spotlight

CURTEZANA / CHERI


17/07/2009

“Curtezana” / “Cheri” ne dezvaluie Parisul anilor 1920, la belle epoque, de dinaintea razboiului. O epoca in care placerea si moravurile usoare par a fi litera de lege. Rupert Friend il interpreteaza pe tanarul Cheri in varsta de 19 ani, fiul unei foste curtezane, Madame Peloux (interpretata de Kathy Bates). Mama lui i-l incredinteaza mai tinerei sale prietene si rivale, Lea de Lonval (Michelle Pfeiffer), pentru a-l initia in arta amorului. Si ea o fosta curtezana, Lea este o femeie matura si experimentata, extrem de seducatoare in ciuda varstei deja mai inaintate.

Desi la inceput Lea crede ca intre ei va fi o simpla relatie pasagera cu o durata de mai putin de o luna, chimia si caracterele asemanatoare fac ca cei doi sa se ataseze unul de celalalt. Dupa sase ani de relatie, Madame Peloux ii aranjeaza lui Cheri casatoria cu Edmee, tanara fiica a unei alte curtezane foarte bogate. Lea si Cheri incearca sa accepte despartirea iminenta, realizand abia acum, prea tarziu, ca legatura lor inseamna mai mult decat placerea trupului.

In a game of seduction, never fall in love

“Curtezana” / “Cheri” surprinde foarte bine nuantele relatiei celor doi, trecand de suprafata unei relatii pasionale. Psihologiile celor doi indragostiti, Cheri si Lea (poreclita de el Nounoune), sunt bine conturate, atat cu umbre, cat si cu lumini, in deplina lor complexitate. Ambii au reactii contradictorii, incearca sa se prefaca, se apara, isi ascund sentimentele, lasandu-se mai apoi in voia lor. Sunt perioade in care sunt confuzi, sunt perioade in care sunt hotarati, dar in contratimp.

Jocurile seductiei si strategiile cvasi-manipulative care apar deseori in relatiile amoroase sunt atent disecate in film. Lea urmeaza toti pasii din manualul de seductie, fiind hotarata, desi ezitanta, sa il recastige pe Cheri. Cheri incearca sa urmeze calea rationala, sa seduca la randul sau, sa joace imaculat un rol, sa se lupte cu sine. Edmee, sotia lui Cheri, se comporta ca la carte, urmand sfaturile mamei sale in ceea ce priveste rolul sotiei intr-o casatorie. Este rabdatoare, isi asteapta sotul sa revina acasa din perioada de vagabondaj, este intelegatoare si toleranta si de fiecare data il primeste inapoi cu bratele deschise si iubitoare.

Age does not protect us from love, love does not protect us from age

Un joc de du-te-vino foarte bine radiografiat, personajele plecand si reintorcandu-se, razgandindu-se si hotarandu-se de multiple ori. Seductie pura, iubire aparent imposibila, conflictul arhicunoscut intre ratiune si sentimente.

In paralel cu povestea de dragoste aflata in contradictie cu dorintele mamei si cu ratiunile financiare, apare problema diferentei de varsta si laitmotivul femeii care se lupta cu imbatranirea. Lea este o curtezana care si-a petrecut intreaga viata fiind considerata una dintre cele mai frumoase femei si intorcand toate capetele barbatilor din preajma. Ajunsa la pragul dintre varste, Lea resimte foarte bine trecerea anilor si semnele imbatranirii, precum si interesul in scadere al barbatilor din jur. Varsta care isi spune cuvantul are si ea un rol decisiv, de obstacol principal, in calea amorului dintre Cheri si Lea.

In afara problemelor legate de societate, de dorintele mamei lui Cheri sau de diferentele de varsta dintre ei, pozitionarile lor in relatii vor fi cele care le vor da cele mai mari batai de cap. Cheri este copilaros si amator de distractie. Lea este independenta si hotarata. Ea nu doreste sa imbatraneasca, iar el o ajuta sa se simta tanara. El nu doreste sa devina barbat si doreste cu orice pret sa evite responsabilitatile care vin odata cu varsta, iar ea il ajuta avand grija de el. Pe langa aceste ratiuni, pasiunea dintre ei si afectiunea reciproca fac ca relatia sa devina si mai complicata.

Despre actori si regie ce se poate spune?

Michelle Pfeiffer este minunata. Desi nu cred ca va surprinde aceasta remarca. Arata stralucitor in ciuda celor 51 de ani, joaca extrem de convingator rolul femeii singure care resimte apropierea batranetei si indragostita de un barbat care nu poate fi al ei. Rupert Friend are un sarm aparte, izvorat din amestecul de masculinitate si inocenta, duritate si delicatete. Friend isi joaca bine rolul, iar chimia dintre cei doi (in ciuda diferentei de varsta atat din fictiune, cat si din realitate) este evidenta. Pe Rupert Friend, in varsta de doar 28 de ani, il mai puteti sti din “The Libertine”, “Pride & Prejudice” din 2005 (unde l-a jucat pe Mr. Wickham), “Mrs. Palfrey at the Claremont”, “The Last Legion” si “The Boy in the Stripped Pyjamas”.

Aparitia lui Kathy Bates, ca principal element de umor in comedia de moravuri, intr-un rol simpatic si antipatic in acelasi timp, este delicioasa. Kathy Bates este o actrita care si-a demonstrat de nenumarate ori valoarea si, desi nu este pusa in mod deosebit in valoare in “Curtezana”/ “Cheri”, este amuzanta si convingatoare, asa cum o stim din rolul cu care a castigat Oscarul – “Misery”, cat si din roluri ca “Fried Green Tomatoes” sau recentele “P.S. I Love You” si “Revolutionary Road”.

“Curtezana” / “Cheri” este o comedie de moravuri, fiind indeaproape surprinse si satirizate obiceiurile epocii. Ceea ce predomina insa in scenariu este povestea de dragoste si jocul de seductie aflat in spatele ei.

Stephen Frears
a regizat in trecut si “Legaturi periculoase” / “Dangerous Liaisons”, iar acest lucru se face simtit de mai multe ori de-a lungul filmului. In plus, Michelle Pfeiffer si Stephen Frears au avut ocazia sa colaboreze chiar in cazul acestui film. Frears este cunoscut ca regizor pentru modul reusit in care surprinde seductia, obsesia, sentimentele amestecate si contradictorii si luptele interioare. Ca exemple de astfel de filme regizate de el putem da atat deja-mentionatul “Dangerous Liaisons”, cat si “Mary Reilly”, “High Fidelity” si “Dirty Pretty Things”. Si cu “Cheri” Stephen Frears face o treaba foarte buna, asa cum ne si asteptam de la el, studiind de aproape veleitatile sufletesti si dramele ascunse ale indragostitilor.

“Curtezana” are un final abrupt, insa, din fericire, finalul se petrece in realitate in inimile spectatorilor.

Raluk
www.raluk.ro

Click aici pentru mai multe detalii si rezervari la filmul “Curtezana” / “Cheri”.

Galerie foto

spotlight