le-a multumit tuturor celor care au ajutat-o sa duca la bun sfarsit acest proiect, in mod special producatoarei Anca Puiu, a multumit publicului care a votat filmul si a anuntat ca pelicula va intra in cinematografe in data de 25 septembrie.
 
     Gala de inchidere a Festivalului Filmului European a avut in prim-plan filmul Viktoria al regizoarei Maya Vitkova din Bulgaria, un film despre realitatile ultimilor ani ai regimului comunist din Bulgaria si primii ani de tranzitie. Urmarind povestea eroilor acestui film, spectatorii romani au descoperit numeroase similitudini cu lucruris si intamplari traite de ei insisi in ultimii 35-40 de ani. Proiectia a avut loc in prezenta regizoarei bulgare si a producatoarei Anca Puiu (Mandragora, Romania), care au raspuns intrebarilor din sala, in cadrul unei sesiuni Q&A, care a fost moderata de criticul de film Andrei Rus.
 
Potrivit organizatorilor, la editia din acest an a Festivalului Filmului European au fost 7.000 de spectatori, care au umplut salile celor trei cinematografe-gazda: Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco si Cinema PRO, plus sala ICR, unde a fost proiectat filmul de Oscar Ida.
 
Festivalul Filmului European a avut loc la Bucuresti (7-14 mai - Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco, Cinema PRO si Sala ICR) si va continua la Craiova (15-17 mai – Teatrul Colibri, plus proiectii in aer liber in Centrul istoric), Tirgu Mures (22-24 mai – Cinema Arta), Iasi (22-24 mai – Casa de Cultura Mihai Ursachi) si Hunedoara (29-31 mai – Casa de Cultura si proiectii in aer liber la Castelul Corvinilor). In Bucuresti au fost proiectate 56 de filme, multe dintre acestea urmand a fi reluate in celelalte patru orase de pe harta festivalului.
 
Festivalul este organizat de Institutul Cultural Roman impreuna cu Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, sub egida EUNIC, cu sprijinul ambasadelor si centrelor culturale ale tarilor europene.
 
Ambasadorul onorific al Festivalului Filmului European din acest an, este regizorul Tudor Giurgiu, cel care a realizat si clipul de promovare al acestei editii.
 
Parteneri: Uniunea Cineastilor din Romania, Cinema Elvire Popesco, Clorofilm, Independenta Film, Festivalul International al Educatiei 2015, Primaria Municipiului Craiova, Primaria Municipiului Tirgu Mures, Primaria  Municipiului Iasi, Primaria Municipiului Hunedoara, Asociatia K'arte, Teatrul Colibri, Cinema ARTA, Casa de Cultura Mihai Ursachi Iasi, Castelul Corvinilor.

spotlight