spotlight

Inainte sa adorm - Suntem noi doar o colectie de amintiri?


17/10/2014


Before I Go To Sleep/ Inainte sa adorm este un thriller bazat pe un best-seller mondial a carui protagonista este o femeie care, din cauza unui tragic accident, se trezeste in fiecare dimineata fara a-si mai aduce aminte nimic din trecutul ei, pana intr-o zi, cand afla un adevar care o impinge sa-i puna la indoiala pe cei din jurul ei…


Din ce e compusa o persoana? Suntem noi doar o colectie de amintiri? Ce mai ramane daca indepartezi amintirile? Acestea erau intrebarile care-l preocupau pe scriitorul S (Steve) J Watson pe cand strangea idei pentru romanul sau de debut. Fost cercetator in stiintele medicale, Watson a obtinut un curs gratuit pentru cei ce doreau sa devina scriitori, la Academia de creatie Faber & Faber din Londra, in ianuarie 2009 si tocmai cauta in paginile cu anunturi mortuare idei pentru personaje noi.
“Unul dintre anunturile pe care le-am citit era despre un barbat numit Henry Molaison,” marturiseste Watson. “Pentru aproape toata viata sa adulta el fusese cunoscut sub numele de “pacientul HM”. Dobandise o amnezie severa dupa o operatie care intentionase sa-l vindece de epilepsie. La varsta de 26 de ani i se extirpasera unele parti din creier. Din pacate, doctorii nu stiau la ora aceea ca tocmai acele parti ale creierului erau responsabile de crearea de noi amintiri. Acest om murise acum, la varsta de 86 de ani.”
Aceasta i-a declansat lui Watson o imagine mentala, care a devenit scena de deschidere atat a romanului cat si a filmului actual. “Mi-l imaginam cum se ridica din pat si se duce la oglinda,” explica Watson. “El se astepta sa vada un om tanar si in locul lui, el vede un batran de 70-80 de ani. Aceasta a declansat ideea unui persoanj feminin, care isi vede reflectia si constata ca in oglinda este alta persoana decat se astepta.”
Romanul lui Watson Before I Go To Sleep s-a vandut in mai mult de 30 de tari. A ajuns numarul 7 pe “bestseller list” din SUA  si pe cea mai inalta pozitie pentru un roman de debut al unui autor britanic, de la J. K. Rowling incoace.
Regizorul britanic Rowan Joffé a adaptat romanul Before I Go To Sleep pentru un film ce urma sa fie realizat la casa de filme a lui Ridley Scott, “Scott Free London”.  Filmul este co-produs si complet finantat de catre Millennium Films, din Los Angeles.  Dezvoltarea initiala a proiectului a fost sustinuta de StudioCanal.

spotlight