spotlight

La Viennale 2015 vor rula „Comoara”, „Un etaj mai jos” si „De ce eu?”


15/10/2015

La Viennale 2015 vor fi prezentate trei filme romanesti: Comoara (2014, r. Corneliu Porumboiu), Un etaj mai jos (2014, r. Radu Muntean) si De ce eu? (2014, r. Tudor Giurgiu).


    Institutul Cultural Roman de la Viena este partenerul celei de-a 53-a editii a festivalului international de film VIENNALE 2015 care se desfasoara la Viena in perioada 22 octombrie – 5 noiembrie. Festivalul prezinta 300 de productii cinematografice, programe speciale, interviuri, discutii cu publicul si o retrospectiva istorica asupra cinematografiei, realizata in colaborare cu Muzeul de Film din Austria.

     Viennale 2015 este al doilea festival de film care are loc la Viena in luna octombrie 2015. In perioada 1-11 octombrie s-a desfasurat festivalul de film LET’S CEE, in cadrul caruia Aferim! (r. Radu Jude) a obtinut Premiul Publicului. Distinctia a fost inmanata producatoarei Ada Solomon si actorului Cuzin Toma, prezenti la Viena cu sprijinul Institutului Cultural Roman.

Filmul „Comoara“ (r. Corneliu Porumboiu, 2015) spune povestea lui Costi, care lucreaza la primarie si duce o viata linistita. Seara obisnuieste sa-i citeasca povesti fiului sau de 6 ani, povestea lor preferata fiind „Robin Hood“. Intr-o seara, un vecin il roaga sa-i imprumute niste bani. Costi ezita, l-ar imprumuta pe vecin dar asta i-ar periclita propria siguranta financiara. Il refuza si se intoarce la fiul sau si la povestea „Robin Hood“. Vecinul revine. Ii spune ca in satul bunicilor sai exista o legenda: se zice ca strabunicul sau ar fi ingropat o comoara in curtea casei, inainte de venirea comunistilor la putere. In cazul in care Costi va plati pe cineva cu un detector de metale si vor gasi comoara, o vor imparti. Rolurile principale sunt interpretate de Toma Cuzin, Adrian Purcarescu si Corneliu Cozmei. Filmul a primit premiul „Un Certain Talent“ in cadrul editiei din acest an a festivalului international de film de la Cannes.

Filmul „Un etaj mai jos“ (r. Radu Muntean, 2015) a avut premiera mondiala in data de 14 mai 2015, in cadrul sectiunii „Un Certain Regard“ a Festivalului International de Film de la Cannes. Dupa ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercatie domestica ce se sfarseste cu o crima, Patrascu (Teodor Corban) trebuie sa infrunte doi vecini foarte apropiati: unul este bizarul ucigas, celalalt este propria sa constiinta. Teodor Corban si Iulian Postelnicu sinterpreteaza rolurile principale, iar scenariul este semnat de Radu Muntean, Alexandru Baciu si Razvan Radulescu.

Bazat pe fapte reale, „De ce eu?“ (r. Tudor Giurgiu, 2015) spune povestea lui Cristian (Emilian Oprea), un tanar procuror idealist care incearca sa rezolve un complicat caz de coruptie in tumultosul context social-politic din Romania anilor 2000. Cristian investigheaza cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mita, fals si uz de fals si sustragere de documente. Ancheta are implicatii la nivel extrem de inalt si ii spulbera tanarului magistrat increderea in justitie. Incercind sa descopere adevarul, Cristian intra intr-o zona periculoasa si se expune unor revelatii dureroase si neasteptate. Din distributia filmului fac parte Emilian Oprea, Mihai Constantin, Olga Delia Mateescu si Dan Condurache. Filmul „De ce eu?“ a avut premiera mondiala la editia din acest an a festivalului de film de la Berlin.

VIENNALE 2015 prezinta 300 de productii cinematografice in sectiunile lungmetraje, scurtmetraje si documentare, din care 170 de filme de lungmetraj, la care participa 102 reprezentanti ai industriei cinematografice, actori si regizori. Festivalul cuprinde categoria speciala TRIBUTE, dedicata actritei Nathalie Tippi Hedren, regizorului independent Raúl Perrone si cineastul Manoel de Oliveira, sectiunea IN FOCUS, ce prezinta opera regizorului uruguaian Federico Veiroj si sectiunea SPACIAL PROGRAMS, ce include filme realizate in Grecia in perioada 2005-2015.

VIENNALE 2015 prezinta in perioada 16 octombrie – 30 noiembrie, o retrospectiva istorica asupra cinematografiei, realizata in colaborare cu Muzeul de Film din Austria. Retrospectiva prezinta rolul animalelor in productii cinematografice si cuprinde proiectii ce au loc la Muzeul de Film din Austria (Augustinerstrasse 1). VIENNALE 2015 dedica ziua de 26 octombrie, Ziua Nationala a Austriei, unor productii cinematografice despre migratie, expulzare, evadare si imigranti, proiectate in Gartenbaukino (Parkring 12).

In cadrul festivalului de film vor fi acordate premiile Wiener Filmpreis (Premiul Vienez pentru Film), Premiul FIPRESCI (Premiul Asociatiei Internationale a Criticilor de Film), Premiul Publicului si Premiul MehrWERT.


   Mai multe detalii: Viennale.at // Institutul Cultural Roman

spotlight