spotlight

Cele mai bune filme pentru copii, în premieră la Bucureşti. Biletele la Kinodiseea s-au pus în vânzare


5/11/2015

Douăsprezece dintre filmele pentru publicul tânăr care s-au întors cu trofee şi menţiuni speciale de la Cannes, Berlinale sau Toronto IFF pot fi văzute pentru prima dată în România între 13 şi 18 noiembrie, în cadrul secţiunii competiţionale Kinodiseea, Festivalul Internaţional de Film pentru Copii.

Alte 17 super producţii de lungmetraj şi animaţie, în afara competiţiei, unele proiectate în premieră naţională, vor concura pentru Premiul Publicului Kinodiseea.

Festivalul Kinodiseea va debuta pe 13 noiembrie, la Cinema Studio din Bucureşti, ora 19.00, cu premiera românească a lungmetrajului de animaţie Song of the Sea / Cântecul Mării,nominalizat la Oscar 2015 şi recent la European Film Awards - EFA 2015 pentru Cel mai bun lungmetraj european de animaţie. Tomm Moore, regizorul nominalizat şi în 2009 la Premiile Oscar pentru animaţia The Secret of Kells, revine cu o poveste inspirată de creaturile mitice din folclorul irlandez numite selkies – oamenii care devin foci atunci când intră în mare.

Pe lista scurtă din Competiţie şi în cursa pentru Trofeul Kinodiseea se mai regăseşte Curcubeul/Rainbow (r. Nagesh Kukunoor, India) câştigătorul Grand Prix of the Generation Kplus International Jury şi Crystal Bear la Berlinale 2015. Din Norvegia soseşte în premieră la Kinodiseea filmul Kick It!(r. Katarina Launing), distins cu Menţiune specială la Toronto IFF, câştigător Cel mai bun film la Chicago ICFF.

Pentru Trofeul Kinodiseea oferit celui mai bun film de lungmetraj pentru copii va concura şi T.I.M. The Incredible Machine / Tim, Robotul Incredibil (r. Rolf Van Eijk, proiecţii în prezenţa regizorului), în competiţie la Toronto International Film Festival. Tibor are un singur prieten, pe lume: robotul său de casă învechit T.I.M., alături de care pleacă să îl găsească pe legendarul creator de roboţi Hector Sammler, despre care se zvoneşte că ar locui în Nordul îndepărtat, lângă un far antic.

Filmele din Panorama şi Retrospectivă, titluri de lungmetraj în afara competiţiei, vor concura pentru Premiul Publicului Kinodiseea. Printre highlighturile acestei ediţii se numără lungmetrajul My Skinny Sister (2015, r. Sanna Lenken, premieră naţională) care a luat Ursul de Cristal pentru Cel mai bun film (Generation Kplus) la Berlinale 2015 şi Premiul publicului pentru Cel mai bun film scandinav - Goteborg 2015, iar de la creatorii filmului nominalizat la Oscar 'A Cat in Paris', ajunge în premieră filmul de animaţie Phantom Boy (cu vocile lui Audrey Tautou, Jean-Pierre Marielle).

În cadrul Retrospectivei publicul va revedea filme de animaţie de succes precum The Secret of Kells(r. Tomm Moore, cu vocea inconfundabilă a lui Brendan Gleeson), nominalizat la Oscar în 2009 pentru Cel mai bun film animat, recompensat cu Premiul Publicului la Annecy IAFF, aflat în competiţie la Premiile Academiei Europene de Film şi controversatul Kirikou and The Sorceress, câştigătorul Premiului pentru Cel mai bun film de animaţie la Annecy IAFF (1999), laureat al Premiului Cinekid Film.

Programul celei de-a 7-a ediţii propune publicului şi o serie de sesiuni Q&A cu realizatorii şi actorii din filme, masterclass-uri susţinute de regizori dedicate studenţilor din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematrografică I.L. Caragiale (UNATC), seminarii de media literacy – educaţie audiovizuală dedicate profesioniştilor din domeniu dar şi publicului larg şi părinţilor sau workshop-uri de creare soundtrack şi sunet de film, organizate în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti.

Biletele pot fi achiziţionate atât în ziua proiecţiei de la casieriile cinematografelor în care va avea loc Kinodiseea, între 13 şi 18 noiembrie:Cinema Studio, Cinema Eforie şi Cinema Union, cât şi în avans, pe Eventbook.ro. Programul complet al festivalului este disponibil pe www.kinodiseea.ro.

Preţul unui bilet este de 10 lei / adult şi 7 lei / copil pentru ultimele două proiecţii din timpul săptămânii şi pentru toate proiecţiile din weekend. Pentru celelalte proiecţii din timpul zilei şi calupurile de scurtmetraje, intrarea este liberă şi este necesară rezervarea locurilor pe www.kinodiseea.ro. Anul acesta, spectatorii pot opta şi pentru două tipuri de abonamente: un festival pass de o persoana de 50 lei şi un family festival pass (pentru 4 persoane) de 150 lei.

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film pentru Copii Kinodiseea se va desfăşura la Cinema Studio, Cinema Eforie, Cinema Union şi Cinema Elvire Popesco.

Festivalul Internaţional de Film pentru Copii Kinodiseea, membru al Asociaţiei Europene a Filmului pentru Copii (ECFA), este organizat de Asociaţia Culturală Metropolis, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Uniunii Cineaştilor din România, al Primăriei Sectorului 5, Programului Europa Creativă – Media şi al Institutului Francez din Bucureşti.


Facebook: https://www.facebook.com/kinodiseea
 

Program: http://kinodiseea.ro/program-evenimente
 

Bilete şi festival pass-uri: http://eventbook.ro/program/asociatia-culturala-metropolis

spotlight