spotlight

Punct si de la capat, o noua comedie marca Hugh Grant


21/11/2014Keith (Hugh Grant) e un scenarist de la Hollywood care are un Glob de Aur in palmares, dar asta era in trecut, pentru ca acum e in declin. Se decide, asadar, sa plece ca sa devina profesor de scriere creativa la un colegiu de pe coasta de est. Acolo, talentatul scenarist cazut in depresie descopera ca poate incepe o noua viata cand o cunoaste pe Holly (Marisa Tomei), o mama singura care ii frecventeaza cursurile. Asa cum se intampla uneori in viata, vine un moment in care e bine sa spui punct si de la capat.
 


Nu-i spuneti scenaristului de la Hollywood Keith Michaels ca nu exista actul al doilea in stilul de viata american, caci el deja a trait si suisurile, si coborasurile faimei si succesului, trecand de la euforia de a fi un scenarist onorat cu cel mai prestigios premiu al bransei la caderea timp de 15 ani ajungand, practic, acum, sa cerseasca ceva de lucru. Daca nu a existat un al doilea act pentru Keith in care acesta sa-si poata recapata averea si situatia pe care o avea odata la Hollywood, atunci ce i-a mai ramas de facut pe lumea asta?

“The Rewrite e povestea celui de-al treilea act din viata lui Keith Michaels”, explica Hugh Grant. “La inceputul filmului, e genul de individ care crede ca totul depinde numai de cat de bine se descurca urcand in ierarhia succesului ca scenarist la Hollywood.”
Dar cel de-al treilea act, Keith il va trai la mii de kilometri distanta de Hollywood, in campusul unui colegiu din nordul statului New York, acolo unde accepta postul de profesor de scenaristica pentru a evita sa-si declare falimentul.
“Am vrut sa scriu ceva despre un profesor”, spune regizorul Marc Lawrence. “Imi place mediul academic, simt ca, intr-un fel, n-am parasit inca facultatea. Ma imbrac la fel cum o faceam in acea vreme. Una din primele mele slujbe dupa ce am absolvit a fost sa lucrez la serialul TV „Familiy Ties”, unde a fost o ambianta de colegiu.” Ghidandu-se dupa ideea ca e bine sa scrie despre lucruri care-i sunt familiare, Lawrence a inceput sa se gandeasca la posibilitatea de a scrie despre un scenarist care e nevoit sa se integreze in mediul academic. “Keith e un  personaj care a fost pus pe tusa fara sa vrea, care imbatraneste intr-un business unde se pune pret numai pe tineret, si caruia ii devine tot mai greu sa-si gaseasca locul in lume. Vad cum li se intampla asta prietenilor din jurul meu, lumea pare sa se schimbe fara ei, si atunci imi vine in minte aceasta intrebare universala: care poate fi urmatorul capitol din viata mea, daca cel actual va inceta sa mai functioneze pentru mine?”
Intr-o aventura care ii ofera lui Keith noi posibilitati si a doua (ba chiar si a treia sansa), el descopera imediat diferentele evidente dintre Hollywood si Binghamton,New York: “Am ales special Binghamton ca loc de filmare”, explica Marc Lawrence, “pentru ca acolo am facut scoala, si acolo mi-am cunoscut sotia. Vremea acolo e oribila, singura zi cu soare de care ai parte e ca dintr-o povestire de-a lu Ray Bradbury, in care toata lumea da navala afara din clase, pentru ca s-ar putea sa nu ma vada din nou soarele decat peste cateva luni. Dar daca iti acorzi ragazul sa te uiti mai atent, vei vedea ca locul are multa frumusete. Lui Keith, aceasta frumusete incepe sa i se dezvaluie incetul cu incetul, exact cum a fost si propria mea experienta. M-am simtit foarte bine cat am stat acolo, de aceea am vrut ca acest film sa fie amplasat acolo.”
Dar lumea academica are unele puncte comune cu lumea studiourilor de filme: “E o lume mica, si e greu sa vezi dincolo de granitele ei, asa ca nu-ti dai seama de propria nebunie. Oamenii, in general, imbatranesc, dar intr-un colegiu studentii sunt mereu tineri, si cred ca de aceea profesorii o iau un pic razna, desi sunt geniali si cultivati.”

"Punct si de la capat" este a patra colaborare dintre Hugh Grant si Lawrence, si amandoi se declara incantati sa lucreze din nou impreuna: “Pur si simplu nu-mi pot imagina pe altcineva sa faca acest rol mai bine ca Hugh. Eu am tendinta sa scriu replici stufoase, iar el e foarte bun cu acest gen de replici. Ştiu ca a studiat literatura in scoala, asa ca mi s-a parut alegerea perfecta pentru a fi credibil in acest rol.” Hugh Grant spune, glumind: “Nu m-am pregatit absolut deloc pentru acest rol. Dar am stat la multe discutii cu Marc pe marginea scenariului, am citit toate versiunile, am facut observatii si sugestii. imi place ce scrie, mereu ma face sa rad. Are un sarm si o inocenta care mi se par desoebite, si scrie dialoguri extraordinar de potrivite pentru mine. Povestea are un substrat de disperare si de tristete care pun la dispozitie comediei notele de gravitate necesare.”    
 

spotlight