spotlight

"Wild Tales”, o comedie neagra de Oscar, deschide TIFF 2015


6/04/2015

"Wild Tales/ Relatos Salvajes", nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun film strain, deschide cea de-a 14-a editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), care va avea loc intre 29 mai si 7 iunie 2015.

„Filmul propus de Argentina la Oscar e salbatic in toate sensurile cuvantului. Farsa asta despre razbunare e feroce si incredibil de amuzanta. Regizorul si scenaristul Damián Szifron nu a facut un singur film, ci sase lipite sub un singur titlu si trimise intr-o lume care s-ar putea sa nu fie pregatita pentru ele”, scrie revista americana „Rolling Stone”. Filmul lui Damián Szifrón este co-produs de Pedro Almodóvar si a facut senzatie la Cannes 2014, unde a rulat in competitie si a fost cumparat de distribuitori din lumea intreaga. In Romania, filmul va fi distribuit de Transilvania Film, in luna iunie.
 
Wild Tales va fi inclus la TIFF in Focus Argentina, care va cuprinde cele mai bune productii argentiniene din ultimii doi ani si va aduce la Cluj o importanta delegatie de regizori, actori si producatori. Selectia este realizata in colaborare cu Violeta Bava, directorul artistic al Buenos Aires International Film Festival (BAFICI), cel mai important festival de film din America de Sud. TIFF a incheiat un parteneriat cu BAFICI, urmand ca filmul castigator al fiecarei  competitii nationale sa fie proiectat in festivalul-partener. Profesor la Centro de Investigación Cinematográfica din Buenos Aires si co-director al BAL, cea mai mare piata de coproductii din America Latina, Violeta Bava va face parte din juriul competitiei TIFF 2015.

 
Programul realizat cu sprijinul INCAA (Instituto Nacional de Cine y Artes Audiovisuales) va fi completat de concerte ale unor trupe din Argentina.
 
Printre titlurile confirmate in Focus Argentina se afla Dos Disparos/ Two Shots Fired, in regia lui Martin Rejtman (Rapado, Magic Gloves), scriitor si cineast apreciat, unul dintre initiatorii Noului Cinema Argentinian. In aceasta comedie absurda, selectionata anul trecut la Festivalul de la Locarno, Toronto si San Sebastian, un adolescent gaseste o arma in casa si, dintr-un impuls de moment, se impusca.  Insa supravietuieste.
 
El cinco este cel de-al doilea lungmetraj al regizorului multi-premiat pentru Gigante (2009), Adrián Biniez. O comedie fermecatoare, El cinco il urmareste pe Patón Bonassiolle, capitanul unei echipe de fotbal de divizia C care, la 35 de ani, isi da seama ca viata lui, asa cum o stia din copilarie, s-a incheiat. Nu doar ca trebuie sa o ia de la inceput, alaturi de sotia lui, ci sa se obisnuiasca cu ideea ca e adult. El cinco a fost proiectat la Festivalul de la Venetia, Stockholm, Zurich si Rotterdam.
 
Un debut impresionant, Historia del miedo/ History of Fear, in regia lui Benjamin Naishtat, a concurat pentru Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin, anul trecut. Regizorul surprinde paranoia unei societati puternic fragmentate intre saraci si noii imbogatiti din suburbiile Buenos Aires-ului.  Scene separate, aparent fara legatura intre ele, contureaza portretul unei lumi pe care sa explodeze.
 
Biletele la gala de deschidere TIFF 2015 pot fi achizitionate in avans, de pe www.biletmaster.ro. Pretul unui bilet este 30 de lei.
 
Festivalul International de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie 2015) este organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc si Asociatia pentru Film si Cultura Urbana, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei.

spotlight