spotlight

In premiera la Gala de deschidere a FFE 2015, de la Cinema PRO - "Acasa la tata" de Andrei Cohn


5/05/2015

Filmul romanesc Acasa la tata al regizorului Andrei Cohn va fi proiectat in premiera la Gala de deschidere a Festivalului Filmului European, joi, 7 mai 2015, de la ora 19.30, la Cinema PRO. 

Cea de a 19-a editie a Festivalului se va desfasura in Bucuresti (7-14 mai) si in patru orase din tara – Craiova (15-17 mai), Iasi si Tirgu Mures (22-24 mai), si Hunedoara (29-31 mai) – oferindu-le cinefililor 56 de productii (drame, comedii, biografii, scurtmetraje, documentare, filme de animatie) provenind din 26 de tari europene.
 
Festivalul este organizat de Institutul Cultural Roman si Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, sub egida EUNIC, cu sprijinul ambasadelor si centrelor culturale ale tarilor europene. „Oferim, si in acest an, o adevarata sarbatoare a cinematografiei europene. Ma bucur ca prezenta romaneasca este una remarcabila: debuturile in lungmetraj ale regizorilor Ana Lungu si Andrei Cohn, ziua filmului romanesc, selectia de scurtmetraje realizate de studentii UNATC”, declara Liviu Jicman, vicepresedintele Institutului Cultural Roman. In Bucuresti, filmele vor fi proiectate la Cinema PRO, Cinema Studio si Elvira Popescu. Detalii despre program pe http://www.facebook.com/ffeRomania .
 
Festivalul Filmului European prezinta publicului zece premiere europene in Romania, productii realizate de regizori aflati pe val in care joaca actori de prim-plan (Willem Dafoe, Maria de Medeiros, Colin Farrel etc.), un film care a primit anul acesta Premiul Oscar, o retrospectiva Tudor Giurgiu, prilejuind totodata intalnirea cu numeroase personalitati implicate in realizarea productiilor cinematografice europene.
 
Şi in acest an, festivalul aduce numeroase evenimente conexe: ateliere de critica de film, de educatie cinematografica pentru elevi, workshop-ul de animatie pentru copii Anim'est, proiectii multimedia si concerte live, precum si sectiunea Ucraina si Republica Moldova – in Focus. 
 
Pe toata durata festivalului, spectatorii au posibilitatea sa voteze filmul preferat. In functie de voturile exprimate, Premiul Publicului va fi oferit in cadrul Galei de inchidere din 14 mai.
 
ACCESUL LA FILME ESTE GRATUIT, pe baza unor tichete cu valoare nominala 0, care pot fi obtinute de la casele de bilete in ziua proiectiei. La Galele de deschidere si de inchidere accesul se face pe baza de invitatie. La unele evenimente, unde numarul de locuri este limitat, este nevoie de o inscriere prealabila. Mai multe detalii pe  www.ffe.ro
 
 
Date despre principalele evenimente
 
Filme romanesti
 
7 Mai deschiderea oficiala a Festivalului de Film European 2015, la Cinema PRO
 
 
Acasa la tata (2015). Debutul regizoral in lungmetraj al lui Andrei Cohn (remarcat anul trecut pentru scurtmetrajele Fotografii de familie si Maica domnului de la parter), bazat pe un scenariu de Mimi Branescu, este povestea unui tanar intors din Bucuresti in satul natal, la tatal lui ramas vaduv. Din distributie fac parte, printre altii, Alexandru Papadopol, Florin Zamfirescu, Ioana Flora, Mirela Oprisor, Andi Vasluianu.
 
Filmul lui Andrei Cohn va marca joi, 7 mai, de la 19.30, la Cinema PRO, deschiderea oficiala a Festivalului Filmului European. Proiectia va fi precedata de un cuvant introductiv al organizatorilor si va fi urmata de o sesiune Q&A, cu Andrei Cohn si echipa sa, moderata de criticul de film Andrei Rus. 
 
Autoportretul unei fete cuminti (2015). Filmul cu care tanara regizoare a debutat in acest an este o drama despre maturizare, in care o femeie de „familie buna”, doctorand in inginerie seismica, care are o relatie cu un barbat casatorit, vrea sa evadeze si sa se bucure de o libertate pe care invata sa o foloseasca. Nota de originalitate a acestui film consta in faptul ca regizoarea a distribuit mai multi actori amatori, printre care si parintii sai. Ana Lungu estea autoarea mediumetrajului Burta balenei (2014). Dupa proiectie, regizoarea Ana Lungu, producatoarea Anca Puiu si echipa vor participa la o sesiune Q&A moderata de criticul de film Andrei Rus.
 
