spotlight

THE GREAT GATSBY / MARELE GATSBY - 3D


17/05/2013

Unul dintre cele mai iubite si apreciate romane din literatura americana, The Great Gatsby, scris de F. Scott Fitzgerald, are parte de o noua ecranizare, cu totul deosbita. Australianul Baz Luhrmann, omul din spatele filmelor Romeo+Juliet si Moulin Rouge! s-a intrecut pe sine in Marele Gatsby si ofera un film-spectacol, plin de culoare, stralucire, opulenta si lux, elemente care de fapt ascund o desertaciune imensa, pustietate si ipocrizie, adica exact lumea pe care Jay Gatsby (Leonardo DiCaprio) o descopera in jurul sau si la petrecerile sale monumentale.

Marele Gatsby este un film special, o ecranizare deosebita, care i-ar fi atras atentia cu siguranta pana si lui Fitzgerald. Din 1925, de cand s-a lansat romanaul si pana acum, Jay Gatsby, personajul principal, ramane unul dintre cei mai fascinanti eroi din literatura universala. Enigmatic, optimist sau nebun, Gatsby ramane intotdeauna intr-o aura de mister, lasandu-te cu sentimentul ca de fiecare data cand crezi ca ai aflat totul despre el, exact atunci descoperi ca nu stii nimic de fapt despre el.

 



Povestea lui Gatsby si a personajelor din jurul lui este arhicunoscuta. Nick Carraway (Tobey Maguire) este atras de lumea misterioasa si plina de bogatii a vecinului sau, Jay Gatsby (Leonardo DiCaprio), pe care o considera fascinanta si extravanganta. Curand insa, Nick se trezeste prins in universul lui Gatsby, unde nebunia, obsesia si tragedia pandesc la tot pasul.




Povestea  de aceasta data este in 3D, un lucru care i-a socat pe multi atunci cand Luhrmann a anuntat ca intentioneaza sa renunte la 2D pentru acest film. Insa, 3D-ul in acest caz iti ofera o apropiere majora fata de personaje, fiecare detaliu este expandat si aruncat in fata ochilor, astfel incat sa nu-l ratezi. Costumele, gesturile, privirile, totul este de 2 ori mai mare si mai opulent.

 
M-am temut ca muzica nu isi va gasit foarte bine locul, avand in vedere ca soundtrack-ul este modern, cu nume ca Jay-Z, Jack White, Lana del Ray sau Florence and The Machine. Dar Luhrmann stie sa se joace cu toate conceptele, stie sa experimenteze si sa te uimeasca. La final, nu stii daca ti-a placut, nu ti-a placut, dar stii sigur ca ti-a starnit curiozitatea si interesul.


Cadrele spectaculoase, costumele senzationale si atmosfera romantica a anilor '20 sunt sustinute cu realism de efectele 3D ale filmului si interpretarea exceptionala a lui Leonardo DiCaprio, Toby Maguire, Carey Mulligan, Isla Fisher si a multor altor actori extrem de talentati. Iar astea sunt doar cateva motive pentru care nu trebuie sa ratati The Great Gatsby in format 3D.

 






 

spotlight