spotlight

Les Films de Cannes à Bucarest ,Editia a 7-a ,in perioada 14-23 Octombrie,la CinemaPRO


13/10/2016

Aşa cum şi-a obişnuit publicul în cele şase ediţii, Les Films de Cannes à Bucarest aduce în premieră la Bucureşti cele mai aşteptate filme din selecţia Festivalului de la Cannes. Nume precum Ken Loach, Xavier Dolan, Jean-Pierre şi Luc Dardenne, Asghar Farhadi, Jeff Nichols sau Andrea Arnold vor ajunge pe marile ecrane între 14 şi 23 octombrie.
Copilul-minune al cinematografiei contemporane, Xavier Dolan a cîştigat anul acesta Marele Premiu la Cannes şi premiul Juriului Ecumenic cu Juste la fin du monde/ It's Only the End of the World. Adaptare după o piesă de teatru, filmul urmăreşte vîrtejul pe care-l produce într-o familie sosirea unui scriitor, după 12 ani de absenţă şi cu un anunţ definitiv: mai are foarte puţin de trăit. În distribuţie, staruri franceze: Gaspard Ulliel, Nathalie Baye, Vincent Cassel, Marion Cotillard, Léa Seydoux. „Este o evocare excelentă, halucinantă, stilizată a disfuncţiilor dintr-o familie”, scrie criticul Peter Bradshaw în The Guardian, continuînd: „Să-l vezi, să-l asculţi e ca şi cum ai ţine capul într-o boxă la un concert Motörhead”. La doar 27 de ani, Xavier Dolan a regizat deja şase lungmetraje, toate multi-premiate.
 
O altă premieră în România va fi American Honey, pentru care regizoarea Andrea Arnold a obţinut al treilea Premiu al juriului din carieră. „Cel mai intens şi proaspăt film despre tinerii din America, de la Kids al lui Larry Clark încoace”, cum a fost descris de The Film Stage, a lansat în forţă cariera unei actriţe talentate, Sasha Lane, într-un film complex, intens şi provocator despre aventurile unei adolescente care călătoreşte prin ţară cu o echipă de vînzări. Shia LaBoeuf are unul dintre rolurile centrale. Pentru Indiewire.com, Andrea Arnold este unul dintre cei mai buni regizori ai momentului.
 
Inspirat de o poveste de dragoste fascinantă, care a făcut istorie în SUA, Loving, în regia lui Jeff Nichols, celebrează curajul a doi îndrăgostiţi, Richard şi Mildred Loving, care s-au căsătorit, au fost arestaţi din cauza legii care interzicea mariajul interrasial şi au petrecut apoi nouă ani în justiţie pentru dreptul de a fi împreună. În 1967, cazul Loving vs. Virginia a ajuns la Curtea Supremă şi a schimbat astfel destinele a milioane de cupluri. Joel Edgerton şi Ruth Negga joacă rolurile principale. Loving a concurat pentru Palme d’Or, iar la Bucureşti va fi proiectat înaintea premierei din SUA, programată în noiembrie.
 
Jean-Pierre şi Luc Dardenne, doi dintre favoriţii Cannes-ului, revin cu un film plin de suspans: La fille inconnue, „diamantul brut al fraţilor Dardenne”, cum îl numeşte revista Les Inrockuptibles. Într-o seară, după ce programul s-a terminat şi cabinetul s-a închis, o doctoriţă aude soneria, dar nu răspunde. În ziua următoare, poliţia o informează că o tînără a fost găsită moartă la uşa ei. Actriţa Adèle Haenel face un rol excelent, intens, într-un film care te ţine cu sufletul la gură. La fille inconnue este cel de-al zecelea film al celebrilor regizori, premiaţi deja cu Palme d’Or de două ori, pentru L’Enfant şi Rosetta.
 
Dintre marii premianţi la Cannes, vor rula în premieră în festival şi I, Daniel Blake (r. Ken Loach), cîştigătorul Palme d’Or, The Salesman, în regia lui Asghar Farhadi, singurul film din competiţia oficială distins cu două trofee – scenariu şi cel mai bun actor (Shahab Hosseini). Renumitul regizor israelian Eran Kolirin îşi va prezenta la Bucureşti Beyond the Mountains and the Hills, iar cineastul turc Mehmet Can Mertoğlu va vorbi despre debutul Album, co-produs de România şi distins cu France 4 Visionary Award în secţiunea Semaine de la Critique. Tot în premieră va rula Clash, al regizorului Mohamed Diab.
 
Les Films de Cannes à Bucarest se va desfăşura anul acesta între 14 şi 23 octombrie 2016, cu o ediţie extinsă şi cu cele mai aşteptate filme din selecţia Festivalului de la Cannes. Pentru prima dată, vor avea loc proiecţii concomitente cu filmele selectate şi la Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.
 
Mai multe detalii si programul festivalului aici.

spotlight