 
Retrospectiva Tudor Giurgiu. Vor fi prezentate filme ale regizorului Tudor Giurgiu, ambasadorul onorific al acestei editii a Festivalului – Legaturi bolnavicioase (2006), Nunti, muzici si casete video (2008), Superman, Spiderman sau Batman (2011), Despre oameni si melci (2012), De ce eu? (2015). 
 
Aferim (2015). Filmul lui Radu Jude, care a primit Ursul de Argint la editia din acest an a Festivalului International de la Berlin, spune povestea unui zapciu din secolul al XIX-lea plecat impreuna cu fiul sau in cautarea unui rob fugar. Proiectia va fi urmata de o sesiune Q&A cu regizorul Radu Jude si cu echipa care a realizat filmul. Moderator: Mihai Fulger, critic de film.
 
Filme premiate
 
Ida (Polonia, 2013), un film al regizorului polonez Pawel Pawlikowski, despre secretul pe care il descopera o tanara de 18 ani in timp ce se pregateste sa devina calugarita. Pelicula, care a castigat anul acesta Premiul Oscar pentru cel mai bun film strain, exploreaza un alt fel de calatorie spre aflarea propriei identitati.
 
Calvarul (Irlanda, 2014), in regia lui John Michael McDonagh, este povestea unui cantaret care ajunge intr-un sat irlandez uitat de lume, unde hangiul vaduv care il gazduieste crede ca are de a face cu incarnarea fostei sale sotii si reuseste sa-i convinga pe sateni ca femeia s-a intors printre ei in persoana unui barbat. Filmul, care va fi prezentat de criticul de film Irina Margareta Nistor, a fost premiat la Festivalul International de la Berlin (2014), Boston Online Critics Association (2014), British Independent Film Awards (2014), Irish Film Television Awards (2014), TIFF (2014).
 
Bande des filles (Franta, 2014), filmul Célinei Sciamma, a deschis sectiunea Quinzaine des Réalisateurs anul trecut si a castigat cinci premii la festivaluri importante precum International Cinephile Society Awards (2015), San Sebastián International Film Festival (2014), Stockholm Film Festival (2014), Women Film Critics Circle Awards (2014).
 
 
Class Enemy (Slovenia, 2013), filmul lui Rok Bicek, care a obtinut 17 premii, este bazat pe o poveste adevarata despre elevii care il acuza pe noul lor profesor de limba germana pentru sinuciderea unei colege. Dupa proiectie va avea loc o sesiune Q&A cu actrita Doroteja Nadrah, moderata de Ileana Barsan, critic de film.
 
The Cut (coproductie, 2014), cel mai recent film al regizorului turc stabilit in Germania, Fatih Akin, a fost premiat anul trecut la Festivalul de la Venetia.
 
Viktoria (coproductie Bulgaria-Romania, 2014), filmul Mayei Viktoria, premiat la Festivalul de la Munchen, prezinta povestea unei fete care s-a nascut in Bulgaria comunista fara sa fi fost dorita de mama ei si relatia dintre cele doua femei in timpul ultimilor ani ai regimului comunist si in primii ani de capitalism. Proiectia, care va fi prezentata la Gala de inchidere a festivalului, va avea loc in prezenta regizoarei Maya Viktoria si a producatoarei Anca Puiu, si va fi urmata de o sesiune Q&A moderata de criticul de film Andrei Rus. 
 
Hipocrat (Franta, 2014), un film despre experientele prin care trece un medic rezident intr-un spital in care lucreaza si tatal sau. Filmul regizat de Thomas Lilti a obtinut un premiu Cesar (2015) pentru actorul din rol secundar, Reda Kateb. Proiectia va avea loc in prezenta scenaristului Julien Lilti, care va participa la o sesiune Q&A moderata de criticul de film Ileana Barsan.
 
Miraj (Ungaria / Slovacia, 2014), in regia lui Szabolcs Hajdu, are in distributie actori romani de prim rang, precum Razvan Vasilescu si Dragos Bucur. Proiectia va fi urmata de o sesiune Q&A cu echipa care a realizat filmul.
 
Biografii, ecranizari 
 
Pasolini (coproductie Franta-Belgia-Italia, 2014), este un film despre ultima zi din viata marelui poet si cineast italian Pier Paolo Pasolini. Regizat de Abel Ferrara, filmul ii are in distributie pe Willem Dafoe si Maria de Medeiros.
 
