spotlight

TIFF 2015: Zece zile de concerte, proiectii, petreceri si evenimente inedite


1/05/2015

Concerte, proiectii cu acompaniament live, petreceri si evenimente in decoruri inedite vor insufleti noptile Clujului la cea de-a 14-a editie a Festivalului International de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie)

Scenele TIFF vor fi animate de muzicieni renumiti si de formatiile momentului, printre care Zenzile, cei mai cunoscuti promotori francezi ai dub reggae-ului din anii ’90 incoace, pianistul norvegian Tord Gustavsen, dar si grupuri romanesti ca ROA sau Moebius. Concertele revin la Casa TIFF, Casa de Cultura a Studentilor si Castelul Banffy de la Bontida, dar isi fac loc si la Depozitul de Filme si in mijlocul studentimii, intr-un program cu totul nou: TIFF Campus.
 
Din Franta vine renumita trupa Zenzile, cu un cine-concert spectaculos la Castelul Banffy din Bontida, duminica, 31 mai, de la 21.45. Ei vor acompania live celebrul documentar realizat de Walter Ruttmann, Berlin: simfonia unui mare oras (1927), o inregistrare fascinanta a unei singure zile din Berlinul anilor ‘20. Ritmurile hipnotice ale muzicii lor si montajul antrenant al filmului merg mana in mana. Zenzile a provocat la infiintare, in 1996, o adevarata renastere a dub-ului, gen inrudit cu reggae-ul, caruia i-a adaugat noi influente, efecte si voci. Din aceasta diversitate sonora a pornit si noua lor directie muzicala, trip-hop-ul, incepand cu albumul Living in Monochrome, la care colaboreaza cu Tricky.
 
Cu totul aparte va fi concertul sustinut de celebrul pianist de jazz Tord Gustavsen si artista afgano-germana Simin Tander, una dintre vocile remarcabile ale jazz-ului actual, duminica, 31 mai, la Casa de Cultura a Studentilor din Cluj. „Un stil unic de a canta la pian”, scrie revista de specialitate „All about Jazz”, apreciind performantele sale. La cei 44 de ani, Gustavsen este unul dintre cei mai prolifici pianisti actuali, iar muzica sa - sofisticata, dar instant memorabila. Simin Tander este unul dintre starurile in ascensiune ale genului, imbinand original jazz-ul occidental cu ritmurile din Orientul Mijlociu.
 
Marti, 2 iunie, la Casa de Cultura a Studentilor canta Einar Stray Orchestra, una dintre cele mai interesante aparitii pe scena muzicala din ultimii ani, o mini-orchestra formata din cinci tineri norvegieni versatili cu instrumentele la care canta si cu stilurile pe care le abordeaza. Recunoscuti din Norvegia pana-n Rusia, norvegienii si-au lansat anul trecut cel de-al doilea album, Politricks, si au sustinut peste 30 de concerte in Europa. Concertul va fi precedat de proiectia filmului Beatles (r. Peter Flinth) povestea tandra si amuzanta a prieteniei dintre patru tineri din Oslo, in plina frenezie Beatles, in anii 60. Muzica norvegiana va rasuna in concerte live la TIFF in cadrul programului NORWAVE, finantat de granturile SEE si norvegiene prin Fondul Bilateral National, gestionat de Ministerul Fondurilor Europene si derulat in parteneriat cu Norwegian Film Institute.
 
In anul in care Cluj-Napoca este Capitala Europeana a Tineretului, TIFF se muta in mijlocul studentilor, cu un program special croit pentru ei: TIFF Campus. In weekend-ul 29 - 31 mai, in zona Cantinei Studentesti din Hasdeu, TIFF Campus va aduce filme in aer liber, concerte si petreceri pana in zori, cu intrare gratuita. Pe 29 mai, programul incepe in forta cu The Toasters, formatia legendara de ska din America, activa inca din 1981. After-party-ul va fi tinut de clujeanul DJ Socol. Sambata, va fi o seara electro-romaneasca cu breakbeat-urile ROA si disco-ul intunecat al celor de la Golan si al DJ-ului brasovean HighRoller. In ultima zi, scena va fi a celor de la CTC (Deliric, Vlad Dobrescu, DOC), a duo-ului Fantome, un nou proiect sustinut de Subcarpati, si a lui AFO & live band-ul Cred ca sunt extraterestru, noul proiect hip-hop al lui Aforic.
 
Filmele proiectate la TIFF Campus ii vor incanta pe studenti: Dyke Hard, o parodie SF punk muzicala delicioasa, Dessau Dancers, despre istoria breakdance-ului in Germania de Est, si Wild Tales, comedia neagra despre razbunare, nominalizata la Oscar.
 
Ca in fiecare an, si serile la Casa TIFF vor fi animate de concerte, dupa ora 21.00. Pe 30 mai, Adrian Naidin Band va aduce o combinatie aparte de muzica clasica si jazz-folk cu influente romanesti; duminica, 31 mai, va fi seara bucurestenilor de la Moebius si a clujenilor de la Satellites. Cei de la Zenzile vor reveni luni, pe 1 iunie, pentru un al doilea concert, in aceeasi seara la Casa TIFF concertand si formatia romaneasca The Dream Diggers, care a pornit tot de la influente dub. Joi, pe 4 iunie, are loc un concert unic Of the Wand & The Moon, al compozitorului danez de neo-folk Kim Larsen, recent auzit pe coloana sonora a filmului De ce eu?. Albumul sau din 2011, The Lone Descent, a fost descris de unii critici drept o capodopera a neo-folk-ului. Vineri, 5 iunie, canta alte doua trupe romanesti tinere, Temple Invisible si Baba Dochia.
 
Programul complet al concertelor la Casa TIFF va fi anuntat in curand.
 
Biletele pot fi cumparate in avans de pe www.biletmaster.ro, incepand din 1 mai.
 
 

spotlight