spotlight

"Robotelul de Aur" proiectat in deschiderea Docuart Fest 2015


30/09/2015

Cea de-a 4-a editie a Bucuresti Docuart Fest se deschide cu premiera nationala a filmului Robotelul de Aur (r. Mihai Dragolea si Radu Mocanu), miercuri seara, 30 septembrie, la ora 19.30.

Docuart Fest 2015 se desfasoara in perioada 30 septembrie - 4 octombrie, cu proiectii la Cinemateca Eforie si Cinema Muzeul Taranului. Festivalul include in acest an o selectie de 26 documentare, dintre care 6 in premiera nationala, scrie aarc.ro

Castigatorul marelui trofeu va fi desemnat in urma analizei unui juriu profesionist ce ii reuneste pe jurnalistul Cristian Tudor Popescu, criticul si istoricul de film Magda Mihailescu si regizorul Marian Crisan.

Vor fi trei sectiuni (studenteasca, principala si documentar de televiziune), carora li se adauga programul necompetitional „Focus”, dedicat in fiecare an cate unui regizor roman – la editia aceasta vor fi proiectate filmele lui Thomas Ciulei, in ultima zi a festivalului. Cineastul a anuntat recent ca nu va mai acorda drepturi de difuzare publica filmelor lui sau ale tatalui sau, Liviu Ciulei, incepand cu 19 octombrie 2015, ca urmare a „tratamentului discriminatoriu al Centrului National al Cinematografiei.”

Asemenea anilor precedenti, in cadrul evenimentului sunt programate trei sesiuni de masterclass sustinute de profesionisti in domeniul cinematografiei. Anul acesta invitatii sunt Cornel Mihalache (2 octombrie), Dan Curean (3 octombrie) si Ioana Baldea Constantinescu (4 octombrie).

Activitatile din cadrul festivalului sunt completate de expozitia „Noise and Silence”, apartinandu-le artistilor Raluca si Matei Arnautu, care poate fi vizionata pe tot parcursul evenimentului, la Cinemateca Eforie. Un alt punct de interes il reprezinta biblioteca cu radio documentare, regasindu-se intr-un colt special amenajat al foaierului Cinematecii, unde vizitatorilor le sunt puse la dispozitie 20 de radio documentare marca Storymania, de ascultat in tihna.

Bucuresti Docuart Fest incurajeaza consumul de documentar romanesc, pe tinerii regizori si spectatori, dorind sa creeze un nou suflu de privitori pasionati de cinematografia autohtona. Astfel, intrarea la festival va fi libera atat la Cinema Muzeul Ţaranului Roman, cat si la Cinemateca Eforie. Editia din acest an este realizata cu sprijinul Uniunii Cineastilor din Romania (UCIN), a Ministerului Culturii, partener principal Muzeul National al Taranului Roman.

Program eveniment si detalii pe festival.docuart.ro

spotlight