spotlight

Caravana Nomad IFF – cel mai in voga cinematograf in aer liber ajunge la Targu Mures


18/06/2015

In perioada 16 – 21 iunie, Teatrul de Vara din Targu Mures va fi gazda Nomad International Film Festival.

 
Un ecran de aproape 80 de metri patrati, sute de „scaune de cinefil” si echipamente de proiectie performante vor transforma Teatrul de Vara intr-un adevarat „cinematograf in aer liber”. Program Targu Mures
 
Nomad International Film Festival propune publicului targ-muresean, seara de seara, lungmetraje care si-au castigat faima pe plan national si international: Usturoi (r. Lucian Alexandrescu – marti, 16 iunie; Pasaport de Germania (r. Razvan Georgescu) – miercuri, 17 iunie; Sunt a ta (r. Iram Haq) – joi, 18 iunie; Trenul vietii (r. Radu Mihaileanu) – vineri, 19 iunie; Toto si surorile lui (f. Alexander Nanau) – sambata 20 iunie; Drumul pasarilor (r. Klara Trencsenyi, Vlad Naumescu) – duminica 21 iunie.
 
Proiectiile din cadrul Nomad International Film Festival incep la ora 21:30, iar intrarea este gratuita.
 
In plus, in fiecare seara de proiectie, publicul este invitat sa vizioneze cate doua scurtmetraje diferite, selectate in cadrul competitiei Nomad Shorts.
 
Mai multe informatii despre festival, filmele ce vor fi difuzate si programul proiectiilor pe site-ul Nomad Festival si pe pagina de Facebook a festivalului.
 
Usturoi (r. Lucian Alexandrescu) – Eremia, un copil dintr-un sat uitat de lume, se plange prietenului sau Nicusor de saracia familiei sale: fratele sau doreste sa se insoare cu fata unei familii bogate din sat, pe nume Usturoi, dar nu are suficienti bani pentru nunta. Pentru a-l ajuta pe acesta si pentru a-si depasi conditia limitata de copii saraci, cei doi fug la oras ca sa se faca actori si sa isi asigure o viata mai buna pentru ei si familiile lor. Pe drum trec prin tot felul de incercari, sunt chiar aproape sa-si piarda viata, dar in cele din urma ajung cu bine la Cluj. Din pacate, planul lor de a deveni actori da gres si, ca orice copil fugar, sunt trimisi acasa cu masina Politiei, dar pe drum afla un secret care ii va ajuta sa salveze situatia, inlesnind casatoria fratelui lui Eremia cu fata lui Usturoi.
 
Toto si surorile lui (r. Alexander Nanau – Grand Jury Prize la Angers EFF 2015, Silver Eye Award pentru Cel mai bun documentar la Jilhava IDFF) spune povestea lui Totonel, un pusti de 10 ani din Ferentari. Cata vreme mama lui e in puscarie pentru trafic de droguri, Toto locuieste cu surorile lui mai mari, Andreea si Ana, si cu un sir lung de unchi, vecini si utilizatori de droguri din cartier. Singura lui „supapa de aer” centrul de sprijin unde face scoala si unde descopera dansul hip-hop in timp ce, la randul lor, surorile lui adolescente isi cauta si ele locul in lume si se maturizeaza, fiecare in felul ei, inainte de vreme.
 
Pasaport de Germania (r. Razvan Georgescu) a primit trei nominalizari la Premiile Gopo. Putina lume stie ca, in timpul Razboiului rece, Romania a vandut Germaniei de Vest peste 250,000 de etnici germani. Hein Günther Hüsch, negociatorul secret al Germaniei, venea la Bucuresti cu valiza plina de bani pentru a cumpara libertatea oamenilor. Un astfel de caz a fost si cel al lui Erika Lazar, care a trebuit sa se adapteze noilor reguli ale capitalismului dupa ce a fost cumparata cu 47.000 de marci germane. Filmul nareaza cinematografic povestea aranjamentului ascuns dintre serviciile secrete ale celor doua state si dezvaluie intamplarile prin care au trecut personajele implicate in acest proces.
 
Trenul vietii (r. Radu Mihaileanu – premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film de debut la Venetia 1998, Premiul publicului pentru un film international la Sundance 1999). Intr-o seara a anului 1941, Schlomo, nebunul satului, aduce consatenilor sai din shtetl o stire cumplita: germanii ucid si deporteaza spre destinatii necunoscute locuitorii evrei din shtetl-urile vecine. In curand, si satucul lor va avea aceeasi soarta. Imediat, Consiliul Inteleptilor se reuneste. Trebuie sa gaseasca o solutie pentru a-si salva comunitatea! In zorii zilei, ideea salvatoare isi face aparitia, chiar din gura nebunului: pentru a scapa de nazisti, vor organiza un tren fals de deportati!
 
Drumul pasarilor (r. Klara Trencsenyi, Vlad Naumescu – Best Romanian Documentary la ASTRA 2009). In Delta Dunarii, la Periprava, batranii mor, iar traditiile se pierd. Comunitatea de lipoveni, alcatuita din credinciosi de rit vechi, a ramas fara preot. Batranul preot e bolnav, tintuit de mult la pat, iar cel tanar, ales de sateni, nu isi poate indeplini misiunea fiindca nu e insurat si nici nu se mai gaseste o fata dispusa sa devina preoteasa. Inmormantarile sunt oficiate de diacon in lipsa preotului, si tot fara preot se tin slujbele de Paste sau de Craciun. Satenii isi amintesc cum atunci cand erau copii si se auzeau strigatele prizonierilor pe Dunare, parintii ii minteau ca nu e nimic, doar tipatul pasarilor.
 
Sunt a ta (r. Iram Haq – film in selectia oficiala la Toronto IFF si care a primit Special Mention of the Jury la Les Arcs 2013). Mina, o mama singura, traieste in Oslo impreuna ca fiul ei de sase ani Felix. Norvegiana de origine pakistaneza, Mina are o relatie complicata cu familia si cauta mereu dragostea in relatii cu barbati diferiti. Din pacate niciuna dintre aceste relatii nu da semne ca va fi foarte longeviva. Cand Mina il intalneste pe Jesper, un regizor suedez, se indragosteste de el pana peste cap.
 
Dupa proiectiile din Targu Mures, Nomad Film Festival se muta in Piata Ovidiu din Constanta (23-28 iunie).
 
Minorities Film Festival este un proiect organizat de Asociatia Culturala Metropolis in parteneriat cu Muzeul Intercultural din Oslo si este finantat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein si Guvernul Romaniei, in cadrul Programului PA17/RO13 “Promovarea diversitatii in cultura si arta in cadrul patrimoniului cultural european”.

spotlight