spotlight

NORWAVE la TIFF - filme, concerte si invitati speciali


11/05/2015

Norvegia va fi in centrul atentiei la Festivalul International de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie), in cadrul unui focus unic – NORWAVE.

Programul aduce productii noi, o retrospectiva Bent Hamer, muzica, seminarii si invitati de renume. NORWAVE promoveaza dialogul cultural intre Norvegia si Romania, propunand un schimb menit sa elimine disparitatile sociale si barierele culturale, prin care industria autohtona de film ia contact cu un potential model de succes.

In sectiunea-tribut 3X3 isi va face loc umorul norvegian atipic din filmele unui cineast cu o semnatura aparte: Bent Hamer, renumit pentru ecranizarea Factotum, dupa Charles Bukowski. In prezenta sa, la Cluj va fi proiectat cel mai recent film al sau, 1001 Grams, propunerea Norvegiei la Oscar pentru 2014, o comedie fermecatoare despre o cercetatoare care studiaza „greutatea perfecta a unui kilogram” si isi re-cantareste propria viata.

3X3 se va intoarce si la inceputurile carierei sale, la debutul Eggs, care a avut premiera in 1995, in Quinzaine des Réalisateurs la Cannes, apoi va trece la Water Easy Reach (1998), o meditatie asupra diferentelor culturale, centrata pe un tanar marinar care are parte de o serie de aventuri in timp ce asteapta intr-un port din Spania.

Muzica norvegiana contemporana, fie ca e vorba de jazz sau de abordari post-rock, va rasuna in concerte live la TIFF. Duminica, pe 31 mai, la 20.00, la Casa de Cultura a Studentilor din Cluj (CCS), celebrul pianist de jazz Tord Gustavsen canta alaturi de artista afgano-germana Simin Tander, una dintre vocile remarcabile ale jazz-ului actual.

Marti, pe 2 iunie, la CCS va fi Seara norvegiana. Dupa proiectia cu filmul Beatles, adaptare fermecatoare a unui best-seller despre beatlemania din anii ’60, va canta Einar Stray Orchestra, o mini-orchestra formata din cinci tineri norvegieni, una dintre cele mai interesante aparitii pe scena muzicala din ultimii ani, cu peste 30 de concerte in Europa anul trecut.

Un moment special va fi proiectia filmului Nine Lives, o biografie de razboi din 1957, nominalizata la Oscarul pentru Cel mai bun film strain, votata drept cel mai bun film norvegian al tuturor timpurilor de publicul din tara sa. Tot la TIFF se vor vedea, in prezenta scenaristului Stig Frode Henriksen, parodiile horror indraznete Dead Snow 1 & 2 (2009 / 2014), in care un grup de adolescenti se confrunta cu zombi nazisti. Miss Julie, cel mai recent film regizat de Liv Ullman, muza si partenera lui Ingmar Bergman, lansat recent in Romania de Independenta Film, va avea o proiectie speciala la TIFF. Pe afis: Jessica Chastain si Colin Farrell, alaturi de Samantha Morton.

Dupa Sundance, noul film al lui Anne Sewitsky (Happy, Happy), tulburatorul Homesick, despre o relatie incestuoasa, va fi proiectat in premiera la TIFF.

Letter to the King vine cu premiul pentru Cel mai bun film nordic, obtinut la Göteborg in 2014, si cu cinci povesti interconectate despre refugiati kurzi carora li se permite sa viziteze Oslo pentru o zi.

Castigator al premiului Label Europa Cinemas la Berlinala 2015, Out of Nature este „un autoportret patrunzator al artistului ca barbat macinat de indoieli, la criza varstei mijlocii”, potrivit „The Hollywood Reporter”. Regizoarea Gunhild Magnor isi va prezenta la TIFF The Optimists, un documentar despre o echipa de volei neobisnuita din Norvegia, formata din femei cu varste intre 66 si 98 de ani, care, dupa 30 de ani de antrenament, joaca, in sfarsit, primul lor meci.

Comedia irezistibila Chasing Berlusconi si relatia cu intorsaturi neasteptate din Must Have Been Love completeaza panorama de filme recente.

Doua productii din NORWAVE vor fi prezentate in cadrul EducaTIFF – programul de educatie cinematografica pentru elevi: Operation Arctic, o lectie despre supravietuire, in care trei tineri ajung pe o insula unde sunt amenintati de furtuni si ursi polari, si One Night in Oslo, o poveste despre prieteniile intre adolescenti.

Proiectul este finantat de granturile SEE si norvegiene, prin Fondul Bilateral National, gestionat de Ministerul Fondurilor Europene si derulat in parteneriat cu Norwegian Film Institute.

Festivalul International de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie 2015, Cluj-Napoca) este organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc si Asociatia pentru Film si Cultura Urbana. Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului National al Cinematografiei, Primariei si Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Roman, Consiliului Judetean Cluj.

Parteneri institutionali: Ambasada Statelor Unite, Ambasada Regala a Norvegiei, Ambasada Coreei de Sud, Ambasada Statului Israel, Forumul Cultural Austriac, Institutul Francez, Magyar Filmunió/ Hungarian National Film Fund, Japan Foundation, Ambasada Spaniei, Ambasada Suediei, Centrul Cultural German Cluj-Napoca, Delegatia Valonia- Bruxelles. Co-producator: TVR Cluj

spotlight