spotlight

Documentarul “Reteaua” la ZIUA HBO la TIFF


3/06/2015

Documentarul “Reteaua” in regia lui Claudiu Mitcu va fi proiectat pe 4 iunie, de “Ziua HBO”, in cadrul Festivalului International de Film Transilvania. Evenimentul va avea loc in prezenta regizorului dar si a echipei de productie a filmului.

“Reteaua” va rula joi 4 iunie, de la ora 19.30, la Cinema Arta din Cluj Napoca, accesul la proiectie fiind liber, in limita locurilor disponibile.
 
In Romania ultimului deceniu, lipsa unor medicamente esentiale pentru tratamentul cancerului a afectat mii de pacienti. Desi, teoretic, statul roman le garanteaza cetatenilor lui dreptul la viata, mii de bolnavi nu au putut incepe tratamentul la timp, l-au inceput cu intarziere sau au urmat un tratament incomplet, cu efecte devastatoare asupra sanselor lor de supravietuire. Pentru multi dintre ei ajutorul a venit de la o retea de anonimi, cunoscuta mai tarziu ca “Reteaua Citostaticelor”.
 
Timp de 5 ani, peste 400 de romani care locuiesc in Europa de Vest, rudele lor sau simpli turisti au cumparat si au adus in Romania medicamentele necesare pacientilor aflati in impas sau medicilor acestora. Fara vreo recompensa materiala, de multe ori chiar pe propria cheltuiala. Documentarul “Reteaua” urmareste drumul medicamentelor citostatice de la mai multe farmacii din Austria si Ungaria pana la pacientii din Romania, ne prezinta modul in care reteaua functiona si pe o parte dintre actorii-cheie ai acesteia.
 
Filmul este produs dupa o investigatie jurnalistica realizata de Vlad Mixich.
 
Claudiu Mitcu este realizatorul documentarelor “Nisipuri” (2007), “Australia” (2009), “Ciupelnita”, “Circul vesel” (2010) si “Noi doi” (2011). In 2010, regizorul a primit din partea Ambasadei Frantei in Romania “Premiul Drepturilor Omului” pentru abordarea deschisa a diversitatii din filmele sale documentare.
 
“Reteaua” este o productie Parada Film si WeAreBasca, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, cu participarea HBO Romania.
 

spotlight