spotlight

Pierce Brosnan: "Nume de cod: Spionul din noiembrie" este un film cu spioni, real, pe care-l asteptam de mult timp


9/10/2014


"Nume de cod: Spionul din noiembrie" este un thriller cu spioni pentru vremurile noastre, este o poveste intunecata, complicata si realista ce-si are radacinile in filmele cu spioni de altadata.


Pierce Brosnan joaca rolul lui Peter Devereaux, un om care duce o viata linistita si care este obligat sa-si reia, fara prea multa tragere de inima, vechiul sau rol la CIA, pentru o ultima misiune. Brosnan, care este cunoscut la nivel international pentru intruchiparea lui James Bond in anii 1990, are experienta in rolurile de spion.

Brosnan ne explica valentele omului: "Devereaux este complicat. Este un om care a fost multa vreme in misiuni. Este un tip educat si inteligent, dar este si asasin, un agent profesionist, extrem de sigur pe sine, care e torturat si traumatizat de meseria sa. A ajuns sa se bucure de un dram de normalitate, cu toate acestea este inca bantuit de "pacatele" vietii sale din trecut. Cand il cunoastem noi, el va fi trecut deja prin cele doua lumi in care traieste: viata sa intunecata de agent CIA si viata civilizata si linistita din Lausanne".

Devereaux are un soi de cinism castigat in prea multi ani de spionaj, un joc pe care nu vrea sa-l mai joace. Acum, el pune totul sub semnul intrebarii si analizeaza totul inainte de a face o miscare. Chiar daca pune la indoiala etica si moralitatea meseriei sale, mai ales aspectele legate de crima comandata de stat, el este capabil si lipsit de scrupule, daca este nevoie. "Nimic nu este alb sau negru la Devereaux. E destul de periculos", spune Brosnan. Despre Devereaux, regizorul Roger Donaldson spune: "este un personaj dur, lipsit de scrupule, intunecat, care a fost poreclit "Spionul din noiembrie". Ideea e ca este cam ca venirea iernii, cand totul moare.... Cred ca Pierce s-a ridicat la nivelul provocarii si face o treaba buna in pielea personajului".

Devereaux se confrunta cu David Mason, un agent CIA tanar, hotarat si foarte periculos, care a fost candva protejatul lui Devereaux in CIA si prietenul lui. Cel care era candva vanatorul, devine acum vanatul. "El afla ca tanarul pe care l-a antrenat este acum pe urmele sale si ca va trebui, poate, sa-l elimine", spune Brosnan. Devereaux l-a pregatit pe Mason si l-a transformat in ceea ce este el azi, fiecare are talentul lui si ceea ce stie fiecare despre punctele forte si punctele slabe ale celuilalt creeaza un avantaj amar intr-o lupta care escaladeaza si care este orchestrata de altii. Distribuirea rolului lui Mason cerea un actor care nu numai sa intruchipeze un agent tanar foarte hotarat si plin de ambitie, dar care sa poata arata si emotiile pe care le simte acesta pentru tinta sa actuala.

Producatorii au gasit toate calitatile necesare la tanarul actor australian Luke Bracey. "Mason vrea sa fie mai bun, vrea sa arate de ce e in stare. Devereaux i-a fost, la un moment dat, aproape ca un tata", spune Bracey. "Ceea ce vrea sa arate filmul este aceasta idee de a primi ordine, dar de a le pune la indoiala in acelasi timp, de a lua decizii, adaptandu-te si alegandu-ti propriul drum". Candva un protejat, el se intreaba acum cat din ceea ce a invatat de la profesorul sau poate folosi impotriva acestuia cand il vaneaza intr-un joc complex de-a soarecele si pisica.

Pentru tanarul actor, nu numai ca a fost un privilegiu sa aiba sansa de a lucra intr-un thriller de spionaj, dar Luke a avut si ocazia de a juca alaturi de unul dintre cei mai mari spioni ai tuturor timpurilor: James Bond insusi. intrebat cum a fost sa joace cu Pierce, Luke a spus: "A fost extraordinar. Nu mi-a venit sa cred cand am primit rolul, dar a fost minunat si ma simt extrem de norocos".La mijloc este prinsa Alice, un asistent social care ajuta fete care incearca sa scape de sclavia sexuala si de traficul de persoane. Munca ei o transforma in veriga finala in incercarea de a da de Mira Filipova, un martor cheie care are date incriminatoare despre o persoana publica foarte corupta. Rolul lui Alice a fost scris in mod special pentru Olga Kurylenko. Alice este o femeie curajoasa, frumoasa, plina de compasiune prinsa la mijloc in lupta altora si obligata sa aiba incredere intr-un strain, in Devereaux, pentru a scapa cu bine.

"Ea este foarte curajoasa pentru ca face ceea ce face, dar ce-mi place la ea este faptul ca e o fata simpla, nu un agent sau vreo super-femeie", spune Kurylenko. "Este o fata normala care are curajul sa faca mai mult decat ai crede ca poate".


Atunci cand producatorul Beau St. Clair s-a gandit sa faca un film de spionaj, in anul 2008, ea a stiut ca va trebui sa gaseasca ceva exceptional pentru a-l atrage pe actorul Pierce Brosnan pentru rolul spionului. Nici ea si nici Brosnan, co-fondatorul si partenerul ei in compania de productie Irish DreamTime, nu voiau sa mearga pe drumuri batatorite. Brosnan deja isi lasase amprenta asupra publicului de ceva vreme dupa ce a jucat rolul "spionului imaginar" perfect – sofisticatul James Bond, in patru dintre filmele cu 007. "Filmul de spionaj este minunat. Mi s-a potrivit tare bine", spune Brosnan. "Este un gen care e foarte iubit si, atunci cand faci treaba cum trebuie, ai parte de o seara placuta la cinematograf".


Desi bazate pe realitati imediate, filmele cu spioni din trecut se bazau pe fantastic, pe gadget-uri imposibile, pe masini care pot merge prin apa si bombe cu ceasuri digitale. "Nume de cod: Spionul din noiembrie" este un film cu spioni, real, pe care-l asteptam de mult timp. Este clar, este real si atinge probleme care sunt relevante pentru zilele noastre. El plaseaza spectatorul in realitatea vietii unui spion si urmareste felul in care acesta trebuie sa fie mai destept si mai rapid decat tintele sale. "Cred ca este foarte relevant. Lumea in care traim este plina de secrete si de politicieni care se lupta pentru putere pe scena mondiala, iar situatia geopolitica este foarte volatila", spune Brosnan.
 

spotlight