Acasa la Bergman (Suedia, 2013) este un documentar-eveniment despre Ingmar Bergman. Realizat de Jane Magnusson si Hynek Pallas, marele cineast suedez este prezentat de regizori celebri precum Tomas Alfredson, Woody Allen, Wes Anderson, Harriet Andersson, Pernilla August, Wes Craven, Claire Denis, Laura Dern, Daniel Espinosa, Francis Ford Coppola. Prezinta Ileana Barsan, critic de film.
 
Miss Julie (coproductie, 2014) este o ecranizare a piesei lui August Strindberg, in regia lui Liv Ullman, avand o distributie de zile mari, cu Jessica Chastian si Colin Farrel cap de afis.
 
 
Scurtmetraje
 
Scurtmetraje din Republica Moldova - Colectia de arome (r: Igor Cobileanski, 2014, ) / Cadoul (r: Dumitru Grosei, 2014) / In atas (r: Mircea Bobina, 2015). Proiectia scurtmetrajelor va fi urmata de o sesiune de intrebari si raspunsuri la care participa regizorul Igor Cobileanski, moderata de criticul de film Mihai Fulger.
 
Ziua Filmului Studentesc – Acordajul profesorului Octav / Echilibru / In the House / Sin / Alice / Iulian. A True Story / Lectia despre cerc / Lucky - Selectie de scurtmetraje produse de UNATC I.L. Caragiale, urmata de o dezbatere la care participa regizorii si echipele filmelor, moderata de Doru Nitescu, profesor UNATC.
 
Evenimente conexe
 
Proiectii multimedia si concerte live de Ziua Europei, cu duo-ul Disco Sigareta si instalatia interactiva Cross Reality by kotki Visuals. Instalatia interactiva Cross Reality mixeaza capturi live ale persoanelor care trec prin dreptul ei cu secvente video si imagini din filme europene, realizand videoclipuri originale. Disco Sigareta  introduce in compilatiile sale compozitii din coloane sonore ale unor filme de referinta si piese romanesti din filme cunoscute, rezultatul fiind surprinzator.
 
Atelierele de educatie cinematografica pentru elevi cu criticul de film Ileana Birsan au ca obiectiv familiarizarea cu filmul european, diferitele estetici cinematografice, diferentele intre filmul mainstream si filmul de arta, prin desfasurarea unui dialog intre elevi, plecand de la tema/temele filmului vizionat. Detalii despre conditiile de participare pe www.ffe.ro
 
Atelierul de critica de film sustinut de criticul Andrei Rus are scopul de a-i familiariza pe tinerii cinefili cu notiuni elementare de analiza de film. Atelierul va avea componente practice si teoretice prin care participantii se vor putea deprinde cu modalitatile diferite de receptare a cinematografului.
 
Anim'est - workshop de animatie pentru copii (8-13 ani), sub indrumarea lui Vasile Alboiu. Atelierul are o componenta practica – se vor realiza scurte filmulete in diverse tehnici: stop motion, 2D, decupaj – cu personaje si lumi fantastice. Detalii despre conditiile de participare, in curand pe www.ffe.ro.
 
 
Republica Moldova si Ucraina – in FOCUS. Evenimentul isi propune ca, prin film si dezbateri cu invitati speciali, sa aduca initiativele culturale europene mai aproape de cele doua tari si, de asemenea, sa aduca R. Moldova si Ucraina mai aproape de Uniunea Europeana. Evenimentul este organizat cu sprijinul EUNIC Global. Alaturi de filme produse in cele doua tari, va avea loc la UNATC o masa rotunda dedicata profesionistilor in domeniu, Productia si coproductia de film in Europa.
 
Mai multe detalii despre filmele proiectate in cadrul FFE, calendarul proiectiilor, evenimente speciale, stiri la zi, concursuri, participarea la votul pentru acordarea Premiului Publicului si alte informatii, gasiti pe www.facebook.com/ffeRomania.
 
GALA DE INCHIDERE VA AVEA LOC PE DATA DE 14 MAI LA CINEMA ELVIRE POPESCU
 
Parteneri: Uniunea Cineastilor din Romania, Cinema Elvire Popesco, Asociatia K'arte, Cinema ARTA, Primaria Municipiului Craiova,  Primaria Municipiului Iasi, Primaria Municipiului Tirgu-Mures, Primaria Municipiului Hunedoara, Castelul Corvinilor. 
 
Parteneri media:  Dilema veche, Europa FM, Evenimentul zilei, Mediafax, Radio Romania Cultural, Bucuresti FM, TVR, Ziare.com
AaRC, Blog de Cinema, Calea europeana, Cinemagia, Dor de duca, Film Menu, Film Reporter,  Gratuitor, igloo, Kooperativa 2.0, Liternet, Anthony Frost, Observator cultural, Modernism, The Institute
 

spotlight